Аратта - На головну

4 травня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- у 1919-1920 роках Кам`янець-Подільський ненадовго став державним центром України - останньою столицею УНР. Сюди перемістилися Директорія та Уряд УНР. В місті постав Комітет охорони Республіки. Однак у 1920 році Червона армія розгромила війська УНР.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Влада активно шукає інвесторів для будівництва платних доріг. Скільки за це платитимуть українці?

Економіка 5958 переглядів

Опубліковано - 2.09.2013 14:00 | Всі новини | Версія для друку

Влада активно шукає інвесторів для будівництва платних доріг. Скільки за це платитимуть українці?
Влада активно шукає інвесторів для будівництва платних доріг. Скільки за це платитимуть українці?
На платних дорогах України гроші збираються брати не у всіх.

Про це повідомив екс-глава "Укравтодору", депутат Володимир Демешкан, пишуть "Вести".

"Думаю, що за рахунок того, що для вантажівок проїзд буде дорожчим, пасажирських перевізників від плати звільнять. І спецтранспорт (швидка, міліція) буде їздити безкоштовно", - зазначив Демешкан. Зазначимо, в кінці 2014 року в Україні планують почати будувати першу платну дорогу - "Рівне - Краковець - Львів". В цілому планується звести шість таких доріг.

За попередніми даними, для легкового авто 1 км шляху буде коштувати 30 коп., а для вантажівки - 1 грн.

За словами глави "Укравтодору" Євгена Прусенка, перший концесійний конкурс пройде на початку 2014 року. "Плануємо розглянути різні проекти. Якщо на дорозі буде достатня інтенсивність руху, а значить, і висока окупність, то її зроблять платною для водіїв. Якщо ж трафік буде низьким, то після початку експлуатації платити певну суму інвесторам буде держава, а не водії", - заявив Прусенко.

Водночас співголова Ради автомобілістів Кабміну Віталій Павлов повідомив, що з потенційними інвесторами вже ведуть переговори, однак точних домовленостей ще немає. "Кардинально нічого не зміниться - гроші брати будуть, а стежити за інфраструктурою - ні. Що стосується пасажирських перевезень, то все буде залежати від того, як домовляться власник дороги і компанії. Але швидше за все, ці витрати ляжуть на плечі пасажирів - ціна проїзду автобаном ввійде у вартість квитка у вигляді якихось податків", - сказав Павлов.

Самі водії заявляють, що готові платити, лише б дороги були кращими. "Я тільки за! Навіть якщо частину грошей доведеться віддавати зі своєї кишені. Якість покриття буде іншою, а це - економія на амортизації машини, не кажучи вже про свої нерви", - підкреслив водій автобуса "Київ - Черкаси" В’ячеслав Фроляк.

Як повідомлялося раніше, раніше прем’єр Микола Азаров заявляв, що в Україні невигідно будувати якісні дороги.

Від “Аратти”: нас навіть і не здивувала дискусія, ініційована урядовцями щодо "платних доріг". Прикидатися мешканцями віртуального світу - стало вже спадкоємною традицією вітчизняних урядовців. Бо так легше "прикривати" найпоширеніший діагноз - "епідемію гострої клептоманії".

Бо насправді українські дороги ніколи не були безплатними. Для тих, хто не в курсі, нагадаємо, що з часів СРСР існував так званий транспортний податок. Тобто кожен власник транспортного засобу, залежно від його технічних характеристик сплачував певну суму, яка через бюджет нібито спрямовувалася на ремонт і будівництво доріг.

Нині замість того податку кожен автомобіліст сплачує акциз з кожного літру пального, який заправляє на АЗС. Тобто, загальна сума платні за користування дорогами виросла в рази. Чого не скажеш про якість дорожнього покриття. Саме в цій царині, попри зростання платні, практично нічого не змінилося.

Виходячи із сталої закономірності: по-перше, нас, громадян, вельми цікавить відповідь на просте питання - куди, конкретно, в чиї кишені, "зникають" наші гроші?; по-друге, оскільки безплатних доріг в Україні не існує в принципі, то чому ми маємо комусь за щось платити додатково? Адже, держава має готовий варіант розрахунку з інвестором - поділитися тим, що надходить від акцизу на пальне. Чи не так?
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Економіка»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Бог, що створив світ і все, що в ньому, бувши Господом неба і землі, не в рукотворних храмах живе ”
Діяння апостолів, 17, 24

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.