Аратта - На головну

4 травня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Шістки Луб’янки від Партії регіонів тупо брещуть. ФСБ полює на українських вчителів

Імперія «Совок» 5951 перегляд

Опубліковано - 30.10.2009 13:14 | Всі новини | Версія для друку

Шістки Луб’янки від Партії регіонів тупо брещуть. ФСБ полює на українських вчителів
Шістки Луб’янки від Партії регіонів тупо брещуть. ФСБ полює на українських вчителів
Українці у Росії спростовують заяви представників Партії регіонів про брак інтересу до вивчення української мови серед діаспори у Москві.

Натомість, як заявив Радіо Свобода співголова Об’єднання українців у Російській Федерації Валерій Семененко, місцева громада зазнає політичних утисків з боку російської влади, в результаті чого потерпають і діти.

За опечатаними дверима в центрі Москви – українські книги, дитячі національні костюми і супутник, який приймає телеканали з України. Навесні минулого року московська влада заборонила діяльність Українського освітнього центру. Цей центр діяв при місцевій школі № 124 із 1995 року, а нещодавно був відбудований за кошти українських підприємців, які вклали в устаткування близько 25 тисяч доларів. Офіційна причина закриття – недотримання російського законодавства.

Співголова Об’єднання українців у Росії Валерій Семененко визнає, що Центр порушив деякі норми, але каже, що пропозицію виправитися московські чиновники вперто не хочуть чути і натомість повністю заборонили діяльність установи, в якій навчалося близько сотні українських дітей. Семененко каже, що українські вчителі не лише втратили роботу, але й стали об’єктом інтересу російських спецслужб.

«Вони не приховували, що з ФСБ, обходили наших вчительок, зокрема, Карасьову Лєну і Шовгун Ніну і питали, що там робилося. Я спершу цього не знав, бо дівчата були залякані, але потім вони мені сказали», – розповів лідер української громади.

Директора московської школи, при якій діяв Український центр, звільнили з роботи. Пояснили, що через пенсійний вік, але Семененко припускає, що вона потерпіла через прихильність до української діаспори.

Не сподобалося представникам російської влади і те, як українці обговорювали складні сторінки історії. «З історії України ми слухання і по Мазепі проводили. Оце, мабуть, стало основною причиною тиску і нападу на нас», – зазначає Семененко.

Співголова Об’єднання українців Росії вважає, що українська громада стала заручником погіршення українсько-російських міждержавних відносин на найвищому рівні, адже до того понад десятиліття Український освітній центр діяв не в підпіллі, а з відома управління освіти Москви.

«До ста заяв хоч завтра можу покласти на стіл»

Один із лідерів української діаспори у Росії спростовує заяву народного депутата-регіонала Вадима Колесниченка про те, що в Москві не змогли набрати навіть один україномовний клас. Мовляв, через це московська адміністрація не фінансує української школи з бюджету міста.

Валерій Семененко погоджується, що великого напливу охочих учитися українською у Москві немає. Але інтерес до рідної культури є, попри несприятливі умови.

«При тій пропаганді і при тій масованій інформаційній війні проти України тут багато батьків просто не наважуються нести заяви, що вони хочуть в українську школу віддати, але кілька класів ми могли б відкрити. До ста заяв хоч завтра можу покласти на стіл», – наголошує він.

Конфлікт довкола Українського освітнього центру в Москві дійшов до Міністерства закордонних справ Росії. У вересні Валерій Семененко зустрічався з представниками російської влади за присутності працівників українського посольства у Москві. Але ця зустріч не дала результатів. Тому Об’єднання українців у Росії знову звернулося за допомогою до українського посольства.

За офіційними даними, в Росії живе три мільйони українців. Попри це, там немає жодної української школи. Раніше цього року представник Міністерства закордонних справ Росії Андрій Нестеренко пов’язав це з відсутністю таких запитів від батьків і громадських організацій. За його словами, це, мабуть, пояснюється «спорідненістю східнослов’янських мов і культур, спільною історією і єдиною православною християнською вірою».
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Імперія «Совок»»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Тільки люди розумом убогі, особливо недоумки та ідіоти, позбавлені національних прикмет”
Арсен Річі

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.