Аратта - На головну

27 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- свій шлях до Місяця радянський «Луноход» розпочав в Україні. Для підготовки команди, що ним керувала, та для випробовувань самого апарата в кримських горах під Сімферополем було створено спеціальний «місяцедром». У 70-х на Місяць було запущено всього два «трактори» — «Луноход-1» та «Луноход-2». Під час виконання місячної місії «трактористи» теж знаходилися в Криму — у центрі керування в селищі Шкільне. Пізніше зі Шкільного керували роботою космічних кораблів «Союз», брали участь у здійсненні першої міжнародної стиковки «Союз»-«Аполон», відстежували перший, і єдиний, політ радянського «човника» «Буран». Після проголошення незалежності України центр у Криму було майже повністю знищено...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


БЮТ пропонує повернути населенним пунктам історичні назви, замість більшовицьких

Влада 3846 переглядів

Опубліковано - 2.06.2009 15:45 | Всі новини | Версія для друку

БЮТ пропонує повернути населенним пунктам історичні назви, замість більшовицьких
БЮТ пропонує повернути населенним пунктам історичні назви, замість більшовицьких
Народний депутат від БЮТ Юрій Гнаткевич пропонує Верховній Раді відновити історичні назви населених пунктів України та упорядкувати всі топонімічні об’єкти згідно із сучасними реаліями.

Відповідний проект постанови зареєстровано у Раді.

На переконання Гнаткевича, у зв'язку з наближенням 20-ої річниці проголошення Акту незалежності України виникає питання про остаточну ліквідацію топонімів часів тоталітарного режиму.

"Багато топонімічних об'єктів в Україні досі називаються іменами людей, які мають пряме відношення до знищення української незалежності та фізичного знищення українців. У Києві є вулиця Полупанова, загін матросів якого без суду і слідства розстріляв тисячі українців прямо на вулицях Києва за українську мову, вишиті сорочки та "оселедці" на головах. Деякі з активних діячів міжнародного комуністичного руху не мають ніякого відношення до України - як, наприклад, болгарин Г. Димитров або ж француз Г. Торез", - йдеться в пояснювальній записці проекту постанови.

Отже, депутат, зокрема, пропонує перейменувати місто Артемівськ Луганської області у місто Катеринівка; Артемівськ Донецької області у Бахмут; Артемово Донецької області в Неліповськ; Дзержинськ Донецької області - Щербинівка; Дніпродзержинськ Дніпропетровської області в Кам’янськ; Дніпропетровськ у Січеслав; Димитрів Донецької області у Гродівку ; Кіровоград у Єлисаветград; Кіровськ Луганської області у Голубіївськ; Кіровське Донецької області у Кленове; Котовськ Одеської області в Бірзула; Красноармійськ Донецької області в Гришин; Кузнецовськ Рівненської області у Віраш; Новомосковськ Дніпропетровської області в Самар; Орджонікідзе Дніпропетровської області в Покровський; Первомайське Луганської області в місто Олександрівка; Первомайське Миколаївської області в Богополь; Первомайське Харківської області у місто Лихачево; Первомайське Дніпропетровській області у Шахтарське; Свердловськ Луганської області у Довжанськ; Торез Донецької області в Чистяково; Цюрупинськ Херсонської області в Олешки; Щорс Чернігівської області у Сновськ; Южноукраїнськ Миколаївської області в Константиновськ; Южнокомунарськ Донецької області у місто Бунге.

Крім назв міст, Гнаткевич пропонує перейменувати дві області: Дніпропетровську у Січеславську область, а Кіровоградщину - в Єлисаветградську область.

Метою прийняття даної постанови, вважає Гнаткевич, є впорядкування всієї топонімічної ситуації в Україні згідно із реаліями незалежної України та української національної ідеї з метою "відновлення історичної справедливості та надання динаміки українського національного відродження".

Нагадаємо, раніше Гнаткевич розробив законопроект про переведення всіх українських ЗМІ на державну мову.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Влада»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Шануй, Україно, святині свої! Бо вони ж – всесвітньої, загальнолюдської ваги; земна цивілізація виросла з них.”
Юрій Шилов

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.