Аратта - На головну

26 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Давид супроти Голіафа

Думка українця 18223 перегляди

Опубліковано - 9.06.2008 | Всі публікації | Версія для друку

Давид супроти Голіафа
Давид Жванія, депутат фракції “Наша Україна – Народна самооборона”, якого переслідує Генпрокуратура, про отруєння Віктора Ющенка і бандитські розборки Віктора Балоги.

На питання про те, які ще скандальні факти з біографії Президента він знає, Давид Жванія, народний депутат, член громадянського руху Народна самооборона (НС), мовчить і лукаво усміхається. Зробити передишку в низці сенсаційних заяв екс-міністрові по питаннях надзвичайних ситуацій дійсно не перешкодить. За останні два тижні він встиг заявити про те, що діти і дружина Президента – американські подані, а історія про отруєння самого Віктора Ющенка в 2004-му – лише вигадка його передвиборного штабу.

Сумніватися в обізнаності кума глави держави не доводиться. У 2004 році Жванію називали одним з головних спонсорів передвиборної кампанії кандидата в президенти Ющенка і ідеологом померачевої революції. Втім, із того часу шляхи соратників розійшлися. І тепер Генпрокуратура, за зверненням Секретаріату Президента, порушила проти «померанчевого» грузина кримінальну справу, звинувативши його в порушенні процедури здобуття українського громадянства.

– Коли і з чого розпочався Ваш конфлікт з Президентом?

– Основний конфлікт почався з епатажної заяви про отруєння [у 2004 році]. Це найголовніше. Я наполягав, щоб такої заяви Ющенку не робив. Навіть розсилав разом з [Романом Безсмертним [на той момент керівником виборчого штабу Ющенка] телеграми у всі штаби, щоб вони не реагували на заяву центрального штабу. Адже рішення про те, що потрібно це назвати отруєнням, з'явилося в штабі, за круглим столом. Спочатку це називали біологічною зброєю, потім хімічною, потім космічним. Зрештою все прийшло до діоксину, штам-продуценти якого знаходяться в Росії. Я довго мовчав на цю тему, але, якщо говорити відверто, така заява – це образа всієї країни. Та й сенсу в ній не було, оскільки особливих дивідендів Ющенку це не принесло.

– Але якщо це був не діоксин, то що? Адже результати отруєння були у прямому розумінні на обличчі Ющенка...

– Вважаю, це могло бути сильне харчове отруєння. Кожна людина може припуститися технічної помилки в харчуванні. Від отруєнь і не таке буває. Часто-густо люди від цього вмирають.

– Складно повірити, що Ющенко пив «палену горілку» або їв неякісні продукти.

– Я вважаю, що він їв неякісні продукти.

– А як Ви ставитеся до версії про те, що на обличчі залишилися сліди невдалої пластичної операції?

– З обличчям все відбулося потім. І це було таємницею вузького кола. Я тільки знаю, що спочатку народилася версія про отруєння, а потім щось трапилося з обличчям.
– Якщо Ви так багато знаєте про Президента, навіщо ж тоді він Вас так жорстко прессингує?

– Насправді, я вважаю, що команда Ющенка, над якою він майстерно знущався і ображав, і так дуже довго терпіла. Це взагалі одна з найтолерантніших команд, тому що витримати такі удари, на кшталт історії з паспортом [громадянством Жванії], дуже складно. До речі, претензії з приводу мого громадянства – далеко не перший удар. Ми [оточення Ющенка] просто вже втомилися від скандалів і вважали за краще не виносити сміття з хати. Крім того, я переконаний, що всі ці скандали не приведуть ні до чого доброго, а тільки вдарять по реноме країни. Але з'явилися тенденції, які змусили мене заговорити для того, щоб Ющенко зупинився в своїх діях і намірах. Я не хочу, щоб історія з Грузією повторилася із Україною. Щоб демократ переріс в узурпатора [йдеться про Президента Грузії Михайлі Саакашвілі]. Тому що страх будує тоталітарну владу. А Ющенко сьогодні дуже боїться не бути Президентом і тому допускає купу помилок. Як людина, яка боролася за демократію, я це бачу і хочу це припинити.

– Такими різкими заявами Ви ще волаєте до здорового глузду Президента або показуєте, що зворотнього шляху для нього вже немає?

– Я не просто волаю. Волати нам набридло. Мене не хочуть чути, тому доводиться демонструвати, що на кожну дію буде протидія. І він буде змушений зупинитися.

– А Ви не боїтеся за свою безпеку і за безпеку своєї сім'ї?

– Боюся. Та сім'ю нікуди не збираюся вивозити. Моя дружина хотіла поїхати народжувати до Австрії [вона зараз вагітна], оскільки там краще роблять анестезію, але за цими скандалами їй і дітям не видали візи.

– У який момент стара команда Президента відійшла на другий план і поступилася місцем новій?

– Це залишилося загадкою і дивує всіх. Насправді, це щось космічне. Він поодинці вичистив практично всіх.

– Судячи по заявах Ваших соратників, головний член цієї нової команди – глава Секретаріату Віктор Балога. Хто він такий і звідки з'явився?

– Вважаю, що він був помилкою в команді Ющенко. Коли Ющенко став прем'єром, Балога якимсь чином підтримав його. Тоді відбувся їхній контакт. І коли ми сформувалися як політична сила, Балога став для нас великою проблемою. Чого тільки коштували події в Мукачевому... Там у нього були просто бандитські розборки, а ми літали туди рятувати свого політичного побратима [впродовж 2004 року Наша Україна, включаючи Жванію, підтримувала Балогу в конфлікті з членами місцевої організації СДПУ(о). У одному із зіткнень справа дійшла до бійки]. Насправді сторона, яка воювала тоді проти Балога, – це були чарівні, милі люди. А він поводився брутально: бив фоторепортерів, вибивав камери. Але ми тоді були змушені його захищати. Хоча нас і били в цьому Мукачевому, з вікон викидали. І мені перший раз в житті попадало із-за Балоги.
– Зараз у всіх гріхах звинувачують Балогу, але ж є і Президент?

– Та я упевнений, що все робить сам Президент, а Балога виконавець його волі. З іншого боку, Ющенко завжди був дуже залежний від оточення і схильний до його впливу. Думаю, що він прийняв одну з ідей свого оточення. Одна з двох думок стала його власною. Ідеї оточення він вважає за свої.

– Як людина, яка дивиться на ситуацію зсередини, скажіть, що відбувається в країні?

– У нас колосальна політична криза. Структура влади настільки переплетена в кулуарних домовленостях, що вже ніхто нічого не розуміє. Це приводить до того, що зовнішній світ від нас відвертається.

Наприклад, коли відправили так званий лист трьох по НАТО [декларація про бажання України приєднатися до плану дій з членства в Альянсі, підписана Президентом, спікером Ради і главою уряду], то там жахнулися. Щоб таке звернення підписали три вертикалі влади – такого в історії НАТО не було.
А зараз ми дивуємося, чому на нашу заявку не поглянули серйозно? А що дивного? Завдяки нашій рахітичній системі влади ми попали в політичну безвихідь.

– Як з нього вийти?

– Для цього потрібно внести зміни до Конституції і ухвалити закони. Україну врятують тільки закони.

– А хто ж заважає ухвалювати закони?

– Президент. <...>. Адже якщо Президент, гарант Конституції, говорить про те, що має бути винесена нова Конституція на референдум – це й є зрада інтересам держави.

Після цього в будь-якій цивілізованій країні повинен був статися моментальний імпічмент. Тому що сама Конституція є гарантією цілісності і суверенітету держави. І коли хто-небудь робить заяву, що у нього є право виносити на референдум Основний закон – це великий ризик, оскільки таким чином можна заперечувати і суверенітет, і цілісність, і державний устрій.

Простіше кажучи, Ющенко хотів продати Україну, а ми не даємо. А він ще робить заяви, що бореться за права українців. Він бореться за свої права. <...>.

– Чому в такій ситуації не діє парламент?

– За цю каденцію знівелював парламентаризм повністю. Адже що відбувається? Сидить самотній [спікер Арсеній] Яценюк і виконує всі замовлення, які надходять з Банкової. Працює за принципом: «Єсть, товариш начальник!»
Це взагалі перший випадок в історії сучасної України, коли спікер за допомогою Секретаріату ховає парламентаризм.

І це вигідно Ющенку. Таким чином, він говорить, що влада – це лише він, а парламент – це щось зайве.

– Але проблема і в тому, що коаліції БЮТ і НУНС як єдиної сили вже практично не існує. Скільки вона ще протягне?
– Цю коаліцію, звичайно, можна розламати. І я думаю, що Балога своя брудна справа зробить. Він виведе своїх єцинців [членів партії Єдиний центр, до якої має відношення Балога] та мукаючих нашоукраїнців, і таким чином коаліція може розвалитися. Проте, перспективи нової коаліції в парламенті не існує. Немає такої конфігурації. Ну, уявіть, нову широку коаліцію: комуністи, Блок Литвина, Партія регіонів і Наша Україна. Це абсурдно: Наша Україна не піде разом з комуністами, і Литвин також не піде. А БЮТ з регіоналами тим паче ніколи не домовляться.

– Тобто парламент працюватиме без коаліції?

– Так. Цього і домагається Балога. Хоча не думаю, що це сподобається Президентові. Адже тоді прискоряться конституційні процеси. Не знаю, що йому підсипають, але він поки йде по фарватеру. Натомість у фіналі збудеться мрія закарпатського хлопчика, і він стане виконуючим обов'язки дерибанщиків [в.о. прем'єр-міністра].

– Секретаріат упевнений, що НС зараз танцює під дудку прем'єра Юлії Тимошенко. Який її вплив на Вашу політичну силу?

– Впливу Юлії Володимирівни на НС немає ніякого. У її Кабміні, окрім [глави МВС Юрія] Луценко, міністра з нашої фракції, нікого не немає. Останні рекомендовані Секретаріатом, тому, цей Кабмін Тимошенко і Секретаріату Президента.

– Чим може закінчитися боротьба гілок влади? Будуть дострокові парламентські вибори?

– Конституційними змінами і новими достроковими виборами парламенту і Президента. Нам необхідно виходити на парламентську форму правління, аби парламент обирав Президента. Хоча поки ніхто цих виборів не хоче. Ті ж регіонали сподіваються, що економічна ситуація вдарить по Тимошенко. Хоча, якщо нічого зараз не зробити, то така ситуація вдарить по будь-якому наступному Кабміну. Тому, що де-факто ми знаходимося в Європі, а де-юре... це слово починається з першої літери мого прізвища.

– Дострокові президентські вибори не потрібні і Ющенку. Як Ви оцінюєте його шанси, якщо вони все-таки відбудуться?

– Вважаю, що рейтинг Ющенка вже ніщо не підніме. Він прогавив свій шанс. Тут не потрібно ображатися. Проблема Ющенка в тому-то й полягає, що його рейтинг сильно змінився. А він не може зрозуміти, чому ці дурні люди не розуміють його складних ходів. Ну, розкусили тебе. Ну, не подобаєшся. Що вдієш – шанс дається лише один раз. Люди хочуть жити краще і дають цей шанс тому, хто йде вперед, а не просто говорить.

– Ви зараз можете сказати, що Президент став тим проти чого країна боролася на Майдані?

– Так. Він став гірший за тих, із ким ми всі боролися.

Переклад - Аратта-Україна

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Думка українця»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Єдина країна в світі, де не викладалася в університетах історія цієї країни, де історія вважалася чимось забороненим, ворожим і контрреволюційним, — це Україна. Другої такої країни на земній кулі нема. Де ж рождатися, де плодитися дезертирам, як не у нас? Де рости слабодухим і запроданцям, як не у нас? Не вина це дезертирів, а горе. Не судить їх треба, а просить прощення і плакати за погане виховання, за духовне каліцтво у великий час. Їх не учили Батьківщині — їх учили класовій ворожнечі і боротьбі, їх не учили історії. Народ, що не знає своєї історії, є народ сліпців.”
Олександр Довженко

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.