Аратта - На головну

27 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Якою може бути свобода слова за Президента Януковича

Державність 18459 переглядів

Опубліковано - 18.02.2010 | Всі публікації | Версія для друку

 Якою може бути свобода слова за Президента Януковича
Наразі це питання залишається вікритим. Насамперед тому, що й нині в Україні свободи слова, як такої, у повному розумінні цього терміну, просто не існує. І це було очевидно навіть під час виборів.

Про те, що при новому Президенті можливий наступ на свободу слова, попереджають журналістів у блоці «Наша Україна – Народна самооборона». Натомість у Партії регіонів такі заяви спростовують.

НУНС припускає повернення темників в українські ЗМІ та застосування тиску на пресу. Водночас «регіонали» вважають основною загрозою діяльності мас-медіа економічну залежність, причина котрої – криза.

Серед передвиборних обіцянок Віктора Януковича для засобів масової інформації – створення в Україні суспільного мовлення та гарантія свободи слова. До таких заяв майбутнього українського Президента як у парламенті, так і в пресі ставляться неоднаково.

У блоці НУНС називають вірогідним повернення темників – практики 5-річної давнини, коли редакції українських ЗМІ отримували вказівки, як висвітлювати політичні події в Україні. Народний депутат Володимир Ар’єв закликає журналістів бути готовими до наступу на свободу слова за нового Президента. «Ми ще встигнемо перевірити, як Віктор Янукович виконає обіцянку щодо гарантій свободи слова, – каже він. – Але я радив би журналістам підготуватися до потенційного наступу на свободу слова».

У Партії регіонів такі перспективи заперечують. Народний депутат Олена Бондаренко наголошує, що нині головна загроза ЗМІ – економічна нестабільність, через яку багато видань погоджуються на підготовку замовних матеріалів. «Насправді від зміни політиків у президентському кріслі чи коаліції ситуація у ЗМІ зараз залежить найменше. Часи, коли існувала монополія, вже минули», – додає депутат.

За словами Олени Бондаренко, остання виборча кампанія засвідчила, що в системі українських ЗМІ є серйозні проблеми. «Пора відкрито ставити питання про корупцію в ЗМІ. Вибори показали, що ЗМІ не здатні відстояти себе як четверту владу, і через кризу часом підпрацьовують у якості замовної політичної трибуни», – каже вона.
У ЗМІ досі багато проблем

У колі медіаекспертів припускають, що принципово нових загроз для свободи преси за нового Президента навряд чи варто очікувати. На думку голови міжнародної громадської організації «Інтерньюз-Україна» Костянтина Квурта, в українських ЗМІ досі багато нерозв’язаних проблем. «Нинішня влада не доклала достатньо зусиль, наприклад, аби розкрити резонансні злочини проти журналістів. Досі поширена практика роботи «кремлівських» журналістів на українських телеканалах, а це неабияка загроза і свободі слова, і національній безпеці», – зазначає експерт.

За словами Костянтина Квурта, в українських мас-медіа за останні кілька років не спостерігалося нічого «особливо демократичного». «Можна, звичайно, не помічати джинсу, замовчування очевидних фактів, відвертий непрофесіоналізм. Проте, говорити при цьому, що в нас була «суперсвобода» слова – це занадто сильно», – зауважує пан Квурт.

Напередодні Президент Віктор Ющенко заявив, що вважає становлення свободи слова в Україні головним досягненням Помаранчевої революції.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Державність»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Ніколи нічого не замишляйте проти Росії, тому що на кожну вашу хитрість вона відповість своєю непередбачуваною дурістю ”
Отто фон Бісмарк

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.