Аратта - На головну

3 травня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Відкриття українських кардіологів

У світі науки 6207 переглядів

Опубліковано - 17.11.2009 19:35 | Всі новини | Версія для друку

Відкриття українських кардіологів
Відкриття українських кардіологів
Українські кардіохірурги першими в світі влили немовлятам під час операції їхню ж пуповинну кров. Її відібрали під час пологів.

На УЗД побачили – у дитини вроджена вада серця, оперувати потрібно буде терміново. На «рідний» матеріал у новонародженої дитини не виникло шкідливих імунних реакцій, а лікарі були впевнені – разом з «чужою» кров’ю не занесли немовляті складних вірусів.

Ілля Ємець, директор центру кардіохірургії та кардіології МОЗ України: «Кров цієї пуповини, вона інакша від крові. Що вже є у людини. Тому що людина коли в середині вона не дихає. А ми коли використовуємо цю кров, то ми відключаємо серце. Тому потрібно щоб ця кров була у штучному кровообігу.»

Крім Дениса, таку операцію зробили ще двом малюкам. Нині всі вони одужують.

А винаходом українських лікарів зацікавилися американці. Сьогодні у столичному центрі дитячої кардіохірургії лікар з Клівленда. Роджер Міі розповідає – вражений післяопераційними результатами, однак практичні успіхи потрібно підкріпити теоретичними.

Роджер Міі, директор центру серцевої кардіохірургії та вроджених вадсерця з США: «Я розумію, що пуповинна кров набагато ефективніша, ніж кров від донора. Однак. Аби винаходом українських лікарів зміг користуватися весь світ. Потрібне наукове підґрунтя. Українська команда лікарів якраз цим нині і займається.»

Аби мати першу статистику, потрібно провести, як мінімум 30 таких операцій, розповідають лікарі. З дослідженнями затягувати не збираються – пацієнтів у дитячих кардіохірургів не бракує. Щороку операцій одразу після народження потребує півтора тисячі немовлят. Поки, виживає лише третина з них.

Тетяна, мама прооперованого малюка: «Одразу було складно, бо як після операції личко було бліденьке, але все проходит»

Поки Тетяна зі своїм малюком збирається додому, лікарі попереджають інших майбутніх мам – перевіряйте стан здоров’я навіть свого ще ненародженого малюка. До його порятунку підготуються заздалегідь. Зберуть 250 грамів пуповидної крові, які, можливо, і стануть тією ниточкою, що втримає дитину на цьому світі.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Три речі роблять націю великою і процвітаючою: плодоносний ґрунт, діяльна промисловість і легкість пересування людей і товарів”
Френсіс Бекон

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.