Аратта - На головну

1 травня 2024, середа

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


ЮНЕСКО прийняв резолюцію про вшанування жертв Голодомору в Україні

За право людини 7251 перегляд

Опубліковано - 1.11.2007 20:14 | Всі новини | Версія для друку

ЮНЕСКО прийняв резолюцію про вшанування жертв Голодомору в Україні
ЮНЕСКО прийняв резолюцію про вшанування жертв Голодомору в Україні
Сьогодні Генеральна конференція ЮНЕСКО ухвалила резолюцію про вшанування жертв Голодомору в Україні. Проте, без політичних та юридичних оцінок.

34-а сесія Генеральної конференції ЮНЕСКО, до складу якої входять 193 країни, одноголосно прийняла Резолюцію про «Вшанування пам’яті жертв Голодомору в Україні».

Як зазначається в повідомленні МЗС з цього приводу, Генеральна конференція ЮНЕСКО, нагадуючи про Голодомор 1932-33 років, через який загинули мільйони безвинних українців, висловила впевненість у тому, що трагедія Голодомору, яка була викликана жорстокими діями та політикою тоталітарного сталінського режиму, має стати попередженням сучасним та майбутнім поколінням з метою дотримання демократичних цінностей, прав людини та законності.

У тексті Резолюції Генеральна конференція ЮНЕСКО вшанувала пам`ять загиблих та висловила співчуття жертвам Голодомору 1932-33 років в Україні та жертвам голоду, що також мав місце у Росії, Казахстані та інших частинах колишнього СРСР.

Генеральна конференція також привітала ініціативу України щодо організації заходів до 75-річчя Голодомору 1932-33 років в Україні та запросила країни-члени ЮНЕСКО розглянути питання своєї участі у пам’ятних заходах.

Крім того, Генеральна конференція звернулася до країн-членів ЮНЕСКО із закликом поширювати інформацію про Голодомор шляхом її включення до просвітницьких та науково-дослідних програм з метою засвоєння майбутніми поколіннями уроків цієї трагічної сторінки історії.

Питання вшанування пам’яті жертв Голодомору 1932-33 років було внесено Україною у співавторстві з 45 іншими країнами-членами ЮНЕСКО.

Генеральна конференція ЮНЕСКО не дала політичної та юридичної оцінки Голодомору в Україні в ухваленій сьогодні резолюції, оскільки це не в її компетенції.

Про це в інтерв’ю повідомив перший заступник міністра закордонних справ України Володимир Огризко.

«ЮНЕСКО не є політичною організацією, вона не є ООН, а є спеціальним органом, який опікується питаннями науки, культури, освіти, інформації. Тому давати політичні оцінки, давати юридичні оцінки вона не може», - сказав він.

Водночас Огризко зазначив, що прийняття резолюції про вшанування пам’яті жертв Голодомору в Україні є дуже важливим, оскільки ЮНЕСКО стала першою міжнародною організацією універсального характеру, яка схвалила таку резолюцію.

Огризко також зауважив, що резолюція ЮНЕСКО про Голодомор в Україні була на порядку денному разом із резолюцією про Голокост, і ці документи є дуже схожими.

Він також висловив задоволення тим, що завдяки роботі української делегації слово «голодомор» стало певним кліше в стінах ЮНЕСКО.

«Слово «голодомор» в резолюції згадано шість разів. Ми вперше ввели це слово як поняття… І сьогодні в ЮНЕСКО прекрасно розуміють, що таке голодомор», - сказав Огризко.

Він також ще раз наголосив, що українська делегація продемонструвала б себе абсолютно непрофесійною, якби намагалася добитися від ЮНЕСКО визнання Голодомору актом геноциду українського народу.

«Тоді б це питання не розглядалося б взагалі», - сказав він.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «За право людини»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Якщо знаєш себе і супротивника, то завжди виграватимеш. Якщо знаєш себе, але не знаєш супротивника - один раз переможеш, всі інші - програєш. Якщо не знаєш ні себе, ні його - завжди програватимеш”
Цзу Дзинь

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.