Аратта - На головну

2 травня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Чому бідні, а тому, що дурні. Нова теорія

Світ навколо нас 5569 переглядів

Опубліковано - 25.12.2008 21:11 | Всі новини | Версія для друку

Чому бідні, а тому, що дурні. Нова теорія
Чому бідні, а тому, що дурні. Нова теорія
Економісти Реймонд Фісман і Едвард Мігел опублікували книгу Економічні Гангстери: Корупція, Насильство і Бідність Народів, в якій автори висувають нову теорію про нездатність бідних держав вибратися з хронічної бідності.

Зазвичай причини хронічної бідності тих чи інших країн пояснюються двома способами. Перша теорія говорить, що подібні держави не мають "стартового капіталу", необхідного для того, щоб почати нормально розвиватися, а кредити призводять тільки до збільшення боргів. Виходячи з цього, бідним державам слід допомагати шляхом надання їм економічної допомоги та списання боргів.

Друга теорія припускає, що головною причиною бідності держави є поганий уряд. Корумповані чиновники і політики зацікавлені в особистому, але не громадському процвітанні. У результаті, міжнародна допомога не досягає своєї мети, оскільки потрапляє в кишені місцевої еліти, а не тих, хто її потребують. Тому, щоб бідні держави вибралися з нужди, потрібне обов'язкове проведення комплексних реформ і лише після цього - економічна допомога.

Фісман і Мігел запропонували третю теорію. Вони пояснюють бідність держав схильністю їх мешканців до традиційного насильства і недотримання законів.

Автори звернули увагу на те, що рівень насильства в Африці різко зростає в періоди посухи і голоду. Логіка тут проста: коли селянин не в змозі займатися сільським господарством - різко збільшується ймовірність того, що він вийде на велику дорогу, щоб пограбувати ближнього. Зростання кількості грабежів позбавляє сенсу роботу інших селян і скорочує розміри інвестицій (наприклад, ніхто не будує новий будинок, побоюючись, що його пограбують або спалять). Таким чином, виникає замкнуте коло: голод породжує насильство, а насильство - голод.

Традиційно вважається, що від насильства найбільше страждають багатонаціональні держави - різні етноси таким чином воюють за вплив. Однак показово, що населення Сомалі сповідує одну релігію і належить до однієї етнічної групи - тим не менше, насильство там не припиняється вже кілька десятиліть. На думку Фісмана і Мігела, цей парадокс пояснюється впливом засух.

Таким чином, за логікою Фісмана і Мігела, в бідних державах існує давня традиція насильства і недотримання закону, в тому числі, який проявляється у поширенні корупції.

Саме цим автори книги пояснюють такий феномен: поліція Нью-Йорка, де розташована штаб-квартира ООН, регулярно штрафує іноземних дипломатів за паркування в недозволеному місці. Однак поліція не має права стягувати ці штрафи, так що майданчик для паркування є для порушників безкоштовним, в той час, як для звичайних жителів Нью-Йорка його вартість може сягати $ 500 на місяць. Найбільш це порушення поширене серед дипломатів, що представляють держави, де корупція стала нормою життя.

Від “Аратти”: а якою ж хворобою хворіє Україна? Як ви думаєте?
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Світ навколо нас»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Природничі науки й релігію протиставляють одна одній лише люди, погано освічені як у першому, так і в другому”
П. Сабатьє, французький хімік, Нобелівська премія 1912 р.

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.