Аратта - На головну

26 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- свій шлях до Місяця радянський «Луноход» розпочав в Україні. Для підготовки команди, що ним керувала, та для випробовувань самого апарата в кримських горах під Сімферополем було створено спеціальний «місяцедром». У 70-х на Місяць було запущено всього два «трактори» — «Луноход-1» та «Луноход-2». Під час виконання місячної місії «трактористи» теж знаходилися в Криму — у центрі керування в селищі Шкільне. Пізніше зі Шкільного керували роботою космічних кораблів «Союз», брали участь у здійсненні першої міжнародної стиковки «Союз»-«Аполон», відстежували перший, і єдиний, політ радянського «човника» «Буран». Після проголошення незалежності України центр у Криму було майже повністю знищено...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


У Нікополі відкрили пам’ятник Несторові Махну

Суспільне життя Регіон: Дніпропетровська область 11267 переглядів

Опубліковано - 29.07.2009 18:09 | Всі новини | Версія для друку

У Нікополі відкрили пам’ятник Несторові Махну
У Нікополі відкрили пам’ятник Несторові Махну
Відкриття пам’ятника Махнові в Нікополі присвятили до роковин смерті “батька”: 75 років тому він помер в еміграції в Парижі.

Пам’ятник встановили на території одного з підприємств, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

Сам монумент виглядає так: Махно на тлі коня, що скаче, у військовій гімнастерці, папасі, дивиться вдалину із серйозним і спокійним виразом обличчя. Зі зворотного боку викарбувано обриси тачанки й назви міст, звільнених від білогвардійців і більшовиків махновцями, – Катеринослав, Перекоп, Нікополь.

Пам’ятник зроблений із кримського вапняку, на його створення у скульптора Віктора Сараєва пішов місяць.

Пам’ятник Несторові Махну стане початком реалізації ідеї зі створення в Нікополі історико-культурного комплексу, присвяченого землякам і великим людям, які бували в місті. Поряд мають з’явитись пам’ятні знаки письменникові Володимиру Короленку, композиторові Сергію Прокоф’єву, літературному героєві Остапу Бендеру, прототипом якого, ймовірно, був нікопольчанин Осип Шор, краєзнавцеві Павлу Богуну.

Революційно-повстанська армія Нестора Махна зайняла Нікополь 4 жовтня 1919 року після боїв з білогвардійцями. Узяття Нікополя мало стратегічне значення – саме тут були зосереджені великі запаси врожаю, була переправа на Лівобережжя.

Нікополь став однією з баз повстанської армії: Махно неодноразово виступав перед нікопольчанами, пояснюючи завдання своїх формувань. У Нікопольських госпіталях перебувало близько 15 тисяч поранених і хворих на тиф повстанців. Зараз на території міста є три братські могили, у яких поховані понад 12 тисяч махновців.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Суспільне життя»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Церква - скоріш лікарня для грішників, ніж музей святих”
Ебігайл Ван Берен

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.