Аратта - На головну

25 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Чи може бути візит “політичного Патріарха” пастирським?

Національна безпека 19375 переглядів

Опубліковано - 28.07.2009 | Всі публікації | Версія для друку

Чи може бути візит “політичного Патріарха” пастирським?
Московська пропаганда називає візит в Україну Патріарха Кирила виключно пастирьським та миротворчим. Чи так це насправді? Чи взагалі можна вважати московських попів слугами Божими?

Відділ зовнішніх зв’язків Московського патріархату заявляє, що візит Патріарха Кирила в Україну 27 липня – 5 серпня «насамперед, носить пастирський характер» і, мовляв, ця поїздка не буде мати політичної направленості. Але вже у перший день свого перебування в Україні Кирило зустрінеться з Президентом і Прем’єр-міністром України, не кажучи вже про зустрічі з лідерами політичних партій в регіонах. Навіть ці прості приклади, що це – пастирські акції? Чи щось інше?

Ще один простий приклад – Патріарх виступав 23 травня цього року на стадіоні в Ізмайлові перед російською молоддю і говорив про «похмурі 90-ті роки», коли «ми могли втратити Росію». І ця риторика Кирила нічим не відрізняється від кремлівської, бо в Кремлі люблять демонізувати минуле єльцинське десятиріччя, щоб підкреслювати на тлі цього свої досягнення. Патріарх навіть обвинувачував у Ізмайлові в кризі у Росії «неморальні США», погрожував фальсифікаторам історії, що «хтось намагається піддати сумніву досягнення нашого народу у боротьбі з фашизмом».

Коротше кажучи, що Патріарх Кирило, що Володимир Путін, що Дмитро Медведєв, різниці між їхніми ідеологічними та політичними позиціями ніякої. Це ж стосується і їхньої спільної позиції щодо України. Адже вже акція російських байкерів у Севастополі, яка провели напередодні та ще й «із благословення Путіна і Кирила», супроводжувалася агресивними діями, нічними гасаннями на мотоциклах по Севастополю, з голими дівками і православними прапорами. Це також своєрідні «передпастирські дії»? Або ж спільні, московсько-православні, інформаційні (телеканал Росія) провокації, інакше не назвеш, довкола трагічної смерті українського політика Василя Червонія, коли загибель людини від блискавки трактують, як «небесну кару розкольникові» і вигадуюють низку всіляких брехливих небилиць довкола цієї трагічної історії. Одним словом – у самій пастирській діяльності Патріарха Кирила і його оточення відчувається тверда поводирська (політична) рука Кремля. Без сумніву, що там уважно стежитимуть за кожним кроком глави московської церкви в Україні і потім обов’язково заслухають звіт Кирила та ще й можуть навіть «догану оголосити» за якісь там відхилення від кремлівських інструкцій.

Сталін відродив московське православ’я для політичної роботи

Восени 1943 року Сталіну потрібен був Патріарх, і перед візитом глави Англіканської церкви до Москви та перед Тегеранською конференцією, де диктатору вкрай необхідно було домогтися відкриття другого фронту. Тому Сталін і викликав до себе в Кремль 4 вересня 1943 трьох митрополитів, а за пару днів організував Собор і Патріарха. Ця московська церква діє й до сьогодні. Її глава готовий відгукнутися на перший же поклик Кремля та виконувати його волю.

Недаремно відзначають, що й Кирило все життя займався в Патріархаті саме відпрацьовуванням політичного механізму виконання доручень російської влади, це була його головна парафія, такий собі, як кажуть, «бізнес в рясі». Не дивно, що за безпосередньої присутності Путіна й було обрано Патріархом саме Кирила, а не, наприклад, «непокірного єпископа Діомида». Останнього змусили замовкнути. Було здійснене політичне насильство і над українською православною делегацією до Москви. Закономірно, чимало спостерігачів зауважили, що Кирило спробує стати «Путіним для церкви». Ось цей політичний Патріарх і здійснює «пастирський візит» до України. Та ще й напередодні виборів.

Що змінилося в церковно-політичній Україні після 1686 року.

Відомо, що саме на 1686 рік за сприяння українських політиків – гетьмана Івана Самойловича, навіть полковника Івана Мазепи, була ліквідована незалежність Київської православної митрополії і підпорядкування її Московському патріархату. Тобто, акт цей був, насамперед, політичним. Сьогодні відбувається те ж саме, – в Україні політичним способом намагаються відновити автокефалію українського православ’я. А Москва ніколи не погодиться на це із цілком зрозумілих причин.

Навесні цього року Патріарх Кирило заявив: «Україна – це дуже важлива частина історичної Русі, яка сьогодні проходить через величезні випробування. Але це наш народ, і я повинен бути разом зі своїм народом і у випробуваннях, і в скорботах». Ось і все. І Кремль, і Московська церква діють в одному напрямку – відновлення імперії з центром у Кремлі.

В українській політиці, так само, як і наприкінці 17 століття, розкол – і церковний, і політичний, і народний, і релігійний. Триста років поневірянь нічому так і не навчили люд України. Тому й за церковним втручанням Москви чигає небезпека для слабенької ще держави.

Зрозуміло, що візит Патріарха РПЦ Кирила супроводжуватиметься, і вже супроводжується, провокаціями. Одне лишень те, що московський гість відвідає такі неспокійні у політичному і церковному сенсі регіони, як Крим, Севастополь, Рівне, Луцьк, Тернопіль, вже насторожує. Чи не є ця подорож однією з запланованих Кремлем акцій для дестабілізації політичної, суспільної ситуації в Україні? Якщо так, то українці мали би подумати, чи варто підігрувати таким планам?

Може краще ігнорувати цей візит Кирила?

В умовах розбалансованої політичної ситуації в державі, протести, а особливо агресивні акції проти делегації Кирила і натовпів його прихильників лише сприятимуть планам Москви. Адже і Московський патріархат, і Кремль намагаються всіляко привертати увагу до своїх спроб піддати сумніву українську державність. Тому, чи варто створювати їм для цього скандальну масовку? Мабуть, найкраще – повне ігнорування, бо воно позбавляє диявольщину сили.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Національна безпека»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

...пaтpіoтизм вeликoгo нapoдa має бути віpoю у вeликy і світову міcію цього нapoдa, інакше це бyдe нaціoнaлізм пpoвінційний, зaмкнений і позбавлений світових перспектив.”
Микола Бердяєв

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.