Аратта - На головну

28 квітня 2024, неділя

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Бердичів (Житомирська область) в костьолі Святої Варвари 14 березня 1850 року місцева красуня Евеліна Ганська була повінчана з Оноре де Бальзаком. В цьому ж містечку тривалий час жив Фредерік Шопен, окрім написання музики, він також керував роботами по реставрації тамтешнього органу...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Популярність російської мови не підвищив навіть мовний закон

Національне питання 7096 переглядів

Опубліковано - 10.06.2013 18:07 | Всі новини | Версія для друку

Популярність російської мови не підвищив навіть мовний закон
Популярність російської мови не підвищив навіть мовний закон
Навіть ухвалення мовного закону, що вступив в силу у серпні 2012 року, суттєво не змінило мовних пріоритетів школярів та абітурієнтів. Зокрема, незначна кількість учнів обирає її як другу іноземну мову, а абітурієнти - для складання зовнішнього незалежного оцінювання.

За підсумками навчального року Міністерства освіти і науки оприлюднило інформацію про обрання п’ятикласниками другої обов’язкової для вивчення іноземної мови. Згідно з цими даними, 52% шкіл вибрали німецьку мову, 23% - російську, 14% - французьку, 8% - англійську, 2% - польську, 1% - іспанську.

Варто зауважити, що народний депутат Ірина Фаріон (фракція «Свобода») раніше заявляла, що Міносвіти нав’язує вивчення в 5 класах російської мови. Натомість міністр освіти і науки Дмитро Табачник спростував її заяву, зазначивши, що до мов, які можна вибрати для навчання, «належать без виключення всі європейські мови за умови, що є відповідні кадри, оскільки російська мова є мовою ООН і також європейською мовою, і ніхто не може стримувати ті школи, які бажають обрати російська мова як друга обов’язкова іноземна мова з 5-го класу».

Не зріс цього року попит на російську мову й у виборі її для складення зовнішнього незалежного оцінювання серед абітурієнтів. Зокрема, в Українському центрі оцінювання якості освіти повідомили, що збільшився інтерес вступників до тестів з точних наук, зокрема до математики, хімії і фізики нинішнього року. Натомість зменшився - до географії, біології, всесвітньої історії та російської мови. Так, для участі у ЗНО з російської мови зареєструвалися 6 тис. 902 учасники з 322 тис. 440 охочих скласти ЗНО цьогоріч, тобто близько 2,1%.

До речі, минулорічна статистика ЗНО майже не відрізняється: лише 7 тис. 247 з 328 тис. 910 абітурієнтів (2,2%) обрали російську мову для тестування. А склали цей тест лише 5 тис. 850 осіб.

Додамо, що за підсумками ЗНО минулого року серед предметів, з яких найбільше абітурієнтів отримали максимальну оцінку 200-балів, не було російської мови. Згідно з результатами, 200 балів з цього тесту отримали тільки троє абітурієнтів.

Цього року лише 20% абітурієнтів не захотіли писати тести українською, а іншою мовою, серед яких: російська, угорська, румунська, молдавська, польська, кримськотатарська. Така ж статистика спостерігалася у 2012 році, де 80% випускників обрали українську мову для складання ЗНО.

Водночас зростає кількість шкіл з українською мовою навчання. Якщо у 2010/2011 навчальному році в Україні з-поміж 20 тис. 300 шкіл функціонувало 16 тис. 594 (81,7%) школи з українською мовою навчання, 1240 (6,1%) з навчанням російською мовою, то у 2012-2013 навчальному році з 19 тис. 70 шкіл українською мовою навчання велося у 16 тис. 356 (85,8%), а російською мовою - у 1256 (6,6%) шкіл.

У Києві з 482 шкіл лише 7 – з російською мовою навчання. Водночас впродовж 2012-2013 навчального року із 225 тис. 690 класів загальноосвітніх навчальних закладів російською мовою велося навчання у 31 тис. 372 (13,9%).
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Національне питання»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Коли хоч в невеличкій частині народу жевріє ідея незалежності, коли хоч частина народу має змогу виявляти волю нації, то це ліпше, ніж коли нидіє цілий мозок нації в рабстві, атрофуючи в цілій нації волю до самостійного життя”
Дмитро ДОНЦОВ

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.