Аратта - На головну

4 травня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Братські апетити. Кремлю української труби замало

Газоват 5245 переглядів

Опубліковано - 25.03.2010 11:15 | Всі новини | Версія для друку

Братські апетити. Кремлю української труби замало
Братські апетити. Кремлю української труби замало
На жодні поступки для України в газовій сфері Москва поки йти не має наміру.

Про це пише сьогодні російська газета «КоммерсантЪ» з посиланням на джерела в уряді РФ.

За інформацією газети, під час сьогоднішніх переговорів у Москві прем`єрів РФ і України Володимира Путіна і Миколи Азарова головним стане вибудовування нової схеми відносин в газовій сфері. При цьому, як стало відомо «КоммерсантЪ», Москва вже дала зрозуміти Києву, що створення газотранспортного консорціуму за участю "Газпрому" - недостатня плата для зниження цін на газ для України. «Москва наразі добивається перегляду підсумків переділу власності в Україні в період правління Віктора Ющенка, коли багато російських олігархів втратили активи в країні», пише «КоммерсантЪ».

Газова тема все ж обіцяє бути ключовою - на початку тижня її вже обговорював з керівництвом "Газпрому" новий міністр палива й енергетики України Юрій Бойко і новий глава НАК "Нафтогаз України" Євген Бакулин. За даними "Ъ", делегація з Києва запропонувала пакетну угоду про створення газотранспортного консорціуму для управління української ГТС у складі компаній з Росії, ЄС і України, в якому "Газпрому" також пропонувався прямий вихід на внутрішній український ринок газу. В обмін Київ розраховує на суттєве зниження ціни на російський газ.

Проте на жодні поступки в газовій сфері Москва поки що йти не збирається. Як пояснило "Ъ" джерело в уряді РФ, "нас повністю влаштовує контракт від 19 січня 2009 року по газу, і перш, ніж погоджуватися на внесення змін, потрібно зрозуміти, що Росія одержить натомість". У "Газпромі" неофіційно підтвердили "Ъ": "Якщо ми тут втратимо 3 млрд. доларів, то десь повинні їх заробити". При цьому газотранспортний консорціум не є тією платою, за яку Росія готова знизити ціни на газ для України, повідомили співрозмовники "Ъ" в уряді і в газовій монополії. "Ідея вимагає докладного аналізу і розробки нового техніко-економічного обгрунтування. Зараз не 2002 рік, і ми повинні зрозуміти, на яких умовах ми одержимо ГТС в концесію і як включити європейського партнера в консорціум у рамках обмежень третього енергопакета ЄС (забороняє одночасно володіти трубою і продавати газ - "Ъ")", - пояснило джерело в "Газпромі".

Таким чином, візит Бойка до Москви у вівторок успіхом не увінчався. Більше того, тепер "Газпром" стурбований тим, що в першому кварталі "Нафтогаз" відбирає менше газу, ніж передбачено контрактом, - в монополії заговорили про проблему закачування газу до українських ПСГ до початку осінньо-зимового періоду 2010-2011 років. Судячи з усього, ціна на газ залежатиме від обсягів, які готова купувати Україна.

На зустрічі двох прем`єрів буде порушено й інші питання. "Перш за все, ми хочемо одержати гарантії українського уряду щодо захисту інтересів російського бізнесу від рейдерських атак в цій країні", - пояснив співрозмовник "Ъ". Він відзначає, що Путін неодноразово на переговорах з урядом Юлії Тимошенко порушував питання повернення "Татнафти" пакета в 60% акцій "Укртатнафти". Крім того, минулого тижня було зроблено невдалу спробу рейдерського захоплення одного з п`яти українських облгазів у Харкові, що входять до групи "Газекс-Україна" російського підприємця Віктора Вексельберга. По суті, йдеться про намір РФ добиватися перегляду підсумків переділу власності, який почався в Україні після перемоги "Помаранчевої революції". Крім того, Москва, схоже, має намір зажадати гарантій, які гарантуватимуть російським активам в Україні захист від зазіхань.

«Висока вірогідність того, що Азаров такі гарантії надасть.», - пише «КоммерсантЪ».

Крім того, як пояснило "Ъ" джерело в Білому домі, Росії цікавий проект з будівництва підприємства з виробництва ядерного палива, який екс-президент України Ющенко обіцяв віддати американцям, а не "Росатому", який за нього боровся.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Газоват»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Скільки рабів, стільки ворогів”
Сенека

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.