Аратта - На головну

3 травня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- Гоголь, зупиняючись у німецьких готелях, підписувався як “Гоголь-українець”. Гоголя не любили в Росії, бо героїчною і красивою показував він Україну, а нерозумною і дикою Московщину. “Киньмо Московщину… Для кого ми працюємо?… Поїдемо до Києва, адже він наш, не їхній”, – писав він у листі до другого українця – Михайла Максимовича, видатного нашого вченого-природознавця, історика, філософа, фольклориста.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Хроніка Майдану в Кишиневі. Ситуація знову загострюється

Світ навколо нас 5699 переглядів

Опубліковано - 8.04.2009 18:22 | Всі новини | Версія для друку

Хроніка Майдану в Кишиневі. Ситуація знову загострюється
Хроніка Майдану в Кишиневі. Ситуація знову загострюється
Черговий мітинг проходить біля будівлі уряду. Маніфестанти вимагають від МВС Молдови за півгодини звільнити 192 чоловік, заарештованих під час масових безладів напередодні. Інакше вони загрожують узяти будівлю штурмом.

У звернені мітингуючих сказано, що, за їхніми відомостями, всіх заарештованих тримають за межами столиці. Одін з промовців також повідомив, що їхні прихильники з міст Оргєєв і Унгени не можуть проїхати до Кишинева, оскільки власті заблокували в'їзд до міста. "Наші прихильники йдуть до нас пішки і приєднаються приблизно до 18:00", - сказав він.

У будівлі уряду в даний момент проходить розширене засідання Кабінету міністрів за участю голів адміністрацій міст і районів країни. На засіданні присутній Президент Володимир Воронін.

Він повідомив на засіданні, що число постраждалих під час безладів перевищило 270 чоловік, серед них 170 поліцейських і безліч підлітків.

Раніше цього дня Президент зустрівся із спецпредставником Єврокомісії в Молдові Кальманом Міджєєм і заявив, що дії маніфестантів в Кишиневі, що влаштували погроми в будівлях держустанов, "не мають нічого спільного з демократією". Він також пообіцяв в рамках закону суворо покарати організаторів, передає прес-служба глави держави.

Президент також заявив, що він "як верховний головнокомандуючий свідомо порушив закон і не допустив застосування сили, щоб уникнути кровопролиття". "В результаті безчинствуючі молодчики розгромили дві важливі державні установи - будівлі Президента і парламент", - підкреслив Воронін.

Опозиційні партії, тим часом, відмежувалися безладів і їхніх організаторів. "Ми рішуче відмежовуємося від тих, хто допустив цю вакханалію і акти вандалізму", - заявив на прес-конференції лідер Ліберально-демократичної партії Молдови Влад Філат. За його словами, лідери опозиції намагалися під час акцій протесту направити їх в мирне русло. "На жаль, нам це не вдалося до кінця, провина за це лежить не тільки на нас, але й на владі", - сказав він.

Філат підкреслив, що опозиція поки не планує організовувати і підтримувати акції протесту в Кишиневі: "Ми будемо цивілізований добиватися розгляду всіх порушень, які були допущені у виборчій кампанії".

Згідно з попередніми даними ЦВК, на минулих парламентських виборах в Молдові перемогла правляча Партія комуністів, набравши 50% голосів. Якщо дані не зміняться, це дозволяє їм отримати до 60 з 101 місця в парламенті і самостійно формувати уряд. Але для обрання Президента комуністам все ж таки доведеться заручитися підтримкою опозиції, яка отримала в сукупності 35% голосів.

Всі міжнародні спостерігачі визнали підсумки виборів чесними, але опозиція вважає їх сфальсифікованими і вимагає перерахунку голосів.

ЦВК Молдавії продовжує підрахунок і перевірку бюлетенів та оповістить остаточні результати голосування в п'ятницю, 10 квітня, повідомила прес-секретар комісії Дойна Бродеяну. Вона уточнила, що однією з причин затримки стала госпіталізація голови ЦВК Євгенія Штірбу з-за загострення хронічної хвороби серця.

Як розповів секретар ЦВК Молдови Юрій Чокан, Євгеній Штірбу був госпіталізований в середу вранці у зв'язку із стресом, викликаним звинуваченнями у фальсифікації виборів. За його словами, стан голови Центрвиборчкому нормальний, але він повинен якийсь час залишатися в лікарні.

За його словами, з цієї причини довелося перенести заплановану на сьогодні прес-конференцію, на якій повинні були оголосити попередні офіційні результати виборів. "Але у нас ще є час до п'ятниці, щоб оприлюднити ці результати", - сказав Чокан.

За матеріалами російських інформагенцій
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Світ навколо нас»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Такого безладу ніде немає. Треба, щоб сюди прийшли піночети й навели порядок. Бо в Україні жити соромно. Країна, де не діють закони. Це не демократія, а суцільна вакханалія. У нас безнадійно втрачений етично-моральний стрижень”
Іван Марчук

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.