Аратта - На головну

29 квітня 2024, понеділок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Хроніка Майдану в Кишиневі

Світ навколо нас 4835 переглядів

Опубліковано - 7.04.2009 20:24 | Всі новини | Версія для друку

Хроніка Майдану в Кишиневі
Хроніка Майдану в Кишиневі
У Кишиневі триває Майдан. Демонстранти захопили будинки парламенту та адміністрації Президента. У Кремлі вже розгледіли у Кишиневі помаранчевий слід та американські валянки.

Прихильники опозиції, не згодні з перемогою комуністів на недільних парламентських виборах в Молдові, у вівторок захопили адміністрацію Президента, повикидали з вікон комп'ютери та меблі і закидали камінням поліцейських.

Організація з безпеки і співпраці в Європі позитивно оцінила вибори, де партія комуністів набрала більше 50 відсотків голосів, але опозиція вимагає нового голосування, а в перспективі - об'єднання з Румунією і Євросоюзом.

Десятки екіпірованих щитами і кийками поліцейських не зуміли зупинити тисячі маніфестантів, які уломилися на перший поверх будівлі парламенту і підпалили декілька кабінетів. Поліцейські застосували сльозогінний газ, водомети і шумові гранати, але протестуючі - здебільшого молодь - подолали їхній опір з цеглою і камінням у руках, повідомили кореспонденти Рейтер з місця подій.

"Перед парламентом люди вступили в рукопашну з поліцейськими. З деяких вікон парламенту валить чорний дим. Демонстранти перекинули і підпалили дві поліцейські машини", - розповів по телефону фотокореспондент Рейтер Гліб Гараніч.

Демонстранти захопили Адміністрацію і підняли над нею прапор ЄС.

Російські телеканали показали кадри, на яких поліцейські відводять скривавленого товариша, а перед входом у висотну будівлю адміністрації Президента палає вогнище з офісних меблів.

За інформацією ЗМІ, сьогодні увечері глава держави Володимир Воронін виступить по телебаченню.

РІА цитує Вороніна, який сказав, що "головна мета організаторів протестів, - дестабілізувати обстановку в країні".

Депутат молдавського парламенту Александру Олейник сказав Рейтер, що лідери трьох опозиційних партій після вуличних протестів ведуть переговори з Президентом і прем'єром.

Серед демонстрантів, що вийшли на вулиці Кишинева чимало прихильників об'єднання Молдови з Румунією - обидві нації мають загальне культурне і мовне коріння. Три опозиційні партії, що пройшли до парламенту, висловлюються за зміцнення зв'язків з Бухарестом і ЄС. У свою чергу, Воронін відомий як союзник Росії, чиї стосунки із Заходом відрізняються напруженістю.

Новий парламент повинен обрати нового Президента більшістю в три п'ятих, і комуністам може не вистачити декількох власних голосів для цього. При цьому Воронін не має права балотуватися на третій термін поспіль.

Керуючи країною з 2001 року Воронін неодноразово повторював, що після відходу з посади глави держави має намір зберегти контроль над нею, обіцяючи стабільність і помірний курс в статусі "молдавського Ден Сяопіна".

Комуністи обіцяють "побудувати європейську Молдову", але не відмовляються від співпраці з СНД і Росією, а їхні опоненти наполягають на необхідності вступи країни в НАТО.
"ПОМАРАНЧЕВИЙ СЛІД"

Російський МЗС і Євросоюз висловили стурбованість подіями в Кишиневі. Російський Президент Дмитро Медведев (як колись Путін вітав Януковича - Аратта) вже привітав Вороніна з перемогою на виборах.

Москва прагне виступити посередником у вирішенні "замороженого конфлікту" між Молдовою і російськомовним Придністров'ям, що відкололося від неї, але поки сторони не зуміли прийти до компромісу.

Протести в Кишиневі можуть "звести нанівець всі скромні успіхи у врегулюванні, які були досягнуті за участю Росії", - вважає депутат російської Держдуми від правлячої партії Костянтин Затулін.

Події в Кишиневі нагадали спостерігачам "кольорові революції" - масові виступи в Грузії, в Україні і в Киргизії, де незадоволеність підсумками виборів вилилася в стихійну зміну влади.

"Те, що відбувається в Кишиневі, безумовно, має паралелі з "померанчевими" революціями", - сказав член "Єдиної Росії" Затулін, який бачить в тому, що відбувається дії "румунських націоналістів" і "спробу державного перевороту".

РІА цитує заяву російського посольства в Кишиневі, згідно якому "натовп...учнів старших класів і студентів" пішов на штурм державних будівель "під впливом боєвиков- організаторів".
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Світ навколо нас»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Якщо знаєш себе і супротивника, то завжди виграватимеш. Якщо знаєш себе, але не знаєш супротивника - один раз переможеш, всі інші - програєш. Якщо не знаєш ні себе, ні його - завжди програватимеш”
Цзу Дзинь

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.