Аратта - На головну

18 травня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Бердичів (Житомирська область) в костьолі Святої Варвари 14 березня 1850 року місцева красуня Евеліна Ганська була повінчана з Оноре де Бальзаком. В цьому ж містечку тривалий час жив Фредерік Шопен, окрім написання музики, він також керував роботами по реставрації тамтешнього органу...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Всі дії парламенту після Указу є незаконними. Вважають у Секретаріаті гаранта

Влада 5898 переглядів

Опубліковано - 4.04.2007 16:51 | Всі новини | Версія для друку

Всі дії парламенту після Указу є незаконними. Вважають у Секретаріаті гаранта
Всі дії парламенту після Указу є незаконними. Вважають у Секретаріаті гаранта
Представник Президента в Конституційному Суді Володимир Шаповал переконаний, що всі дії Верховної Ради після дострокового припинення її повноважень Президентом України є незаконними.

«Всі подальші дії Верховної Ради були нелегальними», – сказав В. Шаповал на брифінгу в Секретаріаті Президента.

На переконання представника Президента у КС, Указ про розпуск Верховної Ради набув чинності з моменту завершення заяви Глави держави про підписання цього документа. «Це відповідає юридичній теорії і практиці», – сказав правник. Відтак, на його переконання, нещодавні постанови парламенту вчинені органом, який де-юре не існує. В. Шаповал назвав цю ситуацію «неуповноваженим зібранням народних депутатів».

Коментуючи сам Указ, представник Президента в КС наголосив, що документ виданий в межах повноважень Глави держави, передбачених Конституцією. Він процитував ч. 2 ст. 102 Основного Закону, де сказано: «Президент України є гарантом державного суверенітету, територіальної цілісності України, додержання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина». За словами юриста, це положення можна трактувати або як декларацію, або як таке, що наповнене конкретним юридичним змістом.

«Як юрист, який займається конституційним правом з початку 70-х років, можу стверджувати, що Конституція містить декларації переважно в загальній частині – преамбулі або першому розділі», – сказав В. Шаповал. Натомість тим частинам Конституції, де встановлюється статус вищих державних органів, декларації непритаманні. Статтею 102 Конституції починається розділ «Президент України».

В. Шаповал констатував, що досі Конституційний Суд не дав тлумачення цієї статті, оскільки не було прямих звернень з цього приводу. Він нагадав, що офіційне тлумачення Основного Закону дає лише Конституційний Суд. Представник Президента висловив думку, що в разі, якщо такого тлумачення немає, Президент як гарант додержання Конституції, застосовуючи Основний Закон на практиці, має право тлумачити його.

Представник Президента наголосив, що формування парламентської коаліції було нелегітимним із самого початку, оскільки деякі народні депутати входили до неї індивідуально, а не в складі фракції. 23 березня відбулося грубе порушення Конституції, яке спричинило ревізію народного волевиявлення і передбачило можливість узурпації влади, сказав В. Шаповал.

Відтак, на підставі статті 102 Основного Закону Глава держави як гарант Конституції зобов’язаний розпустити Верховну Раду, переконаний правник. «Чому зобов’язаний? Тому що якщо гарант – то це обов’язок», – сказав В. Шаповал.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Влада»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Тільки осягнувши минуле, люди будуть здатні на пророцтва, що спрямовані в майбутнє”
Дмитро Волкогонов

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.