Аратта - На головну

2 травня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- Гоголь, зупиняючись у німецьких готелях, підписувався як “Гоголь-українець”. Гоголя не любили в Росії, бо героїчною і красивою показував він Україну, а нерозумною і дикою Московщину. “Киньмо Московщину… Для кого ми працюємо?… Поїдемо до Києва, адже він наш, не їхній”, – писав він у листі до другого українця – Михайла Максимовича, видатного нашого вченого-природознавця, історика, філософа, фольклориста.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Україна та Євросоюз відредагували список реформ, необхідних для підписання угоди про асоціацію

Світ навколо нас 3860 переглядів

Опубліковано - 26.06.2013 10:24 | Всі новини | Версія для друку

Україна та Євросоюз відредагували список реформ, необхідних для підписання угоди про асоціацію
Україна та Євросоюз відредагували список реформ, необхідних для підписання угоди про асоціацію
Україна та Європейський союз під час засідання Ради зі співробітництва, що завершилося 24 червня у Люксембурзі, затвердили зміни до порядку денного асоціації, визначальний перелік реформ, необхідних для зближення Києва і Брюсселя.

Як зазначає «Коммерсантъ-Украина», Україна пообіцяла прийняти закон про прокуратуру і змінити спірні норми закону про референдум, але так і не погодилася на ухвалення Виборчого кодексу, що є критерієм підписання угоди про асоціацію.

Видання нагадує, що цей документ прийнято ще в 2009 році.

"Документ, як і колись, спрямований на підготовку України до імплементації угоди про асоціацію. Крім цього, до нього включили ряд позицій з грудневого висновку Ради міністрів ЄС, де перераховані критерії готовності України до підписання угоди", - пояснив європейський дипломат.

В оновленому ПДА найбільших змін зазнав блок, присвячений торгівлі. Його наповнили конкретикою, грунтуючись на нормах економічного блоку угоди про асоціацію, узгодження якого завершилося в 2012 році. Зокрема, Київ пообіцяв "розробити механізм визначення вартості одягу та інших виробів, що були у вжитку". Це призведе до збільшення мінімальної вартості легально ввезеного секонд-хенду, хоча ефект від введення даної норми може нівелюватися за рахунок "сірого" імпорту, відзначають експерти.

Брюссель також домовився з Києвом про формалізацію "механізму застосування Україною спецзаходів - зокрема, щодо легкових автомобілів - і експортних мит". Це дозволить загальмувати вступ нашої країною нових санкцій, при цьому в документі відсутні гарантії скасування вже введених Кабміном спецмит на імпорт автомобілів, які є каменем спотикання у взаєминах України з найбільшими торговими партнерами.

У фінансовому блоці суттєвих доповнень не з’явилося. Навпаки, з нього виключили зобов’язання України провести комплексний перегляд закону про Нацбанк, хоча за час дії ПДА ця реформа так і не була проведена.

З інших положень економічної частини документа варто відзначити обіцянку Брюсселя забезпечити "імплементацію програми бюджетної підтримки ЄС у сфері усунення технічних бар’єрів в торгівлі". Посилаючись на наведену вище фразу, Україна буде вимагати від Євросоюзу цільового фінансування в період адаптації ряду секторів української економіки до норм зони вільної торгівлі.

Найбільшої уваги заслуговує політична частина ПДА. Блок, присвячений реформі правосуддя, істотно розширено. Україна дала гарантії прийняття закону про Генпрокуратурі і пообіцяла провести "реформування Кримінального кодексу і (законодавства про. – Ред.) міліцію в тісній взаємодії з Венеціанською комісією та Радою Європи".

Що ж до блоку, присвяченого виборчому законодавству, то тут Київ відмовився приймати вимоги Брюсселя. У ПДА включили намір української сторони "імплементувати рекомендації ОБСЄ", зокрема "забезпечити прозорі правила для збалансованого доступу учасників виборів до ЗМІ".

Незважаючи на розбіжності з ключових питань, в ЄС не втрачають надії, що угода про асоціацію з Україною все ж буде підписана. Зокрема, Брюссель може в останній момент піти на поступки в питанні прийняття ВК і погодитися на коригування закону про вибори народних депутатів відповідно до вимог ОБСЄ. "Без закону про прокуратуру, без закону про вибори (народних депутатів. – Ред.) і без демократичних довиборів у п’яти округах про підписання угоди про асоціацію не може бути й мови. За наявності цих пунктів, але за відсутності деяких деталей все залежатиме від політичного рішення голів держав-членів ЄС", - пояснив європейський дипломат. У список обов’язкових умов ЄС входить також вирішення проблеми Юлії Тимошенко, але цей пункт не включають в ПДА, оскільки він знаходиться поза компетенцією уряду.

Як повідомлялося раніше, європейський комісар з питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле на прес-конференції за підсумками засідання Ради зі співробітництва Україна-ЄС заявив, що Євросоюз очікує, що дати виборів міської влади Києва та народних депутатів у п’яти проблемним одномандатних округах будуть визначені цього року.

У свою чергу, прем’єр-міністр Микола Азаров висловив переконання, що Україна виконає всі необхідні умови для підписання Угоди про асоціацію з ЄС на саміті «Східного партнерства» у Вільнюсі.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Світ навколо нас»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Майбутнє відкидає свою тінь назад”
Іоганн Гете

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.