Аратта - На головну

28 квітня 2024, неділя

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Шпигунський скандал на теренах ЄС

Світ навколо нас 6569 переглядів

Опубліковано - 31.01.2007 20:46 | Всі новини | Версія для друку

Шпигунський скандал на теренах ЄС
Шпигунський скандал на теренах ЄС
Співробітників американської спецслужби підозрюють у викраданні громадянина Німеччини і допитах із застосуванням тортур.

Прокуратура Мюнхена видала ордер на арешт 13-ти агентів ЦРУ, підозрюваних в причетності до викрадання громадянина ФРГ Халеда Аль Масрі. В кінці 2003 року Аль Масрі - громадянин Німеччини ліванського походження - був затриманий в Македонії і в січні 2004 року вивезений до Афганістану. Там його ув'язнили в одну з в'язниць і регулярно допитували, намагаючись викрити в причетності до тероризму.

За твердженням самого Масрі, він був викрадений в Македонії і переправлений в секретну в'язницю в Афганістані, де з ним дуже погано поводилися.

Його відпустили на свободу в Албанії після п'яти місяців ув'язнення. За словами Масрі, "американці зрозуміли, що зловили не ту людину".

Головний прокурор Мюнхена Крістіан Шмідт-Зоммерфелд повідомив агентству “Ассошиейтед прес”, що всі ордери на арешт були видані протягом останніх декількох днів.

У офіційній заяві в середу прокуратура повідомила, що ордери видані за підозрою у викраданні і нанесенні тяжких тілесних ушкоджень.

За словами Халеда Масрі, він був викрадений агентами американських спецслужб в столиці Македонії Скоп`є 31 грудня 2003 року.

Минулого року він подавав позов проти ЦРУ, проте позов був відхилений суддею "з міркувань національної безпеки".

Зараз Масрі має намір судитися з урядом США.

На слід агентів ЦРУ, що викрали громадянина ФРН, слідчі вийшли за допомогою іспанської поліції. Вона надала слідчим з Німеччини список пасажирів рейса “Boeing 737”, що стартує з Майорки, яка часто використовується ЦРУ як транспортна база для різних операцій. Цей літак забрав Аль Масрі з Македонії і доставив його до Афганістану. Сам “Boing” належить підставній фірмі “Aero Contractors”, використовуваній ЦРУ для конспіративних польотів. Оскільки в готелі Пальма де Майорка, де зупинялися американці, зберігаються і ксерокопії паспортів гостей, у розпорядженні поліцейських опинилися фотознімки агентів.

Аль Масрі повернувся до Німеччини в травні 2004 року. Спеціальна комісія бундестагу розслідує зараз питання про те, коли саме німецький уряд дізнався про викрадання громадянина Німеччини. Аль Масрі упевнений, що серед учасників допитів були і представники німецьких спецслужб. У свою чергу уряд Німеччини стверджує, що офіційний Берлін дізнався про викрадання громадянина ФРН іноземною розвідкою лише після його звільнення.

Німецькі інформаційні агентства з посиланням на мюнхенського прокурора Августа Штерна, повідомляють, що агентам ЦРУ ставиться в провину незаконне позбавлення волі і нанесенні тілесних ушкоджень, небезпечних для життя. У ордері на арешт указуються агентурні імена й інші дані підозрюваних. Більшість з них проживають в американському штаті Північна Кароліна.

Шанси на реальний арешт агентів ЦРУ, якщо вони не з'являться в Європі, невеликі. Ордер на арешт, виписаний в Німеччині, не є дійсним на території США, а американська юстиція поки відхилила співпрацю з німецькими слідчими, що займаються справою аль Масрі.

Тим часом в Мілані проходять слухання у аналогічній справі. Суд вирішує долю 25 агентів ЦРУ і декількох громадян Італії, які звинувачуються у викраданні ісламського священнослужителя в 2003 році.

Усама Мустафа Хасан стверджує, що він був викрадений на одній з вулиць Мілана і піддався знущанням в єгипетській в'язниці.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Світ навколо нас»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Від Трипілля українці як солідаристи тяжіють до кооперативної співпраці, але у 1929 році більшовики перетворили на колгоспи та радгоспи численні сільськогосподарські товариства, машинові товариства, товариства спільного оброблення землі, тощо...”
Юрій Липа

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.