Аратта - На головну

2 травня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


БЮТ не збирається у опозицію, а коаліція готує ротацію міністрів Ющенка

Політика 23571 перегляд

Опубліковано - 26.02.2010 | Всі публікації | Версія для друку

БЮТ не збирається у опозицію, а коаліція готує  ротацію міністрів Ющенка
Блок Юлії Тимошенко готується змінити міністрів, призначених за квотою екс-президента Віктора Ющенка.

Про це в ефірі Радіо Свобода заявив заступник керівника фракції БЮТ, новообраний голова партії «Реформи і порядок» Сергій Соболєв.

Водночас депутат не підтвердив, що БЮТ має підтримку фракції НУ-НС для збереження чинної коаліції. Вчора на зустрічах з керівниками Євросоюзу Юлія Тимошенко висловила впевненість у продовженні курсу євроінтеграції. Подальшу стратегію своєї діяльності БЮТ почне розробляти з наступного тижня.

– Пане Соболєв, куди схиляється більшість фракції БЮТ: іти в опозицію, чи посилювати чинну коаліцію?

– Це було б абсолютно безвідповідально в таких умовах йти в опозицію, розуміючи, що є ще можливість не лише посилити саму коаліцію, а й посилити уряд. Саме тому наша позиція чітка: якщо коаліція зберігається, то без сумніву, уряд далі працює, прем’єр-міністр працює.

Бо в цих умовах віддати всю повноту влади Януковичу – це безвідповідально. Тому наша позиція так і сформульована: є коаліція, є діючий уряд, який посилюється новими міністрами. Якщо коаліції немає, тоді опозиція.

– Позиція фракції НУ-НС виглядає невпевненою. Чи маєте ви підтверджену підтримку більшості фракції НУ-НС для збереження чинної коаліції?

– Все одно будь-яка конфігурація коаліції залежить від НУ-НС. Тому визначеність цієї фракції – це визначеність: чи в нас будуть дострокові вибори, чи буде створена коаліція на користь однієї зі сторін. Саме тому НУ-НС зараз є тією фракцією, яка може додати необхідні голоси для створення або зміцнення демократичної нашої коаліції, або для зради України і створення коаліції з Януковичем.

– Що може пообіцяти Юлія Тимошенко НУ-НС, щоб ця фракція погодилась закріпити чинну коаліцію?

– Треба повертатись до тієї коаліційної угоди, яка була. Там визначені всі наші зовнішньополітичні орієнтири, економічні орієнтири. Крім того, тепер всі розуміють, що нарешті треба створювати дієздатний уряд, а не ділити квоти між різними політичними групами. Думаю, всі ці три умови дозволяють створити потужну коаліцію.

– В разі збереження коаліції, чи передбачаєте ви якісь кадрові зміни в уряді?

– Це буде без сумніву. На сьогоднішній день є кілька вакансій. Є низка міністрів, які заходили по квоті особисто Віктора Андрійовича Ющенка, який на сьогодні так і не ухвалив для себе рішення, чи він все-таки з Україною, чи з Януковичем. Тут, без сумніву, зміни будуть.

– Чи можете назвати конкретні кандидатури з якої фракції?

– Це можна говорити лише після того, як коаліція почне працювати в нових умовах, коли обраний президент, який не є українським.

– Чи підтримаєте ви і за яких умов кандидатів на посади керівників МЗС та Міноборони. Адже їх, за Конституцією, пропонує президент України?

– Так, без сумніву, це можливо. Це будуть люди, які стоять на позиціях українських інтересів. Крім того, якщо це будуть люди, які є професіоналами, а не лише людьми, які будуть прикривати ті інтереси, які сповідує Янукович та його команда.

– Тобто ви не виключаєте, що за деякі питання БЮТ буде голосувати спільно з Партією регіонів.

– Конституція передбачає чіткий розподіл повноважень. Якщо уряд зберігається, Янукович змушений буде рахуватись із тими кандидатурами на посади глав адміністрацій, яких подає уряд (я хотів би нагадати), а не він. Саме в цьому якраз і буде полягати співіснування абсолютно різних політичних сил, але тих сил, які змушені будуть співіснувати, бо так виписано в Конституції України.

– Наскільки монолітною нині є ваша фракція: чи може бути таке, що частина депутатів БЮТ перейде у табір Януковича?

– Я не маю сумнівів, що абсолютна більшість нашої фракції зберігається, це підтвердила і наша чітка позиція стосовно події вчорашньої щодо інавгурації Януковича. Фракція як суцільний моноліт представлена була своєю позицією. А те, що стосується можливостей розколів, то ми вже пройшли випробування різні. Зараз нехай Янукович в черговий раз пройде випробування владою. Як показує наша історія, ці випробування значно важчі, ніж випробування опозицією.

– Про що вчора говорила Юлія Володимирівна з керівниками Європейської Співдружності? Її переконували перейти в опозицію чи продовжити боротьбу за владу?

– Це не є питання ЄС, це питання внутрішньо українське, яке визначене Конституцією, а не чиїмись побажаннями. Це залежатиме від того, чи є в нас на сьогоднішній день коаліція, чи вона відсутня. Загальні розмови були про одне: прем’єр-міністр, наша політична сила підтвердила курс на євроінтеграцію, яку не змінить ні Янукович, ніхто інший.

– В разі все ж таки переходу в опозицію, які будуть перші кроки блоку?

– Перш за все, це формування самої опозиції, формування дієздатного опозиційного уряду. Я думаю, в цьому полягатиме наша робота – недопущення тих речей, які вже були проголошені Януковичем як програмові його засади. Я маю на увазі зовнішньополітичні та внутрішні українські. І без сумніву, наше завдання буде – збереження тих зовнішньополітичних цінностей, які є на сьогодні. І нарешті старт тих реформ, які ми не могли проводити в умовах урядової меншості.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Політика»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Російське духовенство завжди навчало паству свою не пізнавати і любити Бога, а тільки боятися чортів, яких воно ж і розплодило зі своїми попадями ”
Василь Ключевський

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.