Аратта - На головну

2 травня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


В Атлантичному океані виявлено раніше невідому течію

Невідоме 13487 переглядів

Опубліковано - 15.05.2009 12:49 | Всі новини | Версія для друку

В Атлантичному океані виявлено раніше невідому течію
В Атлантичному океані виявлено раніше невідому течію
Океанологи повідомили про відкриття раніше не відомої течії у північній частині Атлантичного океану, яка починається у холодних водах моря Лабрадор і далі поширюється широким фронтом у відкритих водах океану аж до середніх широт.

За словами фахівців, це відкриття істотно змінює уявлення про циркуляцію води в океані і в значній мірі ускладнює використання існуючих кліматичних моделей, пише Nature.

Циркуляції течій у світовому океані надає вирішального впливу на клімат практично усіх регіонів Землі, а тому має враховуватися у всіх кліматичних моделях, що описують майбутнє потепління клімату планети. Особливу увагу кліматологи приділяють вивченню моря Лабрадор, так як воно є однією з точок, де зароджуються холодні океанічні течії, які переміщують північні води на південь, пояснюють вчені.

Ці води охолоджують тропічні водні маси, нагріваються і потім повертаються назад на північ, багато у чому визначаючи м'який клімат європейських країн. При цьому частина поверхневих вод, занурюючись на глибину, забирає з собою і розчинений вуглекислий газ, який в подальшому на поверхню уже не повертається, продовжують вони.

Вважалося також, що холодна західна прибережна глибинна течя (Deep Western Boundary Current - DWBC) визначає практично весь транспорт холодних вод з півночі Атлантики далі у світовий океан.

Однак океанологи Емі Боуер з Вудсхолловського інституту океанології у США і Сьюзі Лозье з Університету імені Дьюка разом із колегами з Німеччини показали, що це зовсім не так. Початок їхньої роботі поклали суперечливі дані, отримані ще в 90-х роках минулого століття за допомогою сигнальних буїв, які вільно дрейфували в океанічних водах. У своєму новому дослідженні, яке тривало більше двох років, вчені використовували масив з 76 більш досконалих підводних буїв.

Буйки були випущені у південні води моря Лабрадор у період 2003-2006 років, де вони опустилися на фіксовану глибину - 1500 або 700 метрів. Буйки автоматично щодня записували дані про щільність, температуру води і тиску, і могли взаємодіяти з радіомаяками по гідроакустичному зв'язку. Після двох років плавання буйки автоматично скидали баласт і піднімалися на поверхню океану, звідки за допомогою супутника передавали накопичені дані вченим.

Виявилося, що тільки 8% з цих буїв переміщалися у західній прибережній глибинній течії, тоді як велика частина у підсумку свого плавання виявилася у відкритих океанічних водах. Це означає, що холодні глибинні води північної Атлантики, формуючись між Ньюфаундлендом і Гренландією, у масі своїй зовсім не йдуть на південь вздовж американського узбережжя, а рухаються на схід і на широті Великої Ньюфаундлендської банки перерозподіляються між різними глибинами.

"До сих пір вважалося, що теплі поверхневі і холодні глибинні течії представляли собою щось на зразок замкнутого конвеєра, однак нам вперше вдалося показати, що це припущення докорінно невірне, а океанічна циркуляція куди більш складна, ніж вважалося раніше. Таким чином, відстежити прояв глобального потепління клімату, і передбачити, яку роль у ньому зіграють океанічні течії, кліматологам буде дуже нелегко", - вважає Лузье, слова якої наводить прес-служба Вудсхолловського інституту океанології, США.

Раніше американські вчені також прийшли до висновку, що через потепління клімату рівень води у найбільших світових річках значно знизився за останні 50 років.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Невідоме»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Тільки осягнувши минуле, люди будуть здатні на пророцтва, що спрямовані в майбутнє”
Дмитро Волкогонов

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.