Аратта - На головну

26 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


П’єдестал глупоти

Думка українця 17525 переглядів

Опубліковано - 25.04.2013 | Всі публікації | Версія для друку

П’єдестал глупоти
Є такий фільм – «Тупий і ще тупіший». Здається, його назва – про наших політиків.

Колись у газеті «Post-Поступ», яку редагує Юрко Винничук, існувала моя улюблена рубрика «П’єдестал глупоти». У ній редактор обирав п’ятьох українців, які впродовж останнього місяця шокували країну своїми висловами, вчинками чи «мудростями». Переважно, і це зрозуміло, у такий рейтинг потрапляли політики. Зараз «П’єдесталу глупоти» вже нема, і якщо раніше я думав, що це через передбачуваність результатів (щомісяця там виблискували одні й ті ж обличчя – Чечетов, Колесніченко, Герман, Богословська та подібна нечисть), то зараз певен, що рубрику закрили з іншої причини. Бо вона просто переросла свій звичний односторінковий формат – глупоти навколо побільшало, тож у наші дні такий «П’єдестал» слід видавати окремою книжкою. У трьох томах. Щомісяця.

Українська дійсність і українська політика зокрема почали нагадувати біг наввипередки. Хто кого переплюне, хто більше пообіцяє і хто більше зможе збрехати. Верховна Рада як віддзеркалення суспільства стала чимось схожою на Олімпійські ігри з їхнім девізом Citius, Altius, Fortius! («Швидше, вище, сильніше!»). Тільки от змагаються парламентарі не у благородстві чи загартованості, а в банальному неприхованому глупстві.

Виною цьому – радикалізація суспільства, яка завжди оголює найгірше в людях. Перебір відчувається у всьому: від розмірів і розкоші «Межигір’я» – до катастрофічного стану доріг. У всьому ми вийшли за рамки золотої середини, за межі терпимості й здорового глузду. Здавалось би, куріння дуже шкідливе для здоров’я, український народ вимирає і щороку скорочується кількість населення, тож варто розпочати антитютюнову кампанію. Але ні – ми так не вміємо, якщо взялися за щось, то вже по-козацьки, шаблею вгатити, щоб аж голова покотилася. В Австрії чи Польщі ви спокійно знайдете ресторан чи кафе, де вам дозволять курити. Не заважаючи при цьому іншим відвідувачам, звісно. Україна ж гнала і перегнала Європу – дивлячись на нашу заборону куріння якийсь молодий австрієць міг би з жахом сказати: «Ви що, женете?!»

Так само із залізничними квитками, які знову стали у нас іменними. Яка хвора голова придумала таке? Для чого, чи є хоч один аргумент «за» таке чергове «покращення»? Де ще квитки на потяги іменні? Чи в зв’язку з підвищенням цін квиток скоро коштуватиме стільки, що людина проїдеться «хюндаєм» – і квиток у сервант, щоб гості бачили статус і заможність? Хто б не вигадав це ново- старовведення, думаю, що ця людина сидить в одному кабінеті з інтелектуалом, який пропонував збирати 15% податку з обміняної валюти.

Але це ще квіточки. Якби й далі існувала рубрика «П’єдестал глупоти», то заслужену корону отримав би народний депутат Журавський. Так, той самий, який прославився законом про наклеп. І той самий, на якого нечесні журналісти зводили наклеп, буцімто ця «совість нації» має проблеми з алкоголем, має супердорогу квартиру, але якому мораль дозволяє брати й матеріальну допомогу в держави. Отож цей винятково моральний народний депутат, якого бачать переважно на світських тусовках у компанії моделей і переможниць конкурсів краси, подав законопроект про заборону абортів. Припекло, мабуть. Народне горе і від’ємний демографічний приріст, звісно ж.

Якщо вже такі «моральні авторитети», як Журавський, починають розповідати, кому як жити і кому від кого народжувати, то моральність зведено до банального фарсу. Такі ревні православні і високоморальні діячі, якими хочуть здаватися наші політики, сприяють хіба поширенню атеїзму. І діють з висоти своєї талановитості, простими, як двері, методами: заборонити. Все, що можна, заборонити.

Так от, я хоч і не суб’єкт законодавчої ініціативи, таки маю пропозицію: хай хтось введе мораторій на заборони. Простіше кажучи, заборонить заборони. Безкоштовно віддаю цю блискучу заборонну ідею депутату Журавському – вона стане доречним діамантом до його корони.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Думка українця»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Хто не знає свого минулого, той не вартий свого майбутнього. Хто не шанує видатних людей свого народу, той не вартий пошани”
Максим Рильський

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.