Аратта - На головну

29 квітня 2024, понеділок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Слідуючи тактиці Путіна

Світ про Україну 16709 переглядів

Опубліковано - 12.03.2014 | Всі публікації | Версія для друку

Слідуючи тактиці Путіна
Розмови про те, що, втручаючись у Крим, Путін повів себе так, ніби він живе в 19 столітті, формують невірне уявлення про значення останніх подій.

Путін зовсім не прорахувався, він винайшов нові методи ведення війни 21 століття.

Перед тим як Путін вдерся в Грузію в серпні 2008 року, він витратив багато місяців на розміщення традиційного військового обладнання. Він відновив залізниці і автомагістралі, щоб потім з легкістю перекинути по них танки і тисячі солдатів. Він направив військові літаки до грузинських кордонів. Він також скористався інструментами державної пропаганди, щоб перешкодити розібратися в тому, хто саме почав цю війну.

Однак тепер Путін більше не пов’язаний рамками війни в національних масштабах. Багато років конфронтації з сепаратистами, бойовиками, терористами, які не мають певного громадянства, гравцями, серйозно вплинули на його образ думок. У Криму Путін випробував тактику «випірнаючої війни» - швидкої і завуальованої, яка, найімовірніше, буде широко застосовуватися в майбутньому.

По-перше, з нізвідки з’явилася прихована армія. Солдати без всяких розпізнавальних знаків були добре підготовлені до розпалювання заворушень і веденню вуличної боротьби. Ці солдати, яких, як стверджує Путін, він туди не відправляв, очевидно, не керуються ніякими законами, правилами і конвенціями, що регламентують ведення війни, - поки це стало найсерйознішим викликом Путіна міжнародному порядку. Це свого роду гібрид солдатів і терористів: приховані особи, таємне командування і управління і таємні накази, безсумнівно, розраховані на досягнення державних інтересів. Відсутність очевидного лідера заважає міжнародному співтовариству виступити з відповідними діями, адже залишається неясним, з ким потрібно вести переговори з питання припинення вогню або здачі. Крім того, якщо почнуться збройні сутички, зупинити їх буде вкрай важко.

Ці нерегулярні війська також представляють собою психологічну загрозу для місцевого населення і українців загалом, тому що останні не знають, де можуть причаїтися бійці цієї прихованої армії.

Другою складовою путінської війни 21 століття є її віртуальний компонент. Якщо ми назвемо його пропагандою, це стане применшенням віроломної і отруйної природи цієї інформаційної війни.

Принципи кібертактики були вдосконалені у відповідності з новими цілями Путіна: завдання полягає в тому, щоб зруйнувати канали спілкування законодавців та органів влади і забезпечити безперешкодний потік російськомовної дезінформації, постійно мовлячи про нову війну з «фашистами».

Путін створив свою версію реальності, яку він пропагує, щоб дестабілізувати ситуацію на Україні . Він вирішив, що для досягнення його цілей йому потрібен етнолінгвістичний розрив, а потім він розподілив ролі. Тепер його версія цієї історії розігрується на сотні фронтів і публікується в соціальних мережах - це віртуальна трансляція доказів путінської історії про утиски, переслідуваннях і страху російськомовного населення України.

І реальна обстановка не має тут жодного значення. У минулі вихідні агентство ІТАР -ТАСС повідомило, що 675 тисяч українців звернулися до Росії з проханням надати їм політичний притулок - пізніше цю історію підхопило Forbes і деякі інші видання. Пам’ятаєте, як у 2008 році Москва заявила , що в Південній Осетії було вбито 2000 мирних громадян, після чого вона відправила туди свої війська, які перебувають там донині. Експерти організації Human Rights Watch пізніше з’ясували, що в Південній Осетії загинули всього 44 мирних мешканців. Проте західні інформаційні агентства висвітлюють путінські фальшиві новини так, ніби вони дійсно гідні обговорення. Його фальсифікації і страх, що виникає в результаті такої інформації, заважають швидко відреагувати на його дії і послаблюють рішучість тих, хто повинен виступити проти нього.

По-третє, Путін використовує фінансові ринки як інструмент ведення суперечок. Маючи власну мережу, оцінювану, за деякими даними, в десятки мільярдів, він добре розуміє, як працює фінансова сила. Багатство Росії дозволило їй укласти «партнерські відносини», засновані на взаємній фінансовій вигоді, і Путін спирається на ці зв’язки.

Путін добре знайомий з цією тактикою. У 2007 році кібератака вивела з ладу фінансові ринки Естонії на кілька днів, і сталося це безпосередньо після сварки з Росією. Минулого тижня російські ринки просіли більш ніж на 10 % у зв’язку з загрозою початку війни, проте Путін поспішив провели прес -конференцію, спрямовану на те, щоб заспокоїти інвесторів. Ви тільки задумайтеся, скільки грошей він, вірогідно, втратив і знову заробив з понеділка по середу. Коли Путін доведе своє вміння маніпулювати ринками до досконалості, він зможе збільшити свої власні статки і продовжити поповнювати свої запаси, які, з його точки зору, роблять його недоторканним. Це невидима зброя, яка має властивість саморозмножуватися.

Тактика Путіна створює хаос, яким він керує, статус-кво, який дозволяє йому впливати на політику України.

Путін ввів війська в Крим почасти тому, що це було найменш ризикованим способом протестувати його нову тактику ведення війни. Крим, де розміщені російські військові активи і де живе населення, яке симпатизує Росії, в географічному плані, ізольований від іншої частини України. Путін міг впевнено розраховувати на те, що з боку втомленого від конфліктів Заходу не буде ніякого фізичного відповіді на його вторгнення.

Впродовж багатьох років Путін спирався на важкий молот в дусі радянських часів. Однак його недавні дії свідчать про те, що традиційна армія і розвідка перестали бути тією зброєю, за допомогою якого він має намір вести війну. Поки Захід розмірковує над тим, як найкраще йому відповісти, Путін, найімовірніше вже переходить до наступного етапу: він намагається з’ясувати, які міжнародні протоколи можуть виправдати його дії і як його тактику можна буде застосувати в інших місцях.

Прийшов час відмовитися від декадентської віри в те, що епоха континентальних воєн залишилася в минулому. У майбутньому весь світ буде дотримуватися тактики Путіна статус-кво і це та реальність, яку ми повинні визнати і на яку нам слід знайти адекватну відповідь.

Про авторів: Моллі МакКей і Грегорі Маніатіс є незалежними експертами, консультують уряди, фонди та міжнародні організації з питань зовнішньої політики і стратегічних комунікацій. Під час і після закінчення війни Грузії з Росією 2008 року вони працювали на президента Грузії Михайла Саакашвілі і його радника з питань національної безпеки.

Переклад на російську ІноСми.ru.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Світ про Україну»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Немає більш вірної ознаки поганого устрою міст, ніж велика кількість в них юристів і лікарів ”
Платон

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.