Аратта - На головну

8 травня 2024, середа

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- українська мова посіла друге місце в світі за мелодійністю після італійської. Також її визнали третьою найкрасивішою мовою в світі за такими критеріями, як фонетика, лексика, фразеологія та побудова речень після французької та перської мов на мовному конкурсі, що пройшов у Парижі в 1934 році...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Вчених поставили в глухий кут гігантські стрибки стародавніх океанів

У світі науки 5955 переглядів

Опубліковано - 13.02.2010 03:16 | Всі новини | Версія для друку

Сталактити в печері на іспанському острові Майорка
Сталактити в печері на іспанському острові Майорка
Вчені виявили, що в минулому рівень Світового океану стрімко коливався. Дослідники показали, що близько 80 тисяч років тому рівень води несподівано піднявся на 16 метрів, а потім різко знизився до колишніх значень.

Робота опублікована в журналі Science. Її короткий зміст наводить портал ScienceNOW.

Підйом рівня океанів є результатом танення криги, а його зниження відбувається при настанні нового льодовикового періоду. Вважається, що періоди потепління і похолодання на Землі пов'язані з періодичними коливаннями земної осі або періодичними змінами орбіти Землі навколо Сонця. Тривалість одного такого періоду становить близько 100 тисяч років (хоча існують і більш короткі цикли).

Автори нового дослідження працювали в печерах на острові Майорка в Середземному морі. Зі стелі печери звисають сталактити, покриті відкладеннями кальциту - мінералу, який залишався на скелях після того, як вони виявлялися затопленими. Кальцит відкладався в печерах на зразок річних кілець, і такі кільця вказують на максимальний і мінімальний рівень океану. За допомогою радіоактивного датування вчені визначали вік відкладень.

Зібрані дані дозволили дослідникам визначити, що близько 80 тисяч років тому рівень океану був на один метр вище, ніж в даний час. Причому несподіване зростання рівня на 16 метрів відбувалося стрімко - вода прибувала зі швидкістю близько двох метрів на століття. Зворотний процес також відбувався дуже швидко і зайняв близько двох тисяч років.

Така поведінка океанів не узгоджується з існуючими теоріями. Така висока швидкість змін рівня води означає, що її величезні маси перетворювалися на лід і танули в надто короткі терміни. Поки що фахівці не можуть пояснити, що могло викликати подібні процеси, наводить стислий переклад публікації Lenta.ru.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Сила уряду тримається на невігластві народу, і він знає це і тому завжди буде боротися проти просвітництва. Час нам зрозуміти це”
Лев Толстой

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.