Аратта - На головну

28 квітня 2024, неділя

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


На Марсі знайшли залишки гігантського океану

У світі науки 6046 переглядів

Опубліковано - 25.11.2009 19:17 | Всі новини | Версія для друку

На Марсі знайшли залишки гігантського океану
На Марсі знайшли залишки гігантського океану
Великі території північної півкулі Марса в минулому займав гігантський океан, що живився річками і струмками, які виникали в результаті рясних опадів.

З таким твердженням виступили автори нової глобальної топографічної карти Червоної планети, опублікованої в журналі Journal of Geophysical Research - Planets.

Нова карта була складена групою вчених з кількох американських університетів. Вони розробили комп'ютерний алгоритм аналізу знімків поверхні Марса, за допомогою якого дослідникам вдалося виявити набагато більш розгалужену і велику мережу долин і каналів на поверхні планети.

Загальна довжина цієї системи, що колись була наповнена рідкою водою, більш ніж удвічі перевищує попередні оцінки вчених, складені ще в середині 1990-х років.

Мережа долин на Марсі була виявлена ще в 1970-х роках у результаті місії космічної станції NASA Mariner 9. З того часу вчені не можуть прийти до спільної думки, чи відображає ця система сліди, залишені потоками рідкої води, що випала опадами на планеті, яка мала колись теплий і вологий клімат. Або ж вона була сформована в результаті ерозії, спричиненої повільним виснаженням підземних запасів рідкої води, як це могло бути у разі холодного і сухого клімату на Марсі в минулому.

Автори нової роботи професор Вей Луо і Томас Степінскі вважають, що їхнє відкриття істотно зміцнює позиції першої гіпотези і свідчить на користь наявності в минулому на Марсі не тільки потоків рідкої води, а й цілого океану, що займав велику частину північної півкулі планети.

"Наші дані говорять про те, що на Марсі в минулому випадали потужні опади у вигляді дощу, які підживлювалися випаровуванням води з поверхні великого північного океану, що займав приблизно третину всієї поверхні планети", - говорить Луо.

На користь цього свідчать численні низовини в північній півкулі Марса, тоді як південна півкуля, навпаки, має височини.

У результаті такого розподілу водних ресурсів клімат у цій частині планети був різко континентальним - сухим, а більша частина опадів випадала на межі океану і суші, в районі екватора.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Не знаючи минулого, неможливо зрозуміти справжній сенс сьогодення і мету майбутнього ”
Максим Горький

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.