Аратта - На головну

27 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- Гоголь, зупиняючись у німецьких готелях, підписувався як “Гоголь-українець”. Гоголя не любили в Росії, бо героїчною і красивою показував він Україну, а нерозумною і дикою Московщину. “Киньмо Московщину… Для кого ми працюємо?… Поїдемо до Києва, адже він наш, не їхній”, – писав він у листі до другого українця – Михайла Максимовича, видатного нашого вченого-природознавця, історика, філософа, фольклориста.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


У Москві “списали” РУЕ, але дешевий газ - це облуда

Світ про Україну 19001 перегляд

Опубліковано - 15.02.2008 | Всі публікації | Версія для друку

У Москві “списали” РУЕ, але дешевий газ - це облуда
Проблема взаємин України і Росії у газопостачанні цікавить не тільки українців. Нові домовленості Ющенка-Путіна одна із топ-тем західних медіа. Тим часом, більшість російських експертів назвали газові домовленості між Києвом та Москвою перемогою України.

Але чи це дійсно так? Андрій Кравець розмовляв із радником американського уряду з енергетичних питань Романом Купчинським, і насамперед запитав, чи він це вважає перемогою Києва?

Роман Купчинський: Я б не сказав, що це перемога однієї чи другої сторони. Це просто дуже прагматичний підхід був з боку “Газпрому” – позбутися з РосУкрЕнерго Дмитра Фірташа і його співвласника Івана Фурсіна зі схеми.

Бі-Бі-Сі: Все ж таки говорили, що цього вимагала більше українська сторона, про це говорила зокрема Юлія Тимошенко. Можливо, вона отримала якусь перемогу?

Роман Купчинський: Може, в певній мірі, але я вважаю, що “Газпром” сам хотів вже позбутися схеми з простої причини – “Газпром” хоче якомога швидше ввійти на Нью-Йоркську біржу. А щоб ввійти у цю біржу, він мусить пройти певну перевірку. Від жовтня минулого року Дмітрій Медведєв говорив, що треба вже здихатися незрозумілого посередника. Так що це було в їхньому інтересі, я включаю до цього і арешт Семена Могилевича в Москві нещодавно – це все одна лінія йшла.

Бі-Бі-Сі: А коли вже буде усунуто компанію РосУкрЕнерго, на вашу думку?

Роман Купчинський: Я думаю, зараз технічні питання переписування контрактів: юридично розв’язати існуючу стару фірму і перейти до нової співпраці, створити нову фірму і т.д. Я думаю, що це буде місяць-півтора, не більше. Єдине, що може бути – Фірташ, можливо, буде намагатися через європейські суди оскаржити розв’язання РосУкрЕнерго.

Бі-Бі-Сі: На вашу думку, пане Романе, якою буде нова схема, і чи вона дійсно змінить ситуацію? Адже досить часто закидали, що оці газові угоди, газові схеми були такими складними. А от нова схема, чи вона дійсно змінить ситуацію, і якою вона буде?

Роман Купчинський: Вона не змінить ситуацію, вона буде більш прозорою, звичайно, будуть виключені всі непрозорі схеми. Але вона не змінить ситуацію в основному, бо в України, я передбачаю, за пів року ще раз виникне питання боргів перед “Газпромом”. Чому? Бо внутрішньо українська ціна для споживачів, як домашніх, так і промислових споживачів в Україні є абсурдно низькою. Не можна купувати газ за 170 доларів за 1000 кубічних метрів і продавати домашньому споживачу за 33 долари за 1000 кубічних метрів. А промисловцям – за 141 долар. Це абсурд. І ніхто в Україні не збирається міняти цю схему, ці ціни. Це просто є субсидія для української економіки, коли в Європі середня ціна споживачам на 1000 кубічних метрів – 540 доларів, а в Україні – 33. Це дешевше, ніж у Росії.

Бі-Бі-Сі: Чому тоді ціни не піднімають для споживачів, приватних чи промислових?

Роман Купчинський: Не підвищують їх, все так побудовано, що от, давайте нам найдешевшу ціну. Як довго це можна так тримати? Я тут розумію “Газпром”, звичайно, що скільки можна давати Україні низьку ціну. Правда, це не є газпромівська ціна, ціна є середньоазіатського газу, туркменського і т.д., там ціна твориться. А Україна наполягала на тому, щоб цю ціну тримати. Тепер Туркменістан буде підвищувати свою ціну, це ясно, так само, як і узбеки, і Україна повинна звикнути до того, що вона має платити. Вона не може далі кидати субсидії для промислових комплексів.

Бі-Бі-Сі: То ви очікуєте, що ціни для споживачів в середині України також будуть підніматися, так?

Роман Купчинський: Якщо буде політична воля це зробити. Досі не було такої політичної волі ані з боку Ющенка, ані з боку Януковича, Кучми і всіх інших.

Бі-Бі-Сі: В чому взагалі був сенс оцього посередника РосУкрЕнерго впродовж уже більше як 2 роки? Чому не виходили на пряму, так як хочуть зробити зараз?

Роман Купчинський: По-перше, там були домовленості незрозумілі між Кучмою і Путіним, коли вони це творили у 2004-му році. Там також була роль “Газпромбанку”. Також зовсім незрозуміло, чому “Газпромбанк” увійшов у ту схему, бо Райффайзенбанк ніякої ролі практично не відігравав у РосУкрЕнерго. Це була в основному корупційна схема. Вона тривала довго, бо гроші були колосальні. Так що схема була нікому не зрозуміла. Я думаю навіть, що самі росіяни заплуталися в тому всьому.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Світ про Україну»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Нація або спільнота людей, що не використовуватиме свій інтелект, уважається за тварин, котрі не мають інтелекту взагалі. Таких людей можна використовувати як робочу худобу або матеріал залежно від вибору чи уподобань”
Таємна доктрина так званої «Більдерберзької групи»

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.