Аратта - На головну

3 травня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Бізнес і криза. Українці виживають попри зусилля влади

Людина і влада 19992 перегляди

Опубліковано - 22.03.2010 | Всі публікації | Версія для друку

Бізнес і криза. Українці виживають попри зусилля влади
Попри кризу, українці не бояться починати власну справу. Торік було зареєстровано 210 тисяч нових підприємців.

Водночас, чимало і тих, хто вирішив покінчити з підприємництвом – через погані умови ведення бізнесу.

Почати бізнес у скрутні часи вельми складно. Втім, коли через кризу тебе звільнили, залишається лише розраховувати на власні сили, каже підприємець, фермер Зіновій Зіняк. Восени 2008 року його, успішного і професійного інженера молокопереробного підприємства, звільнили через економічну кризу. Нічого іншого, як стати на облік у центр зайнятості він тоді не придумав. Коли там запропонували не роботу, а навчання у бізнес-школі Зіновій не вагався і у сорок років знову сів за парту вчитися фермерської справи. Від початку Зіновій Зіняк поставив собі мету зробити сільське господарство не збитковим тягарем, а успішним бізнес-проектом.

«У бізнес-школі я вчив менеджмент, аудит, логістику, комп’ютер опанував. Спонукало до цього те, що треба було заробляти гроші. А де їх заробиш, коли був самий розпал кризи. Не будеш же весь час на допомогу центра зайнятості жити. То ми з дружиною взяли землю, обробили посіяли, ось влітку зібрали непоганий урожай. І вже зараз прикупили трошки сільгоспінвентарю. Щоправда, воно все не нове, але же своє. Зараз поки таких особливих заробітків не має, але на життя вистачає», - розповідає підприємець.

Трохи згодом Зіновій зрозумів, аби дійсно бути успішним треба мати різні джерела заробітку, адже займатися лише землеробством вкрай ризиковано, оскільки цей бізнес залежить не тільки від твоєї старанності і наполегливості, а й значною мірою від примх погоди. Саме тому підприємець вирішив зі своєю сім’єю відкрити у селі, де вони живуть, продуктовий магазин, а потім й кафе. Зараз Зіновій Зіняк мізкує вже над новими проектами.

Малий і середній бізнес витягують країну з кризи

Екс-голова Державного комітету України з питань розвитку підприємництва Олександра Кужель констатує, що саме завдяки малому та середньому бізнесу, зокрема аграріям Україна потроху виходить з кризи. Хоча самим підприємцям і непереливки. Вони щомісяця платять податки, зарплату найманим працівникам, при цьому не отримуючи жодної копійки субсидій та кредитів. Зіновій Зіняк погоджується, що працювати в кризу важко, втім, на його думку найбільше перешкоджає малому бізнесу державне регулювання.

«По-чесному сказати і з податковою були труднощі. Коли ми відкрили магазин, то почали перевірки приїжджати: і санстанція і пожежники і всі кому не лінь. Дуже багато цієї паперової роботи, дозволи. Здається, якби я це зараз вже починав, коли я знаю, як це важко спілкуватися з податковими органами, я б може вже і не починав цей бізнес з торгівлею. Тому що дуже багато роботи. Тай не стільки роботи, як у кожні двері треба постукати, у кожні двері треба увійти. А простому чоловіку з вулиці ще й просто так туди не зайдеш. А коли зайдеш, то зовсім непривітно там тебе зустрічають», - зізнається Зіняк.

Слова підприємця підтверджують й аналітичні дослідження Міжнародної фінансової корпорації, яка досліджувала бізнес клімат в Україні. Опитані експертами підприємці зазначили, що регуляторні процедури, так само як і криза, скоротили їхні прибутки у минулому році. Також вони зауважили: якщо б державне регулювання було сприятливим, то їхні доходи від підприємницької діяльності могли би бути вищими на 20 відсотків. Найобтяжливішими для підприємців регуляторними процедурами є оподаткування, дозволи, перевірки, сертифікація і стандартизація продукції.

Започаткувати справу тепер легше

Полегшити життя підприємцям мають зміни до закону про підприємницьку діяльність в Україні, які Верховна рада остаточно ухвалила наприкінці 2009 року. Серед основних законодавчих новацій - зменшення мінімального статутного капіталу для товариств з обмеженою відповідальністю. Тепер, аби заснувати ТОВ для статутного капіталу треба не сто мінімальних заробітних плат як раніше, а одну. Сума з 700 тисяч гривень зменшилася до близько 700 гривень. Також скасовано вісім обов’язкових ліцензій та запроваджено принцип «мовчазної згоди», який означає, що у разі, якщо заявник подав документи на отримання дозволу і не отримав відповіді (негативної чи позитивної) від дозвільного відомства протягом 10 днів, то дозвіл вважається виданим. Аналітик Міжнародної фінансової корпорації Сергій Осаволюк впевнений, що у 2010 році, попри неоптимістичні прогнози щодо відродження економіки, малий і середній бізнес в Україні міцнішатиме.

«Людям, які тільки починають займатися бізнесом треба орієнтуватися у законодавчих змінах. У травні і грудні минулого року були прийняті постанови, які суттєво обмежили можливості для перевірок підприємців і скорочені повноваження органів контролю. Люди повинні почитати закон і вміти спілкуватися з контрольними органами. Тому що, на жаль, зараз перевіряють кого хочуть, як хочуть і коли завгодно: вночі, у вихідний, вимагають документи, які не мають права вимагати. Підприємець має знати свої права. Бо якщо є чудове законодавство в Україні, воно, як правило, не виконується, поки бізнесмен не захищатиметься», - констатує Сергій Осаволюк.

Він також наголошує: влада дослухається тільки до тих, хто говорить голосно і чітко. Тому аналітик радить підприємцям в Україні об’єднуватися в асоціації, громадські організації для захисту своїх прав і бізнесу.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Людина і влада»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Свобода, якщо вона пустила коріння, швидко зростає”
Джордж Вашінгтон

 
Реклама на порталі
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.