Аратта - На головну

30 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- свій шлях до Місяця радянський «Луноход» розпочав в Україні. Для підготовки команди, що ним керувала, та для випробовувань самого апарата в кримських горах під Сімферополем було створено спеціальний «місяцедром». У 70-х на Місяць було запущено всього два «трактори» — «Луноход-1» та «Луноход-2». Під час виконання місячної місії «трактористи» теж знаходилися в Криму — у центрі керування в селищі Шкільне. Пізніше зі Шкільного керували роботою космічних кораблів «Союз», брали участь у здійсненні першої міжнародної стиковки «Союз»-«Аполон», відстежували перший, і єдиний, політ радянського «човника» «Буран». Після проголошення незалежності України центр у Криму було майже повністю знищено...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Як зробити людину щасливою - думка психологів

У світі науки 9284 перегляди

Опубліковано - 24.03.2010 08:36 | Всі новини | Версія для друку

Соня Любомирські
Соня Любомирські
Останні дослідження дозволяють припускати, що люди можуть контролювати стан щастя й підтримувати його за допомогою певних дій, хоча раніше науковці затверджували, що такий стан, як щастя, закладено більшою мірою генетично й залежить від факторів, які люди не в змозі контролювати.

Раніше вважалося, що про прагнення щастя легше говорити, ніж дійсно що-небудь робити, щоб стати щасливим.

Психолог каліфорнійського університету Соня Любомирські разом з колегами виділила п'ять речей, які, на її думку, допомагають бути щасливим, пише NEWSru.ua.

По-перше, необхідно бути вдячним. Ті учасники експериментів, яких психологи попросили написати вдячні листи людям, які їм колись допомогли, почували себе значно щасливішими, ніж ті, хто таких листів не писав. Причому зовсім необов'язково було відправляти ці листи - навіть просте вираження подяки на папері змушувало людей відчувати щастя.

По-друге, потрібно бути оптимістом. Учасникам проекту було дане завдання подумати, яким вони бачать своє ідеальне майбутнє: це може бути, наприклад, сімейне життя з люблячим і надійним партнером або повноцінна професійна діяльність. Після цього свої думки потрібно було записати в щоденник. Ті, хто практикували в такий спосіб протягом декількох тижнів позитивне мислення, говорили, що їх душевний стан значно покращився.

По-третє, потрібно вміти радіти своїм удачам. Так, люди, які записували по три випадки, які їх порадували за тиждень, концентрувалися саме на всьому гарному, що відбувалося в їхньому житті, і знаходили більше причин бути щасливими.

По-четверте, слід використовувати свої сильні сторони. Наприклад, ті, хто вважають, що мають непогане почуття гумору, можуть розрядити жартами напружену обстановку ділової зустрічі або утішити друга, що потрапив у лихо. Гумор також допомагає забути про свої лиха.

В-п'ятих, потрібно робити добрі вчинки, адже, як відомо, допомога завжди повертається. Люди, які пожертвували своїм часом і грошима на допомогу нужденним, говорили, що відчули себе після цих актів милосердя набагато більш щасливими.

Таким чином, люди в змозі змінити відчуття щастя, яке їм властиво випробовувати, навіть незважаючи на те, що цей стан частково залежить від генетичної спадковості, а життєві обставини справляють на нас набагато менший вплив, ніж вважалося раніше.

Про п'ять речей, здатних зробити людину щасливим, доктор Любомирські розповіла на черговій зустрічі Американській асоціації в підтримку наукового прогресу минулого лютого. Цей виступ став звітом про проведених торік дослідженнях, метою яких було виявлення певних типів позитивного мислення, що змушують людину почувати себе щасливим. Результати проведеної роботи були опубліковані в журналі LiveScience, присвяченому питанням клінічної психології.

Соня Любомирські також створила безкоштовний додаток для iPhone і назвала його Live Happy ("Живи щасливо"), щоб допомогти людям відчути себе щасливими.
Live Happy
Live Happy

До теми:
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Причина того, що важко керувати народом, полягає в тому, що народ освічується і в ньому багато розумних ”
Лаоцзи

 
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.