Аратта - На головну

26 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- одна з найвідоміших у світі різдвяних пісень - це «Щедрик», народна пісня, записана українським композитором Миколою Леонтовичем. Світ знає її як Carol of the Bells або Ring Christmas Bells. На Youtube різні виконання «Щедрика» набирають мільйони переглядів...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Сергій Тігіпко готовий очолити уряд

Думка українця 18652 перегляди

Опубліковано - 22.01.2010 | Всі публікації | Версія для друку

Сергій Тігіпко готовий очолити уряд
Колишнього банкіра Сергія Тігіпка називають несподіванкою першого туру виборів, у якому він посів третє місце, набравши 13% голосів. Обидва кандидати у президенти - і Юлія Тимошенко, і Віктор Янукович ведуть з паном Тігіпком переговори про підтримку у другому турі виборів.

Сергій Тігіпко, який є лідером партії Сильна Україна, в інтерв’ю Бі-Бі-Сі сказав, що готовий розглянути «питання прем’єрства», якщо новий президент «вибачиться за популізм», однак не уточнив з ким саме з кандидатів він готовий співпрацювати.

Чи був пан Тігіпко сам здивований власними результатами на виборах?

С. Тігіпко: Я - задоволений результатом, будемо казати відверто, але я чітко знав уже десь за місяць, що у нас буде двозначне число – тобто, 10% ми наберемо, тому що побачили дослідження і побачили тренд. Могло б бути й більше…

Бі-Бі-Сі: …якби ви почали раніше кампанію. Вам не здалося, що навіть не кампанія, а повернення Сергія Тігіпка в політику трошечки запізнилося?

С. Тігіпко: Мені здається, що ні, тому що я сім з половиною місяців дуже активно працював. Нелегко витягувати довгі кампанії. Якщо би зараз затягнулася на місяць кампанія, результат був би абсолютно інший. Тобто, точно б добрали більше, але, знаєте, що зараз вже гадати?

Бі-Бі-Сі: Ваш відхід з політики 5 років тому, ваше розставання з штабом Віктора Януковича й взагалі з Віктором Януковичем відбулося. Ви не шкодуєте про те, що тоді просто пішли і від нього, і з політики?

С. Тігіпко: Я не шкодую, тому що все одно час від часу ти повинен якось відходити для того, щоб проаналізувати, чим ти займався, вірно себе вів чи ні. Мені здається, що допомогло те, що я відійшов з місця, та, мені здається, став більш сильним, більш впевненим. Вдалося й дечого досягти в бізнесі – і це теж допомагає, тому абсолютно не жалкую.

Бі-Бі-Сі: Можливо, з боку вади України видніше, ніж коли ти варишся в цьому соку з середини?

С. Тігіпко: Бачу, що країна практично не реформувалася, 5 років стояла на місці. І це відчуває бізнес, особливо малий і середній, тому ще і корупція є дуже велика, і судова влада не ефективна. Багато моментів так званого мікрорівня бачиться дійсно краще.

Бі-Бі-Сі: Ваше ключове гасло – «Сильний президент – сильна країна». Очевидно, що цього разу вам не вдасться його реалізувати на посаді президента. На вашу думку, Юлія Тимошенко і Віктор Янукович – це сильні політики, сильні президенти? І хтось з них буде президентом?

С. Тігіпко: Мені здається, що ні. Скажу, чому. Тому що коли я говорив про сильного президента, то ні в якому разі не йшлася мова про узурпацію влади. Завжди говорилося про посилення статусу президента, його повноважень, але з другого боку, я завжди говорив про чіткий закон про імпічмент, також завжди говорив, що маючи тільки один такий центр впливу, одну ініціативну людину в Києві, нічого не вирішиш, а це потрібно допомогти відбутися регіональній політиці і регіональним політикам, тому що там ані повноважень, ані бюджету – нічого нема, і всі тільки чекають, коли їм з Києва щось дадуть. А мені здається, що там повинні бути, в першу чергу, центри ініціативи. Сильний президент – це той, хто прийде і буде робити, в першу чергу, реформи, зміни, оце – сильний президент! Стати популярним можливо тільки за рахунок цього. Якщо тільки жорстка рука – це в Україні точно не спрацює.

Бі-Бі-Сі: Наскільки сильному президенту потрібна сильна політична партія, яка стоїть за ним, фракція у парламенті? Скажімо, у Леоніда Кучми не було своєї партії, в нього завжди була партія влади – НДП, потім СДПУ об’єднана, але своєї партії не було, тим не менш, він був сильним президентом, просто маючи сильні президентські повноваження плюс репутацію жорсткої сильної руки.
С. Тігіпко: Це потрібно. Я просто знаю, що багато чого Кучма не зміг зробити, тому що не було як раз такої сильної, я маю на увазі такої демократичної партії. Не партії влади, тому що партія влади це – не партія. Ці партії розвалюються, їх ніхто не бачить уже на другий день. Тому я вважаю, що зараз для мене це одне з основних завдань. І я цим дуже активно займаюсь. От зараз як раз для мене це завдання номер один.

Бі-Бі-Сі: Вас вже неодноразово запитували стосовно кадрових питань. От у партії «Сильна Україна» обличчя партії – Сергій Тігіпко – усі знають. Але якщо спробувати назвати другого й третього номера… Людям мабуть цікаво все ж таки, хто ваша команда?

С. Тігіпко: Що стосується другого, третього. Чому може й не показував? Тому що люди, по-перше, повинні були проявити себе у виборах президента. Можуть бути гарні люди, але результат все красить. Для мене як для ділової людини це надзвичайно важливо. Поговорити зі всіма цікаво, а от результати можуть дати одиниці. По-друге, хочеться брати нових облич і хочеться їх показати, тому що, мені здається, що та політична так звана еліта країни нічого серйозного не продемонструвала. Називати людей, які ще молоді й абсолютно нікому невідомі, під час виборів не хотілося б. Найближчими місяцями буде сформоване політичне бюро, і ми покажемо. У партії зараз відбуваються великі зміни. Ми міняємо тих людей, які очолюють, і зараз пройдуть відповідні конференції. Ми зараз відпрацьовуємо свою позицію і політику на місцеві вибори. Теж підемо з цікавими гаслами, і я переконаний, наберемо набагато більше, ніж зараз набрали під час президентських виборів. Трошки пізніше засвітимо персони.

Бі-Бі-Сі: Знаєте, є в Україні таке прислів’я: «Ви – найяскравіший мідяк на сільському ринку». Тобто, кожен продавець чи покупець хоче цей мідяк у кишеню покласти. За вас воюють і Юлія Тимошенко, і Віктор Янукович. Ви, я так розумію, зустрічалися вже з ними обома, і поки що сказали їм «Ні»?

С. Тігіпко: Так, я зустрічався. Це було їх прохання, і ми зустрілись, переговорили і, безумовно, я сказав: «Ні», тому що є декілька причин. Перша: за мене голосував все ж таки достатньо розумний електорат. Подивиться, він буде один з самих молодих. У всіх, за кого голосували, багато було державних службовців, бізнесменів і т.д. Ці люди самі можуть розібратися, що до чого. При цьому може це і не найголовніше. Я міг би когось підтримати, було б кого і що підтримувати. А от зараз, якщо послухати Януковича і Тимошенко, там – чистий популізм. Там – обіцянки, які не підкріплені просто конструктивними діями, які потрібно буде робити. Там - «Ми завтра прийдемо і на другий день усе в два-три рази покращимо!» А насправді ситуація буде абсолютно інша.

Бі-Бі-Сі: Але Віктор Янукович сказав, що ваші програми фактично на 100% збігаються. Юлія Тимошенко називає цифру 90% і пропонує вам об’єднати програми, узгодити, піти на якісь компроміси…

С. Тігіпко: Не буду зараз цього робити, тому що програма – це річ формальна. Там є відповідна кількість знаків, і більше ти нічого не пропишеш. Тому все ж таки, під тим, що вони говорять, я не буду підписуватись. І хай вони самі визначаються, а я послухаю їх і не буду нікого підтримувати. Я переконаний, що така позиція більше влаштує тих людей, які мене підтримували.

Бі-Бі-Сі: У Арсенія Яценюка, до речі, тенденція останніх днів така: в усіх своїх інтерв’ю він каже: «Я піду на вибори, я голосуватиме проти обох кандидатів і закликатиме свій електорат голосувати проти обох кандидатів». У вас трошки толерантніша позиція. Це тому, що ви розумієте, що щоби ви не казали своєму виборцю, він все одно, як ви сказали, розумний і освічений виборець, і він проголосує так, як він захоче, а не так, як ви йому скажете?
С. Тігіпко: Ні, я завжди казав (коли мені казали «Ви знаєте, ви там наберете 1-2% і все цим завершиться»): «Не поспішайте визначати за електорат, я завжди буду відноситься до розуміння цих людей з повагою». Оце для мене головне. Вказувати їм – ні! Я можу щось казати своє, якісь свої ідеї. Якщо вони їх розділяють – слава богу! Але тиснути на них – ні. Я вважаю, що це не демократія. Я не боюся сьогодні говорити про якісь непопулярні речі, тому що я пояснюю їх, і люди це сприймають. Не говорити, що тільки ось так треба робити, а сказати, чому. Є це – тоді країна від виборів до виборів постійно набирає досвіду. Правильного, гарного досвіду. Не буде популізму отакого – і все, останні вибори такі, коли отакий популізм є. Тому що зараз вони знову обманюють людей, і люди це знову зрозуміють. На наступних виборах той же Тігіпко набере набагато більше.

Бі-Бі-Сі: Сергій Тігіпко – ліберал? Чи він соціал-демократ?

С. Тігіпко: Зараз ми все ж таки хотіли би бути такою сучасною партією. А сучасні партії дивляться на те, що потрібно твоєї країні, твоєму суспільству, що міняти. Сьогодні я міг би сказати, що Тігіпко – ліберал. Чому? Тому що країні явно не вистачає ліберальних реформ. Ми сьогодні не маємо влади, а я вважаю, що влада повинна бути сильною, тому що те, що сьогодні відбувається, це – безвладдя. Оця тотальна корупція – це, в першу чергу, від безвладдя. Друге – ми проти такої соціальної політики. Сьогодні бюджет компенсує вартість газу і мільйонеру, і пенсіонеру, який отримує менше 100 доларів пенсію. Я вважаю, що це не соціальна підтримка. Потрібна адресна соціальна підтримка. Ми затиснули бізнес, ми не створили умови для наших виробників і, в першу чергу, говоримо про малий і середній бізнес, тому потрібні ліберальні реформи в країні, і ми про це відверто говоримо. Сьогодні 40% економіки знаходиться в тіні. І сама держава загнала малий і середній бізнес у цю тінь. Для мене це пріоритет номер один ще й тому, що дійсно це середній клас. Там популізм не проходить. Там розумні люди, які бачать, що потрібно країні. Яким є що втрачати. Які звикли своїми силами впорюватись з цими проблемами, що в них є.

Бі-Бі-Сі: Повертаючись до місцевих виборів. Ви сказали, що вас не цікавить, скажімо, посада голови Національного банку, це вже пройдено і у щасливі роки не повертаються. Посада прем’єра за теперішніх обставин – це, як кажуть, для самогубця. Але вас зацікавила посада мера Києва, ви сказали, що братимете активну участь у місцевих виборах у Харкові. Тобто, два найбільших міста України вас цікавлять – чому?

С. Тігіпко: По-перше, я хотів би сказати, що питання прем’єрства я не відкидаю. Якщо приходить новий президент і скаже: "Шановні, вибори пройшли, багато було сказано, вибачаюсь за цей популізм, країні потрібні зміни, не боюся не популярних кроків", готовий їх робити як прем’єр, скажімо. Чому? Тому що ось з 97-го року, як я тільки прийшов до Кабінету міністрів, я завжди чую: «Чому ми не можемо робити цих змін?» І завжди є пояснення. Політичне пояснення. Політична доцільність нам завжди відкладала ці зміни, тому що чергові вибори, вибори, вибори… І так Україна недореформованою й залишається. Для мене суперважливе завдання, найголовніше – модернізація України. Оце для мене найцікавіше. Якщо це буде – все міняється. У модерновій країні більш вільні люди. Не буде люмпену. Це означає, що зміняться політики – більш прагматичні прийдуть люди і так далі. Тому я бачу себе от у такій конфігурації. І готовий ризикнути своїм ім’ям і своїм іміджем і т. ін. І не боюся я цього, тому що я зможу все пояснити людям, і вони це абсолютно нормально будуть сприймати. Не просто так робити, а пояснювати, пояснювати й пояснювати.

Бі-Бі-Сі: Але якщо це не спрацює, то спробувати ті ж самі реформи, але, скажімо, в масштабах столиці чи…

С. Тігіпко: А друге дійсно - місцева влада теж багато чого не використовує. І якщо Київ сьогодні має проблеми в охороні здоров’я, я переконаний, що місцевий рівень може багато вирішити цих проблем. Має проблеми й в комунальному секторі. Це тільки питання одне – інвесторів. Інвесторів і чесності місцевої влади, яка повинна скласти гарний договір для інвесторів тих же. І людям це потрібно пояснювати, а не займатися популізмом. І це залишає шанс бути політиком у масштабі всієї країни, мати фракцію в парламенті і всім казати: «Якщо ми зробили це в Києві, чому неможливо зробити у Харкові, Донецьку чи у Львові та Сімферополі?» Тому так, цікаво.

Бі-Бі-Сі: Але без завершення конституційної реформи, яка дозволить реформувати в тому числі місцеве самоврядування, наскільки вільним буде в своїх діях, скажімо, мер Києва Сергій Тігіпко?

С. Тігіпко: Не треба залишати партійної роботи. Якщо ти будеш мати підтримку в місцевих органах влади, то ти будеш абсолютно вільний, тільки знову пояснюй, пояснюй. Одноосібно керувати містом – це не вірно, тому що це громада, кияни, і вони повинні мати важелі впливу на ті чи інші рішення.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Думка українця»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Люди, які ніколи не оглядалися на предків, не дбатимуть про нащадків”
Едмунд Берк

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.