Аратта - На головну

26 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Данилишин пояснив, чому падає гривня

Економіка 5507 переглядів

Опубліковано - 30.07.2018 20:19 | Всі новини | Версія для друку

Данилишин пояснив, чому падає гривня
Данилишин пояснив, чому падає гривня
Голова ради НБУ Богдан Данилишин вважає, що знецінення гривні в липні відбувалося через посилення попиту на іноземну валюту на безготівковому ринку, зумовлене впливом короткострокових чинників.

Про це він написав у Facebook.

"Знецінення гривні в липні зумовлювало насамперед посилення попиту на іноземну валюту на безготівковому ринку. З однієї сторони, попит зумовлювали імпортери, купуючи іноземну валюту. З іншої - додатковий попит стимулювала гривня, яка надійшла на ринок через відшкодування ПДВ та виплати нерезидентам за гривневими ОВДП", - зазначив Данилишин.

Він зазначає, що в липні офіційний обмінний курс гривні щодо долара США знецінився майже на 50 копійок, що породило хвилю публікацій та репортажів на цю тему.

"При цьому рідко згадують про те, що ще в двадцятих числах січня поточного року курс гривні сягав майже 29 грн за долар США і в подальші декілька місяців курс укріпився більше, ніж на дві з половиною гривні, після чого стабілізувався. Такі розміри коливань фіксувалися і в минулому році. Хоча до таких коливань ми ще не звикли, однак це нові реалії функціонування валютного ринку", - пояснив Данилишин.

За його словами, аналіз курсової динаміки гривні свідчить, що певне знецінення національної валюти напередодні осені було характерним і в минулі роки, зокрема в 2014 та 2016 роках, хоча й відбувалося дещо пізніше, ніж зараз.

Фінансист додає, що посилення попиту на іноземну валюту певним чином стимулювалося активним розповсюдженням інформації про девальвацію гривні, у тому числі невтішних прогнозів.

"Такі прогнози розповсюджуються щороку і в більшості випадків не реалізовуються", - стверджує голова Ради НБУ.

Данилишин нагадав, що, відповідно до Стратегії монетарної політики НБУ та основних засад грошово-кредитної політики на 2018 рік та середньострокову перспективу, Національний банк має дотримуватися плаваючого курсу гривні. Однак це не означає, що НБУ повністю "пішов" з ринку.

"З метою упередження різких змін обмінного курсу гривні Національний банк готовий і виходить на валютний ринок України з інтервенціями з продажу іноземної валюти, що й робив минулого тижня", - підсумував посадовець.

Як повідомлялося раніше, з минулого понеділка офіційний курс долара США, встановлений НБУ, зріс із 26,45 грн до 26,76 грн, або на 1,2%. Середньозважений курс долара на міжбанку, за даними регулятора, за цей же час зріс з 26,45 грн до 26,75 грн, або на 1,1%. Середні курси купівлі/продажу готівкового долара в банках за тиждень зросли з 26,29/26,51 до 26,66/26,96.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Економіка»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Коли хоч в невеличкій частині народу жевріє ідея незалежності, коли хоч частина народу має змогу виявляти волю нації, то це ліпше, ніж коли нидіє цілий мозок нації в рабстві, атрофуючи в цілій нації волю до самостійного життя”
Дмитро ДОНЦОВ

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.