Аратта - На головну

6 травня 2024, понеділок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Чи поважають українці самі себе?

Захист держави 6870 переглядів

Опубліковано - 12.05.2008 13:54 | Всі новини | Версія для друку

Чи поважають українці самі себе?
Чи поважають українці самі себе?
А поки цього не буде, - інші країни ставитимуться до нас, як до дівки легкої поведінки. І, навіть, гірше.

“Якби російський високопосадовець приїхав до Великої Британії з заявами про необхідність перегляду, приміром, статусу міста Манчестер, який за історичними даними "від царя Гороха" входив колись у склад російської імперії, - очевидно, що Велика Британія зреагувала би на це однозначно – цей високопосадовець у ту саму мить був би оголошений персоною нон-грата. Так реагує цивілізований світ на подібні провокації”.

Про це сказав народний депутат від фракції “Наша Україна – Народна Самооборона” Юрій Костенко, коментуючи заяви мера Москви Лужкова про необхідність перегляду статусу міста Севастополя та повернення його у склад Росії.

Народний депутат нагадав, що, “коли Україна в 1994 році віддавала ядерну зброю, Росія підписувалася під угодою про зобов’язання бути гарантом територіальної цілісності, недоторканості й суверенітету нашої держави. Чомусь цей документ сьогодні не береться до уваги російськими політиками, які зазіхають на непорушність наших кордонів”.

Костенко наголосив, що “поки українці не навчаться себе поважати й відстоювати свої національні інтереси на своїй території, до тих пір інші країни будуть відноситися до нас, як до дівчини легкої поведінки, дозволяючи собі різні провокативні заяви та дії в наш бік”.

«Заяви московського мера я б характеризував в контексті перспектив приєднання України до Плану дій щодо членства НАТО, зокрема, в контексті грудневого засідання Міністрів закордонних справ країн-членів НАТО», - заявив народний депутат Тарас Стецьків.

Депутат зазначив, що «той факт, що вище керівництво РФ не спростовує подібні заяви, говорить про те, що це скоординована позиція».

«Озвучене Лужковим, очевидно, у багатьох російських високопосадовців на умі. Якщо б це було не так, то МЗС РФ чи навіть Президент Росії мав би спростувати ці провокації, чітко сказати, що така точка зору не є позицією РФ, - зазначив Стецьків, - Однак цього не відбувається».

Стецьків переконаний, що подібні заяви «тільки прискорюють прийняття рішення про приєднання України до НАТО».

«З іншого боку, - підкреслив він, - такі заяви дискредитують Росію на найвищому рівні. Для Європи - це сигнал до якнайшвидшого прийняття України у систему колективної безпеки».

Передусім, слід нагадати, що пан Лужков не уповноважений робити заяви від імені російської держави, хоча не вперше він користується подібними прийомами задля вчинення провокацій. Інша справа – як на ці заяви відреагує офіційна російська влада – чи то президент, чи то прем’єр, чи, врешті-решт, посол Росії. Саме ця реакція має визначати ставлення офіційної російської влади до озвучених Лужковим заяв, - заявив голова парламентського комітету з питань євроінтеграції Борис Тарасюк, коментуючи заяви мера Москви.
«Стосовно ж міста Севастополь пан Лужков говорить неправду, - наголосив голова парламентського Комітету, - Він договорився до того, що це питання повинно бути передане у міжнародний суд. В якому міжнародному суді вони збираються оскаржувати, якщо Росія не визнає юрисдикції міжнародного суду ООН? А іншого – немає. По-друге, існує один-єдиний міжнародний документ, який однозначно поставив крапку в питанні Севастополя. Це - рішення Ради Безпеки ООН, яка 20 липня 1993 року консенсусом прийняла рішення про те, що зазіхання на статус Севастополя суперечить двостороннім угодам між Україною і Росією , а також – принципам і цілям Статуту ООН. І що рішення Верховного Совєта РСФСР, фактично, не є чинними і не має ніякої юридичної сили. Тому пан Лужков стукає у відчинені двері. Адже міжнародна спільнота уже давно визначилися зі статусом Севастополя. І іншої позиції не буде. Потрібно припиняти ці провокації, тому що крім збурення громадськості вони ні до чого не призводять».

Коментуючи заяви Лужкова про те, що Росії «потрібно виходити з договору про дружбу", Тарасюк нагадав, що «договір було підписано з положенням про те, що він діє 10 років. Якщо жодна із сторін не заявить про свій вихід з Договору, то він пролонговується на наступні 5 років».

«Я не знаю, що дасть односторонній Росії вихід з Договору. Договір – рамковий, у ньому виписані зобов’язання сторін, він відповідає міжнародному праву і будь-який односторонній вихід з нього мало що створить міжнародно-правовий вакуум у взаєминах між Україною та Росією, він дасть однозначний сигнал міжнародній спільноті про те, що Росія порушує міжнародне право, міжнародні домовленості», - наголосив Борис Тарасюк.

Замість післямови. Провокації у Севастополі тривають вже не один і не два роки. Влада кволо на на них реагує. Але, справа навіть не у владі. Погодьтеся, ніякий лужков не ризикнув казати щось подібне, аби знав, що громадяни міста замість аплодисментів привітають його спіч тухлими овочами і яйцями.

Проте, для цього громадянам треба мати власну гідність. Щонайменше.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Захист держави»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Марно пояснювати дурням і начальникам: перші слухають і нічого не розуміють, другі все розуміють і тому не слухають”
Михайло Мамчич

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.