Аратта - На головну

3 травня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- під час англо-бурської війни (Південна Африка) в 1899-1902 роках, командир одного з загонів бурів українець Юрій Будяк, врятував від розстрілу одного молодого англійського журналіста. Згодом останній допоміг Ю.Будяку вступити до Оксфордського університету. В 1917 році Ю.Будяк працює в уряді Української Народної Республіки. В 1943 році Юрій Будяк помирає в радянському концтаборі. Англійського журналіста звали .... Уїнстон Черчілль....
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Святкуєте “Великий Жовтень”? Хочете потрапити в совок? Ласкаво просимо до Villa Sovietica!

Світ навколо нас 9264 перегляди

Опубліковано - 7.11.2009 04:59 | Всі новини | Версія для друку

Як романтично - Ленін і галоші!
Як романтично - Ленін і галоші!
Етнографічний музей Женеви представляє виставку предметів радянського побуту під назвою Villa Sovietica. Експозиція триватиме до червня 2010 року.

Ця виставка проливає світло на методи культурної інтерпретації, показуючи специфічну колекцію радянських об'єктів нетрадиційним способом - так презентується експозиція Етнографічним музеєм Женеви (MEG).

“Спочатку у вас виникає відчуття, що ви помилилися, коли, відкривши двері, що ведуть до підвалу, ви потрапляєте в справжнісінький... сортир. Ви негайно повертаєтеся у фойє музею, де вам спокійно пояснюють: "Все правильно, спускайтеся і пройдіть через туалет. Саме тут починається експозиція".

Спустившись вниз, ви стоїте роззявивши рота перед купою химерних предметів, які викладені врізнобій в проході за туалетами. Тут є казани, каструлі, друшляки, таці, тази, тарілки, чашки, кришки. Коротше кажучи, цілий старий кухонний набір, що нагадує артилерійську батарею переможеної армії”, - так описує свої враження від відвідин експозиції журналістка видання SwissInfo.

У музеї є стільці, столи, крісла і запорошені дзеркала, "старі як світ швейні та друкарські машинки, допотопні радіо, телевізори і програвачі, що пишуть. Все це схоже на роз'їдений іржею маленький театр".

"Увесь цей забруднений декор, що охороняється бюстом Маркса, об'єднує в єдине ціле відеозапис, що крутиться по колу. Етнографічний музей Женеви створив свою виставку на основі величезної кількості предметів радянського побуту. Ці мовчазні свідки епохи відображають життя своїх власників, затиснутих, як і їхні меблі, в страхітливій тісноті комунальних квартир", - пише видання.

Все це різноманіття, що розташоване на трьох поверхах музею, стало єдиним цілим завдяки зусиллям команди антропологів. З 2006 по 2008 рік вони збирали для музею виставлені в підвалі предмети. Решта експонатів належить до приватних колекцій.

"Якщо підвал справляє на відвідувача досить-таки пригнічуюче враження, то верхні поверхи переносять його вже в абсолютно інший, світлий світ. Ми бачимо, що СРСР жив між жорстокою реальністю і мріями. нездійсненними мріями.

Свідчить про це і величезна вітрина, скляний куб, який сам по собі займає цілий зал. Усередині нього знаходиться пластикова валіза, - запрошення в неможливу насправді подорож.

Очі б їли, та губа не може. Саме у цьому полягає садизм ситуації й її комічність. Щоб побачити, що ховається за вічком - потрібно пройти довгий коридор через безлічь дверей. Ви дивитеся в вічко і бачите новий синій автомобіль. Щастя так близько і одночасно так далеко", - мовиться в статті.
Ласкаво просимо в совок!
Ласкаво просимо в совок!

Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Світ навколо нас»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Біда України в тому, що нею правлять люди, яким вона не потрібна”
Михайло Грушевський

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.