Аратта - На головну

29 квітня 2024, понеділок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Будівничі нової країни. Уряд Азарова стимулює зростання цін на пальне

Економіка 4726 переглядів

Опубліковано - 19.01.2011 10:39 | Всі новини | Версія для друку

Будівничі нової країни. Уряд Азарова стимулює зростання цін на пальне
Будівничі нової країни. Уряд Азарова стимулює зростання цін на пальне
Найбільші українські автозаправні мережі і галузеві експерти виступають проти введення мит на імпорт нафтопродуктів і заявляють, що такі дії викличуть різке зростання цін на пальне і знизять його якість.

про це представники нафтотрейдерів заявили в Києві на прес-конференції «Мито на імпорт нафтопродуктів: наслідки для споживача».

Учасники прес-конференції солідарні в тому, що впровадження загороджувальних мит зруйнує диверсифіковану систему постачань нафтопродуктів в Україну і тим самим поставить її в залежність від кількох власників НПЗ, які диктуватимуть свою цінову політику і створять грунт для маніпуляцій із забезпеченням ринку нафтопродуктами.

«Сьогодні постачання йдуть з Литви, Білорусі, Росії, Румунії, Польщі, Казахстану і навіть з Туркменістану, на долю яких сумарно припадає 40% українського ринку. У сумі із 60-процентною часткою українських виробників наш ринок є дуже конкурентним і гарантує об`єктивне ціноутворення в будь-який момент часу. Впровадження мита зруйнує цю стабільну ринкову конструкцію», – сказав директор «Консалтингової групи А-95» Сергій Куюн.

Президент ПАТ «Концерн «Галнафтогаз» Віталій АНТОНОВ заявив, що «зрештою питання стоїть дуже просто: хто заплатить за модернізацію застарілих українських НПЗ – споживач чи все ж таки власник? При введенні мит модернізація ляже на споживача, а при збереженні конкурентного середовища власникам доведеться інвестувати в модернізацію свої або залучені гроші».

У свою чергу, заступник директора мережі АЗС WOG Анатолій Савич спростував тезу власників НПЗ щодо демпінгу з боку білоруських виробників. «У Білорусі функціонує максимально зрозуміла і прозора система реалізації нафтопродуктів – на відкритих електронних торгах. Окрім українських компаній, в них беруть участь європейські компанії, тому про демпінг не може бути й мови. ТНК-ВР як акціонеру Мозирського НПЗ це добре відомо», – розповів Савич.

Гендиректор компанії Shell Retail Ukraine Вільям Козик бачить головним підсумком впровадження мит сильний удар по споживачах, оскільки не всі з них будуть готові до підвищення цін на нафтопродукти.

За його словами, якщо в Україні буде введене мито на бензин у розмірі 120 або 130 євро за тонну, то вартість літра пального на АЗС зросте приблизно на 1,5 грн.

«Якщо мита на імпорт будуть впроваджені і уряд чинитиме тиск, щоб мережі АЗС не підвищували роздрібної ціни, тоді з ринку практично будуть змушені піти близько 4 тис. незалежних заправок – це станції, які торгують тільки на роздрібній маржі, адже роздрібна маржа може дуже скоротитися, навіть зійти на нуль», – зазначив Козик.

Він упевнений, що впровадження мит приведе до подорожчання не тільки імпортного, а й вітчизняного пального, оскільки сьогодні українські виробники в своєму ціноутворенні орієнтуються на вартість імпортного ресурсу.

Голова українського представництва компанії «Орлен Летува» Ігор Майстренко поділився досвідом модернізації НПЗ компанії в Мажейкяї (Литва). «В останні два роки маржі переробки низькі по всій Європі, це привело до закриття деяких НПЗ, і я думаю, що українські НПЗ просто відчули на собі загальноєвропейську тенденцію. Наше підприємство не виняток, і ми боремося з кризою, залучаючи кредити і модернізуючи виробництво», – зазначив Майстренко.

За словами президента асоціації «Об`єднання операторів ринку нафтопродуктів України» Леоніда Косянчука, «держава йшла назустріч власникам НПЗ з першого дня, продавши заводи за копійки і розраховуючи на їхню модернізацію. Минуло 10 років, і ми як і раніше маємо старі НПЗ з низькою глибиною переробки і нові вимоги про створення для них тепличних умов».

Також виступаючі на прес-конференції відзначили чинник прискореного зростання нафтових цін, які незабаром можуть досягти позначки 100 дол./бар., а також підвищення з січня на 40% акцизного збору на бензин і дизпальне. Все це створює передумови для зростання цін в Україні, а в сумі з митом збільшення може скласти 20% – до 1 євро за літр.

Як повідомлялося раніше, Міністерство енергетики і вугільної промисловості України ініціює впровадження антидемпінгових мит на імпортні нафтопродукти для бензинів незалежно від направлення імпорту на рівні 130 євро/тонну і дизпалива – 80 євро/тонну. Зокрема, в міністерство звернулися керівники 6 українських НПЗ з вимогою захистити вітчизняного виробника і розпочати антидемпінгове розслідування щодо імпорту нафтопродуктів в Україну.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Економіка»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Мале знання віддаляє від Бога, велике - приводить до Нього знову ”
Ф. Бекон, англійський філософ

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.