Аратта - На головну

27 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Як Навальний вижив після отруєння “Новачком”? Відповідь токсикологів та експертів з хімзброї

Військова справа 5438 переглядів

Опубліковано - 8.09.2020 | Всі публікації | Версія для друку

Як Навальний вижив після отруєння “Новачком”? Відповідь токсикологів та експертів з хімзброї
Олексія Навального вивели з коми. Він реагує на зовнішні подразники, про це через два з половиною тижні після його госпіталізації повідомили лікарі німецької клініки “Шаріте”.

ВВС поставила найпопулярніші питання про отруєння політика провідним західним експертам в галузі токсикології і хімічної зброї.

Німецькі лікарі в перші дні лікування оголосили, що політика отруїли речовиною з групи інгібіторів холінестерази, але точний агент встановити не вдалося.

Після аналізів в німецькій військовій лабораторії оголосили, що мова йде про речовину з родини "Новачок". Ця бойова отрута отримала широку популярність після отруєння ексофіцера ГРУ Сергія Скрипаля та його дочки Юлії в Солсбері навесні 2018 року.

За даними Der Spiegel, сліди отрути знайшли в крові, сечі і на шкірі Навального. Вони залишилися і на пляшці, з якої опозиціонер пив, імовірно, вже після того, як був отруєний. Канцлер Німеччини Ангела Меркель назвала Навального жертвою злочину і зажадала, щоб Росія провела розслідування.

Такі ж заяви робили США та інші країни Євросоюзу. Росія у свою чергу заявила, що поки не бачить підстав для кримінальної справи.

Басманний суд Москви відхилив скаргу прихильників Навального на бездіяльність з боку Слідчого комітету, куди вони подали заяву про злочин. "Кримінального сліду" в тому, що трапилося з політиком, не побачив і керівник МВС Володимир Колокольцев.

Спікер Думи В’ячеслав Володін назвав подію "провокацією". МЗС заявило, що розробками хімічних сполук, що входять до групи "Новачок", займалися багато країн, а не тільки Росія.

Після того, як німецькі лікарі опублікували свої висновки про отруєння Навального, в ЗМІ з’явилося багато питань до цієї версії. Наприклад, чи не могли отруту розробити хіміки, які не мають доступу до військових лабораторій, і чому бойова речовина не змогла вбити Навального.

ВВС вирішила запитати про це у провідних західних експертів в галузі токсикології і хімічної зброї. На питання про те, що сталося відповіли:

- Чарльз Маккей - колишній президент Американського коледжу медичних токсикологів
- Ден Касцета - експерт в сфері хімічної і біологічної зброї, автор книги "Toxic. A History of Nerve Agents, From Nazi Germany to Putin’s Russia".
- Джеймс Норріс - експерт, який консультує Британське токсикологічне товариство
- Гері Стівенс - голова напрямку фармакології Університету Рідінга
- Доктор Наташа Бемджема - експерт Центру вивчення нерозповсюдження зброї Джеймса Мартіна
- Мілтон Лайтенберг - експерт Центру досліджень в області безпеки в Університеті Меріленда, автор книги "The Soviet Biological Weapons Program. A History"

Висновки усіх опитаних ВВС фахівців схожі: Навального, який, судячи з усього, цього разу виявився єдиним, хто увійшов у глибокий контакт з бойовою речовиною, врятувала своєчасна медична допомога.

При цьому виявити, чим саме його отруїли, омським лікарям було дійсно нелегко.

Чому Навальний - єдина жертва отруєння? У випадку зі Скрипалем також постраждав поліцейський, а ще одна жінка загинула.

Коротка відповідь: атака на Навального була точковою. Версія отруєння через чай цілком життєздатна.

Те, що Навальний - єдиний потерпілий, свідчить, що, швидше за все, лише він перебував в тривалому контакті з отруйною речовиною і отримав високу дозу. В такому випадку атака проти нього була локалізованою і точковою, каже професор Гері Сфефенс.

Версія, згідно з якою політик випив отруєний чай, в цю теорію укладається, тому що за такого сценарію негативному впливу піддається тільки жертва замаху, згодні експерти, опитані ВВС.

Потрібно пам’ятати і про те, що нервово-паралітичні речовини часто бувають нестабільні. Отрута, від якої постраждав Навальний, могла випаруватися до того, як змогла нашкодити комусь ще, - але це залежить від характеристик конкретної речовини, передбачає доктор Наташа Беджема.

Якщо Навальний дійсно був отруєний чаєм, можна припустити, що він випив рідину цілком, а пластиковий стаканчик викинув - в такому випадку дійсно могло не бути інших постраждалих. "Неоднозначність методу отруєння, ймовірно, була навмисною, щоб залишити багато відкритих питань, але не доказів", - міркує Беджема.

У Солсбері не відбулося масштабного зараження міського середовища. За підсумками розслідування знайшли всього кілька заражених поверхонь.
Постраждали від "Новачка" тільки ті, хто увійшов з ним в безпосередній контакт. Юлія і Сергій Скрипалі, імовірно, доторкнулися до дверної ручки. Це ж, швидше за все, зробив і поліцейський, який потрапив до лікарні. При цьому всі вони вижили.

Громадянка Британії Дон Стерджес - єдина жертва - загинула через те, що отримала велику дозу "Новачка", думаючи, що це парфуми. Її партнер, який знайшов пляшку в смітнику і прийняв її за косметичний засіб, вижив.

Як Навальний зміг пережити отруєння "Новачком", якщо ця речовина така небезпечна?

Коротка відповідь: йому своєчасно надали медичну допомогу і дали антидот атропін. Багато жертв "Новачка" вижили, бо їм своєчасно надали медичну допомогу. "Постраждалим від контакту з подібними речовинами потрібна підтримка дихання і тиску. Судячи з усього, Навальному забезпечили таке лікування дуже швидко, хоча ми не знаємо всіх деталей того, що з ним робили в Омську", - вважає експерт-токсиколог Чарльз Маккей.

Політик зміг швидко потрапити в лікарню завдяки екстреній посадці літака. Крім того, для речовин з групи "Новачок" необхідний антидот - атропін, а він є в будь-який реанімації або у бригади "швидкої допомоги". Знайти протиотруту для інших бойових агентів буває набагато складніше.

Не можна виключати, що ввести атропін Навальному вирішили превентивно, не підозрюючи про отруєння саме фосфорорганічними отруйними сполуками.

У будь-якому випадку антидот сповільнив дію речовини, і якщо й не врятував Навальному життя, то принаймні дозволив протриматися до реанімації.

Експерт з хімзброї Мілтон Лайтенбург передбачає, що після перевезення Навального в Берлін німецькі лікарі працювали в контакті з експертами "Портон Дауна" і госпіталю в Солсбері, у яких є успішний досвід лікування Скрипалів.

Крім того, у спецслужб країн ЄС є токсикологічна інформація, якою після отруєння в Солсбері поділилася Британія.

Велике значення має і кількість отрути, яку отримав Навальний, - тут доречний вираз "отрутою речовину робить дозування", говорить професор Гері Стівенс.

Чи складно виявити "Новачок"? Як можна пояснити те, що лікарі в Омську не знайшли слідів зараження? Чи може це бути пов’язано з недостатнім рівнем обладнання в російських лабораторіях?

Коротка відповідь: щоб виявити "Новачок", дійсно потрібно спеціалізоване обладнання. Однак попередні висновки про отруєння можна зробити і за симптомами й аналізом крові.

У випадку з бойовими отруйними речовинами нерідко буває, що встановити сам факт їхнього впливу набагато простіше, ніж визначити конкретну отруту. Навіть якщо є достатня кількість аналізів крові та сечі.

Для пошуку отрути потрібні інші технології і обладнання. Наприклад, існує методика під назвою "реактивація флорида" - її застосовують для пошуку бойових отруйних речовин, але не у багатьох лабораторій є необхідні технології або знання, щоб проводити такий тест, відзначає Ден Касцета.

Експерт з хімічної зброї Мілтон Лайтенберг зазначає, що для виявлення слідів "Новачка" необхідний газовий інфрачервоний спектрометр, який є у лабораторії "Портон Даун" і військових експертів Німеччини.

Для ідентифікації конкретного хімічного агента потрібні вузькоспеціалізовані лабораторні випробування - такі, як рідинна хроматографія і мас-спектроскопія, підтверджує експерт Чарльз Маккей.

За словами Алістера Хея, який займає в Університеті Лідса посаду почесного професора токсикології, "Новачок" виводиться з організму, розкладаючись в печінці при взаємодії з одним з її ферментів (бутирилхолінестеразою), проте процес цей дуже довгий.

Поки отрута присутня в тілі пацієнта хоча б у мінімальній кількості, організм не може функціонувати самостійно і його доводиться тримати в комі, підтримуючи життя отруєного за допомогою апаратури.

Той же фермент, як уточнює професор, використовується і для діагностики отруєння ФОС. Коли виділяють ензим з крові пацієнта, медики в буквальному сенсі слова знімають з молекул бутирилхолінестерази прикріплену до них отруту і вивчають її склад. Тільки після цього можна з достатнім ступенем впевненості стверджувати, яка саме отруйна речовина використана.

При цьому потрібно пам’ятати, що встановити сам факт отруєння нервово-паралітичною речовиною можна і без визначення конкретної отрути.

Експерти відзначають характерні для таких випадків симптоми. "З медико-біологічної точки зору лікарі будуть звертати увагу на, наприклад, утруднене дихання, звужені зіниці, дезорієнтацію, можливо, судоми і кому", - відзначає професор Гері Стівенс.

Крім того, тести в такому випадку показують зниження рівня білка, який називається ацетилхолінестеразою. Для того, щоб виявити це, складне устаткування вже не потрібне - досить простого аналізу крові, який у Навального точно брали (хоча в деяких випадках результати аналізу буває складно інтерпретувати).

Про те, що низьку ацетилхолінестеразу у політика знайшли ще в Росії, говорили навіть в Кремлі. Журналістам про це повідомляв прессекретар президента Дмитро Пєсков.

Ще один важливий симптом - відповідь на специфічне лікування. Навальному давали атропін, яким зараз його лікують в Німеччині, ще в Омську. Це означає, що у лікарів були підстави запідозрити отруєння, хоча б на підставі його реакції.

Симптоми отруєння "Новачком" вивчені погано. Набагато глибше досліджувалися отруєння фосфорорганічними сполуками, але деякі з симптомів цілком дозволяли поставити Навальному і омський діагноз - "порушення обміну речовин, викликане гіпоглікемією", вважає експерт Британського товариства токсикологів Джеймс Норріс.

"М’язові посмикування, які пов’язані з отруєнням холінестеразою, можна розглядати і як тремтіння при гіпоглікемії", - зазначає Норріс.

Тобто омські лікарі в теорії могли сплутати симптоми.

Чи можуть "Новачок" або його аналоги зробити любителі? Чи можливо знайти сировину, яка потрібна для виробництва, у вільному продажі?

Коротка відповідь: Ні. Сировину для "Новачка" неможливо знайти у вільному продажу, хоча його формули відомі.

Відповісти на це питання складно. Згідно з існуючим консенсусом, тільки у військових лабораторій є можливості виробляти подібні отрути. Для цього необхідне не тільки спеціальне обладнання, а й особливі умови забезпечення безпеки, зазначає Мілтон Лайтенберг.

Крім того, створення нервово-паралітичний бойових речовин - складний процес, а отрути родини "Новачок" у деяких експертів вважаються особливо непростими у виробництві.

Теоретично за наявності формул, знанні хімії, дотриманні запобіжних заходів і доступу до вихідних реагентів, виробляти хімічні агенти можуть різні люди.

Докладні дослідження щодо "Новачка" публікувалися, самі творці речовини описували процес його синтезу в мемуарах - і формально проводилося це не у військових лабораторіях.

Але знайти складові компоненти у вільному продажу було б неможливо, переважно їх виробляють для військових потреб, а деякі і зовсім потрапляють під заборону у Конвенції щодо заборони хімічної зброї, говорить професор Стефенс.

Визначити, хто точно виготовив отруту, якою отруїли Навального, за наявними у відкритому доступі даними неможливо.

Але сама група речовин "Новачок" асоціюється з Росією, тому що була розроблена саме там, пояснює експерт.


 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Військова справа»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Шануй, Україно, святині свої! Бо вони ж – всесвітньої, загальнолюдської ваги; земна цивілізація виросла з них.”
Юрій Шилов

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.