Аратта - На головну

2 травня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Зріджений газ США проти “Північного потоку-2” Росії

Національна безпека 18932 перегляди

Опубліковано - 9.10.2019 | Всі публікації | Версія для друку

Зріджений газ США проти “Північного потоку-2” Росії
Східна Європа прагне зменшити енергетичну залежність від Росії.

У Вільнюсі обговорюються проблеми енергетичної безпеки країн Східної і Центральної Європи і зниження їх залежності від поставок газу з Росії.

Міністр енергетики США Рік Перрі підписав зі своїми колегами з країн Литви, Латвії та Естонії декларацію про гарантії підтримки у питаннях захисту енергетичної інфраструктури країн Балтії від кібератак.

Пізніше, під час самої конференції міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс, звертаючись до Перрі, сказав: «Нам потрібні ви у Європі, потрібен ваш сланцевий газ в Європі. Нам точно відома ціна свободи, але ми знаємо і ціну енергетичної безпеки ... Ми зрозуміли, що ми можемо бути членом ЄС, НАТО, але поки ти залежиш від одного джерела, не можеш бути незалежним у повній мірі».

У свою чергу, Рік Перрі зазначив, що газопровід «Північний потік - 2» збільшить залежність країн Євросоюзу від Росії і «стане нищівним ударом по розмаїттю джерел енергії і безпеці Європи». Говорячи про свою країну, Перрі підкреслив: «США опинилися у досить новій і унікальній ролі важливого імпортера зрідженого природного газу до Європи. Ми розраховуємо на розуміння європейців, розцінюємо це як можливість привнести на ринок більше свободи і конкуренції».

Ця думка знайшла підтвердження у словах міністра енергетики Литви Жигімантаса Вайчюнаса: «Очевидно, що чим більше США у Європі, чим більше США в європейській енергетиці, тим ми сильніші».

Кореспондент Російської служби «Голосу Америки» попросив регіональних експертів прокоментувати заяви, що пролунали на енергетичній конференції у Вільнюсі.

Про користь конкуренції на ринку газу і про небезпеки БілАЕС

Економічний оглядач порталу Delfi.lt Едгарас Савіцкас зазначив, що додаткові поставки газу у балтійський регіон підсилюють конкуренцію серед продавців, а у виграші виявляються покупці.

«Ми можемо обирати, за якою ціною купувати енергоресурси. Поява на нашому газовому ринку американського ЗНГ надає нам таку можливість», - сказав Савіцкас.

І, дійсно, до будівництва терміналу "Independence" у Клайпеді Литва платила «Газпрому» найвищу ціну в Європі. Тепер ситуація змінилася, і з урахуванням поставок із США російський монополіст був змушений знизити ціну.

«Ми відчуваємо це вже протягом декількох років», - підтверджує литовський експерт.

Говорячи про майбутнє запуску в експлуатацію «Північного потоку - 2», Савіцкас погоджується, що своїми газовими поставками Росія збільшує не тільки енергетичну, а й політичну залежність Західної Європи.

«Росія може підвищувати ціни або взагалі зупинити поставки. Звичайно, якщо Німеччина вже звикла купувати російський газ, то вона не хоче зміни ситуації », - констатує співрозмовник Російської служби «Голосу Америки».

Серед іншого, у ході вільнюської конференції мова зайшла і про будівництво у сусідній Білорусі атомної електростанції (БілАЕС) за участю корпорації «Росатом». Зокрема, заступник міністра енергетики США Ріта Барануол закликала Литву до продовження діалогу з сусідньою країною «при збереженні прозорості». Річ у тім, що раніше литовський Сейм ухвалив закон, який забороняє пропуск електроенергії з БілАЕС через литовські електромережі. Влада Білорусі зі свого боку запевняє, що будівництво здійснюється відповідно до найвищих стандартів безпеки.

Рік Перрі заявив, що Сполучені Штати не мають наміру втручатися у цю суперечку, а Рита Барануол відзначила: «Реактори, на зразок тих, які будуються у Білорусії, безпечно працюють у різних країнах світу. У майбутньому паливом їх могли б частково забезпечувати американські постачальники».

Торкнувшись теми БілАЕС у розмові з кореспондентом Російської служби «Голосу Америки», Едгарас Савіцкас сказав: «У цьому році її точно не запустять, а в наступному, можливо і включать». При цьому запуск цієї атомної електростанції, на думку економічного оглядача Delfi.lt не зможе ускладнити приєднання Литви до європейської енергосистеми. «Є стратегія, спрямована на те, щоб у 2025 році балтійські країни вийшли з єдиного енергокільця, яке об’єднує колишні радянські республіки», - підкреслив він.

Про ефект переходу на біопаливо і про побоювання щодо Німеччини

Литовський публіцист і громадський діяч Рімвідас Валатка назвав зміцнення незалежності своєї країни від енергопостачань зі сходу «альфою і омегою нашого буття».

«Оскільки Росія не прогнозована і прогнозованою не хоче бути, то слава богу, що ці зусилля дають плоди. Тому що у нас вже кілька років є електричний кабель, який з’єднує Литву з Швецією, кілька років діє лінія електропередач з Польщею і є термінал, який приймає зріджений газ. Тобто, нам залишилося тільки відключитися від мережі з РАО "ЄЕС" і замкнути мережу із Західною Європою і Польщею. І ми до цього близькі », - сказав він у бесіді з кореспондентом Російської служби« Голосу Америки».

«Звичайно, було б добре, якби це зробили років десять - п’ятнадцять тому, але у 90-ті роки, у єльцинський час, була віра у те, що Росія буде нормальною демократичної країною і ми не поспішали з цими роботами. Вони були прискорені після того, як Росія напала на Грузію, і тепер, у принципі, вони йдуть до завершення.Звичайно, енергетична безпека - тільки умова повної безпеки, а її в нашому геополітичному просторі ми, швидше за все, не досягнемо. Але краще хоча б це, ніж взагалі нічого », - вважає Рімвідас Валатка.

Литовський експерт згоден із заявою Лінаса Лінкявічюса, який сказав: «Ми можемо використовувати наші ворота в Клайпеді для подальшого транспортування сланцевого газу в Європу».

Разом з тим він відзначає, що споживання газу у Литві знижується: «Зимове опалення у нас проводиться за рахунок біопалива, яке становить 72% - 74% всієї енергії. Я маю на увазі відходи деревини, які ми видобуваємо у лісі. Років п’ятнадцять тому це здавалося б фантастикою, а зараз це - факт. А газ ми використовуємо для потреб заводів».

З огляду на зменшення споживання газу у Литві, Рімвідас Валатка зауважує, що для його країни будівництво «Північного потоку - 2» не несе великої небезпеки.

«Але цей проект несе небезпеку для Німеччини - найсильнішої економічно, і політично впливової країни Європи. Будь Росія нормальною країною, нічого цього б не було. А так, якщо вона раптом "перекриє кисень" на кілька тижнів, то Німеччині буде погано. А значить, буде погано і усім іншим країнам Євросоюзу», - побоюється литовський експерт.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Національна безпека»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Історія народу починається не з писемних згадок про нього, а з тих часів, які історична пам'ять цього народу зберегла””
Юрій Шилов

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.