Аратта - На головну

18 травня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- Київ був найбільшим містом Європи у ХІ сторіччі, в п’ятдесят разів більшим за Лондон, в десять – за Париж. Досяг свого розквіту за Ярослава Мудрого (1010-1054 н.е.), який поріднився з королівськими родинами Франції, Норвегії, Румунії та Польщі. Німецький церковний діяч XІ століття єпископ із Саксонії Титмар Мерзебурзький у своїй «Хроніці» у 1012 - 1018 роках, характеризує Київ як «велике місто, у якому більш 400 церков, 8 ринків, незліченна кількість жителів». На початку ХІ століття теперішня столиця України мала 50 тисяч населення. Для порівняння, у Лондоні на той час мешкало 20 тисяч жителів. Німецький хроніст XІ століття Адам Бременський називав Київ «суперником костянтинопільського скіпетра, найчарівнішої прикраси Греції».
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Крим може першим відчути переваги від асоціації з ЄС

Економіка Регіон: Автономна республіка Крим 7135 переглядів

Опубліковано - 12.10.2013 13:41 | Всі новини | Версія для друку

Крим може першим відчути переваги від асоціації з ЄС
Крим може першим відчути переваги від асоціації з ЄС
Ухвалення українським парламентом закону про основи розвитку Криму та інвестиційну діяльність на його території матиме не лише економічні, а й політичні наслідки для автономії, так вважають кримські політики та експерти.

На думку деяких з них, це дозволить Криму м’якше сприйняти поглиблення європейської інтеграції України і першим відчути її позитивні результати.

Закон про основи розвитку Криму та особливості провадження інвестиційної діяльності на його території, внесений Кабінетом міністрів і проголосований у четвер Верховною Радою України, значно розширює повноваження кримського уряду і суттєво спрощує інвестиційну діяльність в автономії. Так вважає голова Експертно-аналітичної ради при голові Ради міністрів Криму Олександр Форманчук. На його думку, реалізація цього закону матиме як економічні, так і політичні позитивні наслідки для регіону.

Віце-прем’єр кримського уряду Рустам Теміргалієв назвав ухвалення цього закону «своєрідною економічною революцією». За його словами, вперше за більш як 20 років незалежності офіційний Київ дав автономії справжні економічні повноваження.

«Ми отримали реальний економічний інструмент для залучення інвестицій. Це серйозний поштовх для інвесторів вкладати кошти в автономію і фінансувати інвестпроекти. Важливий плюс – це рішення, особливо у світлі євроінтеграційних процесів України, дозволить помітно підвищити інвестиційні рейтинги Криму і в рази збільшить приплив інвестицій в автономію», – зазначив Рустам Теміргалієв

Мова йде не тільки про зростання європейських інвестицій до Криму, хоча це теж важливий результат ухвалення закону про основи розвитку АРК, вважає кримський політичний аналітик Микола Семена.

«Основне завдання цього документа – це своєрідна компенсація місцевій еліті можливих політичних втрат в результаті підписання договору про асоціацію Україна-ЄС. Якщо асоціація з Євросоюзом буде укладена, то Крим, завдяки дії цього закону, першим відчує її позитивну дію і місцева еліта буде у виграші», – впевнений Микола Семена.

Опозиція: не допустити розігрування «кримської карти»

Радник прем’єра Олександр Форманчук припускає, що проти цього закону в Криму виступатимуть лише маргінальні політичні групи разом із комуністами. На думку експерта, щодо його важливості серед еліт півострова склався певний консенсус. Він звертає увагу, що цей законодавчий акт підтримали й опозиціонери.

Лідер Меджлісу кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв за цей закон не голосував, бо якраз обговорював питання інвестицій у Крим з турецькими урядовцями в Анкарі, але каже, що загалом його підтримує. Його колега з фракції «Батьківщина» Андрій Сенченко розповів Радіо Свобода, що голосував не лише сам, але й агітував однопартійців. 39 представників «Батьківщини» у четвер віддали свої голоси за цей законопроект. Андрій Сенченко каже, що вони були вирішальними.

Разом з тим народний депутат звертає увагу і на корупційну загрозу. «Якщо цей закон працюватиме на Крим і кримчан, то він принесе користь. Якщо його спробують використати для збагачення окремих осіб, то пуття не буде. Це залежить у більшій мірі не від нас, законодавців, а від кримчан, які мусять контролювати, як використовується ця нова для Криму можливість», – зазначив Андрій Сенченко.

За його словами, опозиціонери голосували за цей урядовий законопроект ще й тому, щоб не допустити розігрування «кримської карти» у «нав’язаному протистоянні стосовно європейського вибору та підписання асоціації».

Для вступу в силу ухвалений законопроект має підписати Президент України.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Економіка»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

...Всяк мусить пізнати свій народ і в народі себе. Чи ти рус?... Будь ним... Чи ти лях?... Ляхом будь. Чи ти німець? Німечествуй. Француз? Французуй. Татарин? Татарствуй. Все добре на своєму місці в своєму образі, і все красно, що чисто, природно, що не є підробкою, не перемішано з чужим по роду...”
Григорій Сковорода

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.