Аратта - На головну

28 квітня 2024, неділя

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Чи стане Петро Порошенко українським націоналістом?

Політика 16458 переглядів

Опубліковано - 9.06.2014 | Всі публікації | Версія для друку

Чи стане Петро Порошенко українським націоналістом?
Промова Петра Порошенка під час його інавгурації викликала захоплення у багатьох патріотів України. Довелося навіть почути таке: Порошенко справжній український націоналіст.

У будь-якому випадку вже зараз можна зафіксувати окремі його програмні засади, які можуть бути підтримані, або не підтримані українською патріотичною спільнотою.

На мій погляд існує принаймні три пункти з його промови, які дозволяють, в тому числі українським націоналістам, не просто підтримувати Петра Порошенка, але й активно йому допомагати.

Передусім це стосується питання Криму і соборності українських земель. Його твердження, що Крим був, залишається і буде українським – вкрай важливе з огляду на «роздуми» окремих прагматиків і об’єктивістів, які вже привчають суспільну думку, що треба бути «реалістами» й погодися на те, що Україна «втратила Крим».

Так, сьогодні поки що не видно чітких механізмів, з допомогою яких можна «відбити» Крим у Росії. Але вони, без сумніву, знайдуться, коли цього щиро прагнути. При цьому спектр таких механізмів має бути доволі широкий: від ведення партизанської війни на території АР Крим – до залучення міжнародних судових інституцій.

Ще одне теза, яка сприймається майже беззастережно. Жодних перемовин і компромісів із російськими терористами і диверсантами. Замість перемовин і компромісів – АТО. А «майже» тому, що Петро Порошенко не виключає утворення «коридору», через який російські бандити можуть покинути Україну. Думаю, що час минув для такого «коридору». Тільки АТО і повна ліквідація головорізів, які прийшли на українську землю з країни-агресора – Росії.

Ще про один важливий наголос, який було зроблено під час виступу Порошенка у Верховній Раді. Він заторкнув у своєму виступі мовне питання, наголосивши, що в Україні має бути одна державна мова – українська. При цьому, звертаючись до мешканців Донбасу, перейшов на російську.

У зв’язку з цим можна стверджувати, що у мовному питанні поки що найменше ясності. І цим не треба легковажити. Нагадаю, що довший час Партія регіонів і комуністи переконували суспільство, що мовне питання, тобто впровадження української мови у всі сфери життя, не головне, а головне – це економіка. Економіку вони успішно розвалили, а мовне питання зробили головним, і наполягають на російській як другій державній.

Отже, із виступу президента можна зрозуміти, що бій за українську мову продовжуватиметься і є надія, що Порошенко буде на боці українців і української мови.

Ключове питання – безпека. Зі слів президента можна зрозуміти, що він стоїть на позиції підтримки Збройних сил, їх модернізації. Більше того – відчуває, як це важливо сьогодні, коли на Донбасі іде війна.

Водночас він хоче домогтися підписання нового «будапештського» міжнародного договору, який гарантуватиме територіальну цілісність України. І жодного слова про НАТО.

Добре, що президент домагатиметься реалізації європейського курсу, зокрема повноцінного членства України в ЄС. Але з огляду на анексію Криму, бойові дії на Донбасі, європейський вектор мав би бути зміщений з ЄС – на НАТО.

Нам треба здолати Росію – головного ворога українців і їхньої держави. Без НАТО, це буде вкрай важко зробити.

Декілька слів про антураж дійства. Він – патріотичний. Виконання державного гімну, синьо-жовті знамена, вишиванки. Так повинно бути завжди.

До речі, так, або приблизно так, було, коли присягали Кравчук, Кучма, Ющенко і навіть вигнанець Янукович. Але цього разу національний колорит підкреслював, що це не бутафорія і навіть не мода. Це – душа нації, яка бореться за свою гідність, незалежність від Росії і територіальну єдність у її соборному вимірі.

Чи стане Петро Порошенко українським націоналістом? Як на мене, це запитання втрачає свою актуальність. Воно не головне і не формує порядку денного для українського народу.

На часі більш важливе питання: чи втримає нація прапор українського націоналізму в позитивному значенні цього слова. Якщо так, то вона матиме майбутнє.

Вірю, що так!

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Політика»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Ваша так звана релігія діє як опій: вона заманює і приглушує болі замість того, щоб надати сили”
Новаліс

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.