Аратта - На головну

4 травня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- під час англо-бурської війни (Південна Африка) в 1899-1902 роках, командир одного з загонів бурів українець Юрій Будяк, врятував від розстрілу одного молодого англійського журналіста. Згодом останній допоміг Ю.Будяку вступити до Оксфордського університету. В 1917 році Ю.Будяк працює в уряді Української Народної Республіки. В 1943 році Юрій Будяк помирає в радянському концтаборі. Англійського журналіста звали .... Уїнстон Черчілль....
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Реформа вищої освіти може позбавити роботи 48 тисяч викладачів

Добробут 6067 переглядів

Опубліковано - 18.04.2013 11:24 | Всі новини | Версія для друку

Реформа вищої освіти може позбавити роботи 48 тисяч викладачів
Реформа вищої освіти може позбавити роботи 48 тисяч викладачів
Профспілка не поділяє висновки Комітету з економічних реформ, що індикаторами успіху реформ у вищій освіті є збільшення показника кількості студентів на одного викладача.

Про це заявив голова Профспілки працівників освіти і науки Георгій Труханов під час свого виступу на VI пленумі ЦК Профспілки.

"Наші дії і надалі мають бути спрямовані на недопущення збільшення показника кількості студентів на одного викладача до 18 осіб, як це передбачено Національним планом дій на 2013 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010- 2014 роки", – зазначив голова Профспілки працівників освіти і науки.

Він повідомив, що при ухваленні Національного плану дій, пропозиції Спільного представницького органу профспілок та ЦК Профспілки не були враховані.

За переконання Труханова, очевидно, що досягти більш якісних результатів у процесі підготовки кваліфікованих фахівців можна саме через зниження рівня інтенсифікації праці викладача, зменшення його навантаження.

Застосування діючих на даний час нормативів визначення чисельності науково-педагогічних працівників забезпечує на сьогодні співвідношення кількості студентів на одного штатного викладача за показником 10,8 особи.

"Враховуючи, що за даними статистики чисельність науково-педагогічних працівників на початок поточного навчального року становила близько 119,4 тисячі осіб, введення такого "індикатора успіху" призведе до скорочення майже 48 тисяч науково-педагогічних працівників та, в свою чергу, до суттєвого погіршення умов роботи тих, хто залишиться працювати", – заявив голова Профспілки працівників освіти і науки.

У свою чергу голова Київської міської організації профспілки Олександр Яцунь наголосив на необхідності вирішення цього питання. "У разі не вирішення у конструктивному діалозі нагальної проблеми ми будемо вживати заходів, починаючи від активних протестних дій до входження в колективний трудовий спір".

"Тільки разом, формуючи з соціальними партнерами спільну позицію, ми зможемо зберегти вищу освіту і викладачів та готувати випускників вищих навчальних закладів України, конкурентоспроможних на міжнародних ринках праці", – наголосив Яцунь.

Також у профспілці повідомили, що пленум Центрального комітету Профспілки працівників освіти і науки України ухвалив звернення до Президента щодо вилучення з Національного плану дій на 2013 рік норми, якою Міністерству освіти і науки, Міністерству фінансів та Міністерству економічного розвитку дано завдання збільшити показник кількості студентів на одного викладача вищого навчального закладу до 18 осіб.

Як повідомлялося раніше, українські навчальні заклади щороку випускають понад 90 тисяч безробітних.

На екс-міністра освіти Станіслава Ніколаєнко, через невиконання чиновниками закону освітяни недоотримують 60 млрд щороку.

Нагадаємо, наприкінці 2012 року Кабінет міністрів схвалив законопроект "Про вищу освіту".

Законопроект "Про вищу освіту", розроблений Міністерством освіти і науки, молоді та спорту в 2010 році, викликав акції протесту студентів та критику академічної спільноти.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Добробут»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Чудо не суперечить законам природи - воно суперечить нашим уявленням про неї ”
Блаженний Августин

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.