Аратта - На головну

2 травня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Конан-варвар міг бути кіммерійцем

За межею віків 14058 переглядів

Опубліковано - 7.08.2006 16:14 | Всі новини | Версія для друку

Боспор Кіммерійський (теперішня Керченська протока), карта з сайту travel.kyiv.org/crimea/
Боспор Кіммерійський (теперішня Керченська протока), карта з сайту travel.kyiv.org/crimea/
Турецькі археологи мають намір довести існування Киммеріди - майже столітньої обителі одного з найдавніших народів Європи. Якщо в них це вийде, Конан-варвар, роль якого в кіно зіграв Арнольд Шварценеггер, може виявитися реальним історичним персонажем.

Як стверджує вчений Гюрджан Полат з Егейського університету, який сім років керує археологічною експедицією в античному місті Антандрос, що на північному заході сучасної Туреччини, "час справжніх відкриттів ще попереду".

"Ми намагаємося знайти свідчення поселення кіммерійців, що, відповідно до праць Стефана Візантійського, протягом 100 років існувало в Антандросе. Дотепер ця гіпотеза ще не підтверджена", - сказав турецький вчений.

Про існування киммерийцев у науковому світі дотепер єдності немає. Перші згадки про їх можна зустріти в Гомера. "Скоро прийшли ми до глубокотекучих вод Океану. Там кіммерян сумна обитель, покрита вічно вологим туманом і імлою хмар. Ніколи не виявляє оку людей там обличчя променистого Геліос", - говориться в "Одисеї". Гомер уявляє краї, де жили кіммерійці, як "переддвір’я царства мертвих".

Інформацію про них можна знайти й у Геродота. "Є в Скіфії Кіммерійські стіни, є Кіммерійські переправи, є й область, що називається Кіммерією, є і так званий Кіммерійський Боспор", - писав "батько історії". Саме він першим висунув версію про те, що кіммерійці залишили рідні краї під натиском скіфів і потім на якийсь час оселилися в Малій Азії.

Історію народу "гамміра" чи "гимміраї", як ще називали кіммерійців, також увічнили асирійські клинописні таблички, виявлені в результаті розкопок у Месопотамії. Вони говорять, що кіммерійська народність - дуже грізна сила античної епохи - виникла в Малій Азії в VIII у до н.е.
Для боротьби проти кіммерійців наприкінці VII ст. до н.е. об’єдналися Лідія й Ассирія, що нанесли їм поразку і вигнали з Малої Азії.

У багатьох візантійських працях говориться, що кіммерійці були кочовим плем’ям, а не осілим народом. У той же час стверджується, що вони близько 100 років жили в Антандросе.
"Ми розраховуємо знайти дуже значні артефакти під час розкопок, що підтвердять гіпотезу про існування Кіммеріди. Завдяки історичним відкриттям Антандрос у майбутньому може перетворитися в другий Ефес", - відзначив турецький археолог.
До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «За межею віків»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Людина – це духовна істота. Саме тепер на часі звернення до традицій і духовності рідного народу. Чесність, щирість, мудрість – ось що вимагається від нових людей України. Потрібна Нова Січ – Духовна Січ! ”
О.Бердник, український філософ і письменник, засновник Української Духовної Республіки

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.