Аратта - На головну

26 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Андріївську церкву в Києві почали укріплювати: у схил поставлять 370 паль

Суспільне життя Регіон: м.Київ 10283 перегляди

Опубліковано - 30.07.2009 15:14 | Всі новини | Версія для друку

Андріївську церкву в Києві почали укріплювати: у схил поставлять 370 паль
Андріївську церкву в Києві почали укріплювати: у схил поставлять 370 паль
Біля Андріївської церкви почалися роботи зі зміцнення схилу. Про ситуацією із церквою останні декілька років не перестають говорити всі - від істориків і геологів до вищого керівництва країни.

Загроза сповзання Андріївській церкві на Поділ настільки реальна, що в останніх рік-два моніторинг схилу і будівлі церкви проводився постійно, пише "Газета по-київськи".

"Ми змушені були звернутися з проханням до прем'єр-міністра, тому що МНС визнав стан церкви гостроаварійним, - говорить замдиректора заповідника "Софія Київська", до складу якого входить Андріївська церква, Вадим Кириленко. - Необхідність провести капітальну реконструкцію назріла ще в 2000 році, вже і проект підготували, але коштів не було".

Завдяки тому, що з резервного фонду Кабміну були виділені 10 млн. гривень ("живцем" є поки тільки 5 млн.), з'явилася можливість почати термінові реставраційні роботи. "Реконструкція розбита на два етапи, - пояснює провідний інженер відділу реставрації і реабілітації "Софії Київської" Олександр Перегон. - Перший - зміцнення схилу, другий - реставрація самої церкви. Поки гроші є тільки на першочергові роботи по схилу".

Близько 100 паль діаметром 1,02 м встановлять біля підніжжя схилу на відстані 1,6 м, ще 270, але трохи менше, по 30 см, будуть під папертю. Глибина - 15-17 м, тобто вони повинні досягти щільних шарів грунту.

Зараз робочі УФСП "Основа-Солсіф" готують паперть, що захищає церкву. "Один ряд паль знаходитиметься навколо стіни церкви, другий, - поряд з огорожею по всьому периметру, - пояснює начальник ділянки Сергій Стадний. - Зараз знімаємо плитку, якою викладена паперть, і прибиратимемо верхній шар грунту. І лише тоді забивати палі. А потім піднімемо паперть на колишню висоту".

Роботи вестимуться на такій ділянці, яку ніхто не чіпав з часу будівництва церкви. Будівельники говорять, що їх попередили: якщо знайдуть що-небудь, що має стосунок до археології, - негайно зупиняти роботи.

Основна будівельна техніка зосереджена поки біля підніжжя схилу. Огорожа тут вже знята, але прокладені бетонні плити, як підпори, щоб у разі дощу грунт не з'їхав вниз. Палі, до речі, використовуватимуться тільки буронабивні. Це коли в землі буром просвердлюється отвір, туди вставляється каркас з арматури, який заливають бетоном. Ця технологія хоч і дорога, але безпечна для церкви, адже вібрації не можна допустити у жодному разі. Та й гарантовано служить потім десятки років. Таку ж технологію використовували під час зміцнення Дніпровського спуску.

«5 паль вже встановлено, - говорить Олександр Перегон. - Всі роботи розраховані на 4 місяці, приблизно по палі на день. Але зараз люди працюють у дві-три зміни. Якщо буде все нормально з фінансуванням, перший етап реконструкції можна буде закінчити через 2,5 місяця».

Планується змінити і зовнішній вигляд схилу, повернувши йому історичний пейзаж. Дерева, що росли на ньому, а це в основному самосів, вирублять, все засіють травою, відкривши Андріївську церкву для кращого огляду і надавши їй такому вигляду, як на старих фотографіях і гравюрах.

Нагадаємо, 22 квітня Кабінет Міністрів виділив з резервного фонду держбюджету 10 млн грн на проведення аварійно-ремонтних робіт Андріївської церкви в Києві. Побудована в XVIII столітті за проектом відомого архітектора Растреллі на одному з Дніпровських схилів, церква зависла над прірвою через сповзання ґрунту.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Суспільне життя»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Природничі науки й релігію протиставляють одна одній лише люди, погано освічені як у першому, так і в другому”
П. Сабатьє, французький хімік, Нобелівська премія 1912 р.

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.