Аратта - На головну

28 квітня 2024, неділя

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Мін’юст проігнорував більшість рекомендацій Венеціанської комісії щодо виборів

Влада 3865 переглядів

Опубліковано - 10.07.2013 12:19 | Всі новини | Версія для друку

Мін’юст проігнорував більшість рекомендацій Венеціанської комісії щодо виборів
Мін’юст проігнорував більшість рекомендацій Венеціанської комісії щодо виборів
Міністерство юстиції залишило без уваги більшість рекомендацій Венеціанської комісії щодо змін виборчого законодавства.

Законопроект "Про внесення змін у деякі закони України щодо вдосконалення законодавства з питань проведення виборів" винесено на громадське обговорення вже вдруге. Вперше документ був оприлюднений ще у квітні, після чого він отримав попередню оцінку Венеціанської комісії.

Як зазначає видання "Коммерсант-Украина", з десяти побажань комісії у доопрацьованому законопроекті повністю відображені тільки два. Зокрема, пропонується зобов’язати партії ввести квоти для жінок у своїх виборчих списках і зменшити максимальну кількість виборців на дільницях з 2,5 тис. до 2 тис.

Згідно з документом, кількість виборців на невеликих дільницях складе від 20 до 500 осіб, на середніх - від 500 до 1,2 тис., на великих - від 1,2 тис. до 2 тис. виборців.

В опозиції скептично поставилися до нововведень. Народний депутат від "Батьківщини" Володимир Бондаренко заявив, що Мін’юст обрав тільки те, що було вигідно.

"Основна частина вимог залишилася неврахованою: це і претензії щодо формування виборчих комісій і відсутність відкритих списків. Не враховані деякі моменти, які показали останні вибори", - зазначив парламентарій. За його словами, зараз фактично йде фальсифікація виборчих законів шляхом нібито врахування окремих рекомендацій.

Мін’юст традиційно не врахував основні вимоги європейських інститутів - критику змішаної виборчої системи, обмеження права бути обраними для осіб з судимістю і відсутності Виборчого кодексу. Венеціанська комісія також висловлювала невдоволення тим, що у виборчих комісіях не представлені самовисуванці і непарламентські партії.

При цьому у Партії регіонів побажання Венеціанської комісії назвали суперечними. "Неможливість брати участь у виборах, маючи судимість, - це норма Конституції, хоча питання дискусійне. Не можна, щоб людина не могла відновити свої конституційні права, якщо вона потрапила в халепу", - заявив нардеп від ПР Володимир Олійник.

Як повідомлялося раніше, Європейська комісія за демократію через право (Венеціанська комісія) і Бюро демократичних інститутів і прав, що представляє ОБСЄ, критично оцінили проекти законів України про повторні вибори народних депутатів та про внесення змін до деяких законів з метою вдосконалення виборчого законодавства.

Найбільш серйозними недоліками ВК та ОБСЄ/БДІП вважають:

- обмеження права на висунення кандидатом у народні депутати особи, засудженої за скоєння умисного злочину, незалежно від його тяжкості;

- вимогу про обов’язкове п’ятирічне проживання кандидата на території України;

- невиправдані преференції, надані парламентським партіям при формуванні виборчих комісій;

- відсутність механізму незалежного моніторингу фінансування виборчих кампаній;

- певні обмеження права на свободу висловлювання;

- збереження максимальної кількості виборців на дільниці на рівні 2,5 тис. осіб (що, з точки зору єврофахівців, є надто великою цифрою).
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Влада»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Знання певних принципів легко компенсує незнання деяких фактів ”
К. Гельвецій

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.