Аратта - На головну

25 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Бердичів (Житомирська область) в костьолі Святої Варвари 14 березня 1850 року місцева красуня Евеліна Ганська була повінчана з Оноре де Бальзаком. В цьому ж містечку тривалий час жив Фредерік Шопен, окрім написання музики, він також керував роботами по реставрації тамтешнього органу...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


«У каламутній воді..» Навіть експерти не розуміють механізмів випуску та обігу векселів

Економіка 5028 переглядів

Опубліковано - 17.07.2013 09:56 | Всі новини | Версія для друку

«У каламутній воді..» Навіть експерти не розуміють механізмів випуску та обігу векселів
«У каламутній воді..» Навіть експерти не розуміють механізмів випуску та обігу векселів
Механізм випуску і обігу казначейських векселів для оформлення заборгованості, зокрема щодо податку на додану вартість, залишається незрозумілим, і тому сприйняття цього продукту залишається неоднозначним.

Про це під час спілкування з журналістами у вівторок заявили президент Європейської Бізнес Асоціації Томаш Фіалу і голова правління «Райффайзен Банку Аваль» Володимир Лавренчук.

«Поки навіть не дуже зрозуміло, як працюватиме інструмент, і як його можна буде застосувати. Найгірший варіант, коли його не зможуть купувати фінансові інвестори, а виробники не зможуть повернути гроші після закінчення терміну дії такого сертифікату (векселя - УНІАН)», - підкреслив Фіалу. За його словами, попередній досвід використання в Україні ПДВ-облігацій тут навряд чи застосовний. «Я боюся, що векселі торгуватимуться з куди вищим дисконтом, ніж ПДВ-облігації. Пропозицій векселів буде багато, оскільки ними почнуть гасити інші зобов’язання бюджету», - сказав Фіалу.

У свою чергу Лавренчук зазначив, що поки немає методології випуску таких паперів. «Ми не знаємо цього продукту. ПДВ-облігації були відомі, що буде з векселями – ми не знаємо. І поки не буде методології, ми можемо тільки фантазувати на цю тему», - зауважив банкір.

Як повідомлялося раніше, 4 липня Верховна Рада України прийняла за основу і в цілому законопроект про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2013 рік", що дозволяє реструктуризувати бюджетну заборгованість, зокрема щодо податку на додану вартість, фінансовими векселями з терміном обігу 5 років і 5% прибутковістю.

Міністр доходів і зборів України Олександр Клименко заявляв, що обсяг поточної заборгованості з відшкодування ПДВ становить 4,5 млрд грн, і ще 11 млрд грн, які на сьогодні оспорюються в судах. Простроченої заборгованості, за словами Клименка, в Україні немає.

При цьому Клименко запевнив, що зі свого боку Міндоходів зробить все можливе, щоб зробити вексель по-справжньому привабливим фінансовим інструментом.

Проте у Федерації роботодавців підрахували, що обсяг втрат оборотних коштів підприємств у разі повноцінного введення в обіг казначейських векселів може становити 20 млрд грн. Кабінет міністрів України двічі, у 2004 р. і у 2010 р., оформляв ПДВ-облігаціями свою прострочену заборгованість перед суб’єктами господарювання з відшкодування їм податку на додану вартість. Під час останнього випуску було емітовано чотири транші загальним обсягом 16,4 млрд грн. Термін обігу випущених паперів - до 2015 року. Підприємства - держателі ПДВ-облігацій могли або залишати їх собі, або продавати з дисконтом, поповнюючи свої оборотні кошти.

За заявою прем’єр-міністра України Миколи Азарова, завдяки такому інструменту фактично вдалося ліквідувати прострочену заборгованість з відшкодування ПДВ.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Економіка»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Російське духовенство завжди навчало паству свою не пізнавати і любити Бога, а тільки боятися чортів, яких воно ж і розплодило зі своїми попадями ”
Василь Ключевський

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.