Аратта - На головну

8 травня 2024, середа

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- одна з найвідоміших у світі різдвяних пісень - це «Щедрик», народна пісня, записана українським композитором Миколою Леонтовичем. Світ знає її як Carol of the Bells або Ring Christmas Bells. На Youtube різні виконання «Щедрика» набирають мільйони переглядів...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Банкірські забавки із валютою відчутно вдарять по гаманцям маленьких українців

Добробут 4929 переглядів

Опубліковано - 1.09.2009 23:48 | Всі новини | Версія для друку

Банкірські забавки із валютою відчутно вдарять по гаманцям маленьких українців
Банкірські забавки із валютою відчутно вдарять по гаманцям маленьких українців
Стрімке подорожчання долара в попередні місяці та очікування подальшого падіння гривні до добра не доведуть. Це змушує як імпортерів, так і виробників піднімати ціни.

У серпні їх вдалося втримати лише завдяки старим запасам продовольства та промтоварів, котрі завозили за більш низького курсу.

Стрибки долара впливають на ціни як червоний колір на бика. Вони намагаються як умога сильніше вдарити по гаманцях українців. Однак цьогоріч від шаленої інфляції нас рятує криза.

Серед найуживаніших іноземних продуктів суттєво, на 30%, подорожчала тільки риба, відзначають аналітики. Утім, у вересні-жовтні за нею підтягнуться й інші продукти.

З осені почнуть підніматися ціни незалежно від того, чи будет гривня дешевшати чи ні. Продукти харчування подорожчають на 20%, вважає Марія Колесник, експерт аграрного ринку.

Стосуватиметься це всіх без винятку харчів, як завезених, так і вітчизяних. Бо на наших виробників тиснуть ціни на пальне. Бензин у серпні подорожчав чи не на гривню. І курс долара в цьому зіграв не останню роль.

Якщо валюта стрибатиме і цього тижня - наступного чекайте нових цінників на АЗС. А от ідучи за побутовою технікою, валідол поки що брати не обов'язково. Продавці накручувати ціни не поспішають. Бо зазделегідь заклали в них курсові коливання.

"Для більшості побутової техніки критична межа буде біля десяти гривень за долар", - таку думку висловив економіст Олександр Жолудь.

Утім, навіть за таких умов на заваді різкішого здорожчання імпорту стоїть криза. Яскравий приклад - авторинок. Попиту майже немає. Тому ціни на авто не те, що завмерли, а покотилися донизу.

Тобто, фактично зменшують свої прибутки. Але якщо долар і далі дорожчатиме - імпортери довго не витримають, впевнені економісти.

Імпортні товари будуть частково просто витіснятись вітчизняними. А частково просто зникати з ринку, запевняє Жолудь.

При цьому українські аналоги навряд чи будуть дешевші. Наші виробники купують багато складових на Заході. І теж певним чином залежать від валютного курсу.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Добробут»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Чудо не суперечить законам природи - воно суперечить нашим уявленням про неї ”
Блаженний Августин

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.