Аратта - На головну

28 квітня 2024, неділя

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Глухів (Сумська область) 12 травня 1870 року, поширилися звістка, що їх знаменитому земляку Артемію Яковичу Терещенко, відомому цукрозаводчику та меценату височайшим указом надано потомственне дворянство. Сини згодом гідно продовжували його справу. А от численні онуки, вже стали прикладати свої здібності в інших іпостасях. Михайло Іванович Терещенко був міністром фінансів та закордонних справ в уряді О.Керенського; Федір Федорович Терещенко був талановитим авіаконструктором, вельми високо цінувався Жуковським, й літаки його конструкцій були прийняті на озброєння російською армією в І Світовій війні...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Брак сну сильніше всього шкодить екстравертам

У світі науки 7926 переглядів

Опубліковано - 5.11.2010 03:47 | Всі новини | Версія для друку

Брак сну сильніше всього шкодить екстравертам
Брак сну сильніше всього шкодить екстравертам
Американські вчені виявили, що негативні ефекти нестачі сну сильніше проявляються в екстравертів, повідомляє MedPage Today. Причому такий взаємозв’язок спостерігається лише в тих випадках, коли вони позбавлені спілкування.

Вчені з Військового дослідницького інституту Уолтера Ріда вирішили перевірити теорію Айзенка, згідно з якою екстраверсія або інтроверсія людини залежать від активності кори головного мозку. За Айзенком, активність кори екстравертів відносно низька, і їм доводиться підвищувати її шляхом спілкування та соціальних взаємодій. У інтровертів, навпаки, рівень цієї активності із самого початку високий і не потребує додаткової стимуляції.

У рамках перевірки цієї теорії дослідники найняли 48 добровольців. За результатами особистісних тестів 23 з них були віднесені до екстравертів і 25 - до інтровертів. Після восьмигодинного сну і двох годин, відведених на особисту гігієну та сніданок, всіх учасників випадковим чином розділили на дві групи.

Першій групі протягом 12 годин була надана можливість спільно дивитися телевізор, грати в ігри і споживати їжу. Все це відбувалося в присутності лаборантів, які спонукали добровольців спілкуватися між собою. Другій групі були надані ті ж можливості, але наодинці.

Після цього учасники експерименту не спали 22 години. У цей час їм щогодини проводили тести на уважність і працездатність. Таким чином, добровольці провели без сну 36 годин.

Аналіз результатів продемонстрував зниження уважності і працездатності у всіх учасників, проте найбільшим воно було в екстравертів, позбавлених спілкування з людьми. Серед учасників, які взаємодіяли один з одним, і інтровертів, які перебували на самоті, різниця в результатах тестів виявилася статистично незначущою.

На підставі цього дослідники зробили висновок, що депривація сну (недостатня чи повна відсутність задоволення потреби у сні) гірше за все позначається на стані екстравертів, але тільки в тому випадку, коли вони позбавлені спілкування.

Результати дослідження опубліковані в журналі Sleep, повідомляє Медпортал.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Особа, що не володіє мовою народу, на землі якого проживає, - гість або окупант, або раб цього окупанта”
Карл Маркс

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.