Аратта - На головну

6 травня 2024, понеділок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


«Не знаєш, що робити? - Копай!»

Психологія та стосунки 19044 перегляди

Опубліковано - 24.05.2012 | Всі публікації | Версія для друку

«Не знаєш, що робити? - Копай!»
«Не знаєш, що робити? - Копай!»
Цю фразу з фотографією сина я побачила одного разу у своєї знайомої в «Однокласниках». Хлопчик стояв з лопатою в здоровенній ямі, розміром з пристойний льох.

І дуже вона мені сподобалася, ця метафора!

Іноді людина схильна «зависати» у своїх поганих настроях, прикрощах й у відсутності бажання що-небудь робити. Нічогонероблення посилює всі трагедії, створює ґрунт для їх вирощування, підживлення та поливання. Природно, проблеми тільки цьому раді. Вони виростають в сприйнятті до рівня слона (або навіть більше), а потім зовсім не зрозуміло, як їх долати. Страшно ж - впоратися з таким чудовиськом!

Бувають й інші подібні ситуації. Коли марно намагаєшся знайти відповідь на питання, що дуже хвилює. Немає відповіді - немає дії. І тут теж існує пастка «зависання» в своїх думках. А знання приходить тільки тоді, коли ти заспокоїшся і забудеш про нього. Не допоможе «притягання за вуха». Але як можна відволіктися від того, що так важливо, так сильно?

Будь-яка ситуація невизначеності здатна довести особистість до істеричного стану. А якщо цей фантазер ще вміє додумати і прикрасити? Ну тоді взагалі караул!

Іншими словами, проблему з нічого роздути для людини розумної - найлегша справа.

Одного разу я посварилася з чоловіком. Перший раз через три роки спільного щасливого проживання. І настільки мене це вразило, навіть паралізувало, що я довгий час взагалі не могла нічим займатися. Все думала, «працювала над собою», намагалася знайти причини і наслідки, копирсалася в своїх почуттях і станах. Нарешті, зрозуміла, що це глухий кут.

У психологів є на цю тему чудова «притча». Йде подорожній до себе додому чистою, завжди приємною стежкою поміж кущів, трави, дерев. І тут йому попадається купка лайна - наклав хтось в його відсутність. І ні що б пройти повз нього... А він що буде робити? Обов’язково візьме паличку і почне копирсатися в смороді. А хто мені це залишив? А навіщо? А що я таке зробив, чим привернув це в своє життя? Що за високий сенс в цьому закладено?

Найкращий варіант - взагалі ніколи не перебувати у подібних роздумах. Відповіді на всі питання прийдуть самі, якщо вони дійсно цікавлять. І це будуть найвірніші, прозорі істини, а не надумані припущення, що вимагають перевірки.

Але якщо вже так сталося, що павутина роздумів затягла-засмоктала, треба від неї відвернутися, відірватися. Щоб переключитися і просто відпочити від самого себе.

Є старий добрий спосіб. Його завжди використовувала моя мама, коли була в поганому настрої.

Вона просто починала працювати. Вдома завжди знайдеться купа справ - немає їм ні кінця ні краю. Так, погано на душі, руки опустилися, все так сумно і життя в сірих тонах. А ти йди і попери білизну. Помий посуд, протри вазочки, врешті-решт! І чим ретельніше будеш цим займатися, тим швидше твій психологічний стан прийде до ладу. Можна прямо сконцентруватися на кожній виїмці кожної вазочки. Або натерти посуд до блиску - відмити від застарілого бруду склянки і сковорідки. Все що душі завгодно, тільки не бездіяльність!

У моєї мами завжди так. Якщо вся квартира віддраєна до блиску, я відразу розумію - лікування від поганого настрою пройшло успішно. А й справді! По-перше, коли відключитися від своїх думок, перестанеш роздмухувати мух в слонів, то і проблема раптом виявляється зовсім не проблемою, а так, маленьким безладдям. А по-друге, результат праці теж приносить велике задоволення. Подивишся навкруги - чистота, справу зроблено. А зробила це я! А вже це усвідомлення з терапевтичною метою сміливо можна роздути. На час, звичайно.

Дуже добре цей спосіб допомагає на роботі при тимчасовому розпачі у менеджера продажів, наприклад. Або у випадку поганих відносин в колективі, в якому виникли негаразди і переживання. У будь-якої професійної проблеми.

Стало сумно? Не хочеться нічого робити? Депресія? Руки опустились, драйв втрачено? Працюй! Займися нецікавою, нудною рутиною і роби її ретельно, скрупульозно, так, щоб процес і на певний час став найважливішою на світі метою.

Не знаєш, що робити? - Копай! Ось, - найбільш дієвий рецепт лікування!

І тоді всі твої надумані проблеми і переживання самі підуть, навіть не помітиш, як це станеться.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Психологія та стосунки»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Церква - скоріш лікарня для грішників, ніж музей святих”
Ебігайл Ван Берен

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.