Аратта - На головну

26 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- найдовша печера на Україні носить назву «Оптимістична» і знаходиться на Поділлі - це гіпсова печера на глибині 20 м, протяжністю понад 230 км. Вхід до неї розташований поблизу села Королівка Борщівського району Тернопільській області. Це найдовша гіпсова печера у світі і друга за протяжністю, - вона поступається лише Мамонтовій печері в США...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Олег Скрипка про політику і “Танці з зірками”

Думка українця 25194 перегляди

Опубліковано - 11.05.2007 | Всі публікації | Версія для друку

“... це, якби, була боротьба Малоросії чи Хохляндії з Україною, тою красивою Україною, про яку ми всі мріємо. В цьому і вбачалася політика.”
“... це, якби, була боротьба Малоросії чи Хохляндії з Україною, тою красивою Україною, про яку ми всі мріємо. В цьому і вбачалася політика.”
“Ці речі, про які ми говоримо - це українська культура, і без державної програми нічого не буде. Ми можемо робити фестивалі, співати гарні пісні, але, на жаль, у нас існує загальна анти-українська програма...”

Гостем інтерактивної програми Бі-Бі-Сі 4-го травня був Олег Скрипка - музикант, соліст групи “Воплі Відоплясова”, автор численних мистецьких проектів. І найбільше запитань було про телешоу “Танці з зірками”.

На початку програми, яку вела Ольга Бетко, говорили про політику. Ось як Олег Скрипка сприйняв домовленість між Ющенком і Януковичем про вибори:

О.Скрипка: Я видихнув слово «нарешті». Я, як і вся країна, всі ми втомлені від цих подій… Новини подають такі ньюанси, що просто дуже важко і боляче в цьому розбиратися…Політика має паралель з шоу-бізнесом. Картинка якась існує, але політики (як і артисти) самі вирішують яка картинка буде показана публіці.

Запитання з Донецька: Колись ви казали, що якщо Янукович буде при владі – ви поїдете з України. А недавно я побачив вас по телебаченню в якомусь проекті. Що змінилося?

О.Скрипка: По-перше, скажімо, це написала одна газета. А насправді повна цитата лунала так: якщо Донецьк прийде до влади, то таким людям, як мені, мабуть, доведеться поїхати всім з країни. Все ж таки у нас президент Ющенко і ми бачимо, що він має повноваження і силу президента, і поки ще є надія в цій країні – такі люди як я будуть лишатися і робити свою гарну мистецьку справу.

Запитання з Києва: Чому, на вашу думку, артисти хочуть стати політиками?

О.Скрипка: Це просто люди хочуть влади. І якщо ти артист – тебе зупиняють «мигалки» і проїжджають політики. І я думаю, деякі люди просто хочуть їздити з «мигалками» і зупиняти всіх інших.

Чому проект «Танці з зірками» такий популярний в Україні?

О.Скрипка: По-перше, це проект Бі-Бі-Сі. Це англійський проект, який має певний смак і рівень. По-друге, саме проект Танці-2 він дійсно пов'язаний з політикою. Якась політична флюстрація, політична сублімація відбулася. Це як машина, яка розігналася і має кінетичну енергію, але потім її нема де проявити, і люди її проявили в смс голосуванні.

Чи став проект поштовхом для розвитку танців в Україні як це було у Британії?

О.Скрипка: Аналогічно в Україні. Коли мені треба було купувати взуття професійне для танцю – його не можна було купити. Всі зали зайняті. Всі хореографи зайняті. Зараз дійсно відбувається бум в Україні.

Бі-Бі-Сі: В цьому танцювальному проекті принаймні деякі журналісти вбачали політичне підґрунтя. Одна газета писала: «у фіналі Танці з зірками помаранчевий Скрипка і прихильниця Партії Регіонів Подкопаєва». «Олег Скрипка і Лілія Подкопаєва не тільки конкуренти на танцмайданчику, але й ілюструють актуальну суспільно-політичну ситуацію». Ви відчули у цьому змаганні політичне підґрунтя?

О.Скрипка: Я відчув по тому, що та публіка, яка ніколи не дивилася ні цей проект ні телевізор взагалі, вони почали голосувати саме за мене, тому що я для них представляв ідею того краю-раю, чи тієї майбутньої країни, яку вони хотіли б бачити, і яка не представлена ні в цьому проекті, ні на телебаченні взагалі - чи що стосується української мови чи української культури, чи культури взагалі. І це, якби, була боротьба Малоросії чи Хохляндії з Україною, тою красивою Україною, про яку ми всі мріємо. В цьому і вбачалася політика.

На запитання слухача про його методику «розвитку українолюбства» під час конкурсу Олег Скрипка відповів:

О.Скрипка: Мій патріотичний імідж зробив не я. Я завжди (як мінімум на телебаченні і публічно) розмовляю українською мовою, і вдома теж. Але тут ніякої моєї позиції немає. Те, що я співаю українською мовою – це так сталося. А те, що я був як біла ворона в цьому проекті і як біла ворона я виглядаю. може бути, взагалі в ефірі... Це самі глядачі… Частіше: що ми хочемо бачити - те ми й бачимо. Чи навпаки - саме життя надає нам роль і ми її потім виконуємо… Насправді серед 10-ти танців лише три були на українську тематику. А потім я читаю пресу і всі журналісти бачили ніби то всі танці були в вишиванках і в шароварах, але такого не було. Просто люди так хотіли бачити.

На запитання слухача про те, чому Олег Скрипка погодився брати участь в цьому проекті він відповів:

О.Скрипка: Цей проект пов'язаний з музикою і якимось чином з театром, тому я погодився. Я люблю танцювати. І мені здалося, що, беручи участь в цьому проекті, я зможу проявити себе як артист, як танцюрист і як режисер.
“Паралель з політикою і 2004-м роком в принципі є. І над всім цим шоу літав дух Ківалова… Я вважаю, що виграти у мене не було жодного шансу – не тому, що я погано танцюю, а з інших причин...”
“Паралель з політикою і 2004-м роком в принципі є. І над всім цим шоу літав дух Ківалова… Я вважаю, що виграти у мене не було жодного шансу – не тому, що я погано танцюю, а з інших причин...”
На закид слухача про несправедливість результату конкурсу Олег Скрипка сказав:

О.Скрипка: Паралель з політикою і 2004-м роком в принципі є. І над всім цим шоу літав дух Ківалова… Все дуже дивно… Якісь відразу уявляються таємні сервери і тому подібне... Я вважаю, що багато людей, які за мене голосували – просто втратили гроші. Тому що я вважаю, що виграти у мене не було жодного шансу – не тому, що я погано танцюю, а з інших причин.

Бі-Бі-Сі: Ви не по чутках знаєте, що таке бон вояж, ви багато подорожували, і пісня "Весна" написана в Парижі - чи знайшли ви свою країну мрій?

О.Скрипка: Країни мрій не можна ніколи досягнути, тому що це мрії. Можна рухатися в цьому напрямку і будувати своє оточення - культурний чи побутовий маєток, але ідеальної країни мрій ніколи не можна побудувати.

Бі-Бі-Сі: Багато пишуть вам з різних країн, Таня з Італії: "Ви безумовно один з найвидатніших персонажів українського культурного життя, чи не думали ви взяти участь у популяризації культури України за кордоном?" А Влодко Бойчук з Канади пише: "Ви уже були на фестивалі в Канаді, виступи були чудові, коли ви внову зможете приїхати до Канади?"

О.Скрипка: Часто приходять листи - приїжджайте до Італії, до Португалії і тому подібне. Я не є організатором цих концертів. В Канаді українці організували фестиваль і запросили нас. Тільки так ми і можемо приїхати. Якщо в Італії українці можуть організувати фестиваль, тільки так вони можуть почути українську музику. Я так само організував фестиваль і три дні я слухаю нормальну музику на ньому. Як я можу приїхати до Італії - так ніхто не прийде, це треба організувати, афіші вивісити. Тільки люди самі можуть організувати культурний осередок там, де вони живуть.

Бі-Бі-Сі: Хочуть вас бачити не тільки в Канаді - у Донецьку. Стос листів з Донецька - Артур, Тетяна, Ліля запитують, коли ви приїдете до Донецька?

О.Скрипка: Гастролі до Донецька і взагалі на Східну Україну закінчилися п"ятого року. Відбувся цей феномен чорного піаору, українофобська чорна навала, і українські артисти перестали їздити до Східної України.

Бі-Бі-Сі: Але, судячи з пошти, вас там чекають.

О.Скрипка: Нас чекають конкретні люди. Нас не пускають туди організатори концертів. Це різні речі. Організатори концертів і мас медія - це ті інструменти, які роблять концерти. Якщо раніше основні наші концертні майданчики були - Східна Україна, тому що ми представляємо той темперамент і ту музику, яку любить Східна Україна, тому що ми граємо східно-український мелос. Тепер ми втратили цей ринок, ми їздимо частіше до Росії, за кордон. Поки не припинеться чорний піар, ситуація буде така.

Бі-Бі-Сі: Рік тому в ефірі Бі-Бі-Сі ви казали, що відбувається ренесанс української музики.

О.Скрипка: На жаль, ні. Піля виборів минулого року все змінилося. Знову українській музиці важко потрапити на екрани, знову у пресі багато негативу. Зараз і концерти і культурне життя пішли на спад. Особливо на Східній Україні.

Запитання Наталі з Києва: Спершу дозвольте подякувати за подаровану усім нам "Країну Мрій", за повернення до витоків сомобутньої української нації. Що треба зробити, щоб раз і назавжди переконати українську громадськість у тому, що, скажімо, вишиванка - це куди модніша річ, ніж подерті джинси, що українська пісня значно багатша і що фаст-фуд не замінить українського сала. І що треба зробити, щоб наші громадяни пишалися тим, що вони українці?

О.Скрипка: Це риторичне запитання. Ці речі, про які ми говоримо - це українська культура, і без державної програми нічого не буде. Ми можемо робити фестивалі, співати гарні пісні, але, на жаль, у нас існує загальна анти-українська програма.

Бі-Бі-Сі: У чому це виявляється?

О.Скрипка: Я не можу купити українську пресу, українські книги, я не маю друкованих періодичних видань українською мовою. Я не кажу вже про телебачення і ті пісні, які лунають з радіо.

Бі-Бі-Сі: Ігор зі США запитує, чи є у вас спогади про перші концерти?

О.Скрипка: Один з перших концертів - я навчався в музичній школі у місті Кіровськ Мурманської області біля Фінляндії, і нас повези у Сєвєроморськ на військову базу. На кораблі я грав концерт на баяні для моряків і потім ми їли дуже смачний борщ.

Бі-Бі-Сі: Запитання від слухача - чому ви недолюблюєте Сердючку?

О.Скрипка: Я до Сердючки нейтрально ставлюся. Просто Сердючка, як і Поплавський викристалізовують цей малороський, хохляцький дух, який виколисувався вже кількасот років, щоб перетворити українців на таких смішних придуркуватих хохлів. Це не пародія. Я культурна людина з вищою освітою і я дуже серйозно ставлюся до пісні і до жарту.

Бі-Бі-Сі: Запитання: Олег Земляний з Києва: на українсьому радіо, здається, відсутня національна пристрастність. Порівняйте з Францією. Як там ставляться до національних співаків?

О.Скрипка: Франція - це далеко, це Європа. Давайте візьмемо Росію. В російських ефірах 98 відсотків російської мови, і у них є державна програма підтримки вітчизняних артистів, а у нас- 2-3 відсотки.

Бі-Бі-Сі: Запитання - Олег з Тернополя: Чи грає Олег у футбол і чи не планує написати пісню про футбол, щоб присвятити її Євро-2012, чи футбольний гімн?

О.Скрипка: У футбол грав у дитинсьві, навіть за місто. Пісня про футбол уже є - "Динамо", а гімн - це вже коньюктура, не думав про це.

Бі-Бі-Сі: Юра з Києва запитує - відсутність життя на Марсі є фактом, чи зупинить це вас, як митця?

О.Скрипка: Ні, ні в якому разі - будемо рухатися до Сатурну!

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Думка українця»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Нація або спільнота людей, що не використовуватиме свій інтелект, уважається за тварин, котрі не мають інтелекту взагалі. Таких людей можна використовувати як робочу худобу або матеріал залежно від вибору чи уподобань”
Таємна доктрина так званої «Більдерберзької групи»

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.