Аратта - На головну

25 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Українські телеканали не стали європейськими - за сприяння влади, тирять інтелектуальну власність

Мистецький погляд 10181 перегляд

Опубліковано - 28.10.2008 13:30 | Всі новини | Версія для друку

Українські телеканали не стали європейськими - за сприяння влади, тирять інтелектуальну власність
Українські телеканали не стали європейськими - за сприяння влади, тирять інтелектуальну власність
Відомий польський кінорежисер Єжи Гоффман заявляє, що українські владні структури, перш за все Державний департамент інтелектуальної власності і Міністерство культури і туризму, порушують його авторські права.

Про це Гоффман сказав учора на зустрічі з журналістами в Палаці культури Одеської політехніки після прем'єрного показу свого нового 4-серійного фільму «Україна. Становлення нації».

За його словами, українська влада надає можливість різним телекомпаніям демонструвати кінофільми «Вогнем і мечем», «Знахар» та інші без оплати авторської винагороди.

«У нашої творчої групи виникло враження, - заявив кінорежисер, - що багато хто в Україні вважає, якщо колись раніше Україна одного разу купила кінофільм у прокат, то тепер власником стрічки на її території вважається держава. Це глибоко обурливо. Ми з таким стикаємося лише на пострадянському просторі».

Гоффман зазначив, що спільно з авторським складом пройшов всі судові інстанції в Україні, аж до Верховного суду, проте відстояти свої права не вдається через те, «що доказів, які підтверджують авторські права на фільми «Вогнем і мечем», «Знахар», недостатньо».

Разом з тим в Одесі презентацію кінострічки, що складається з чотирьох частин, - «Від Росії до України», «Україна чи Малоросія?», «Навіки разом» і «Незалежність», - традиційно супроводжували акції пікетування, організовані активістами проросійських організацій, зокрема ЗУБР (За Україну, Білорусь, Росію). Пікетники тримали в руках плакат «Гоффман - фашист», скандували антинацисткі гасла, мотивуючи це протестом проти продемонстрованого авторами фільму "Спотвореного погляду на історію України і Росії". «Фільм спрямований на конфронтацію між народом України і Росії, що є фашистською пропагандою», - заявив учасник пікету Дмитро Пошехонцев.

Сам кінорежисер, коментуючи випади у бік очолюваної ним творчої групи, зазначив, що «завдання фільму, щоб він потрапив до молодого українського глядача і допоміг активно і правильно мислити». «Хай в цілому це і не радісна стрічка, але авторові хотілося, щоб фільм ніс оптимізм і привів глядачів до думки: «Так, я українець. За мною моє минуле! Але я бачу перспективу!», - сказав Гоффман.

Нагадаємо, польський кінорежисер і сценарист Гоффман народився в сім'ї лікарів 15 березня 1932 року. У 1940 році восьмирічною дитиною разом із батьками засланий на поселення до Сибіру, звідки наприкінці 40-х повернувся до Польщі.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Мистецький погляд»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Державне думання для українського хама чуже і незрозуміле”
В‘ячеслав Липинський

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.