Аратта - На головну

27 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- Гоголь, зупиняючись у німецьких готелях, підписувався як “Гоголь-українець”. Гоголя не любили в Росії, бо героїчною і красивою показував він Україну, а нерозумною і дикою Московщину. “Киньмо Московщину… Для кого ми працюємо?… Поїдемо до Києва, адже він наш, не їхній”, – писав він у листі до другого українця – Михайла Максимовича, видатного нашого вченого-природознавця, історика, філософа, фольклориста.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Шанхайські друзі Москви теж не визнали державність маріонеткових анклавів

Світ навколо нас 5015 переглядів

Опубліковано - 28.08.2008 18:45 | Всі новини | Версія для друку

Шанхайські друзі Москви теж не визнали державність маріонеткових анклавів
Шанхайські друзі Москви теж не визнали державність маріонеткових анклавів
Незалежність Південної Осетії та Абхазії, анексованих російськими військами у підсумку війни із Грузією, не визнали навіть тоталітарні країни Середньої Азії та комуністичний Китай.

Держави - члени Шанхайської організації співпраці (ШОС), на саміті в Душанбе підтримали "активну роль Росії в сприянні миру і співпраці" на Кавказі, проте обійшли мовчанням питання про суверенітет Південної Осетії і Абхазії, що відкололися від Грузії та в односторонньому порядку визнаних Росією.

Росія визнала незалежність двох республік після війни з Грузією, що почалася із спроби Тбілісі силою повернути під свій контроль Південну Осетію. Вирішення Москви викликало хвилю критики Заходу, що підтримав територіальну цілісність Грузії.

Кремль, на думку спостерігачів, розраховував на підтримку країн ШОС, куди окрім РФ входять Китай, Казахстан, Киргизія, Таджикистан і Узбекистан, що традиційно вважалися політичними партнерами Москви.

При цьому, багато хто з учасників шанхайського альянсу має в своїх межах території з вираженими сепаратистськими настроями.

На саміті Президент РФ Дмитро Медвєдєв запропонував членам ШОС дати оцінку черговій війні на Кавказі.

"Упевнені, що позиція держав-членів ШОС отримає належний міжнародний резонанс. Я сподіваюся, це послужить серйозним сигналом тим, хто намагається видати чорне за біле і виправдати агресію", - сказав Медведев і пообіцяв "в цих екстремальних умовах продовжити відповідальну і передбачену політику в регіоні".

У схваленому в четвер підсумковому тексті декларації, країни-учасниці шанхайської організації зосередилися на оцінці військового конфлікту в Грузії і не позначили своє ставлення до питання незалежності Південної Осетії і Абхазії.

"Держави-члени ШОС вітають схвалення 12 серпня в Москві шести принципів врегулювання конфлікту в Південній Осетії і підтримують активну роль Росії в сприянні миру і співпраці в даному регіоні", - мовиться в декларації.

Одночасно країни ШОС згадали в декларації принцип територіальної цілісності держави.

"Учасники душанбинської зустрічі підкреслюють необхідність пошани історичних і культурних традицій кожної країни і кожного народу і зусиль, направлених на збереження відповідно до міжнародного права єдності держави і його територіальної цілісності", - мовиться в тексті декларації.

Учасники саміту ШОС закликали сторони, що брали участь в конфлікті в Грузії, до мирних переговорів.

"Держави-члени ШОС виражають глибоку стурбованість у зв'язку з виниклою напруженістю в югоосетінськом питанні і закликають відповідні сторони шляхом мирного діалогу вирішувати існуючі проблеми, докладати зусилля до примирення і сприяння переговорам", - мовиться в декларації.

Медведев сказав журналістам після підписання декларації, що задоволений "такого роду підтримкою зусиль Росії".
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Світ навколо нас»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Той, хто проявляє жалість до ворога, безжалісний до самого себе”
Френсіс Бекон

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.