Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- Гоголь, зупиняючись у німецьких готелях, підписувався як “Гоголь-українець”. Гоголя не любили в Росії, бо героїчною і красивою показував він Україну, а нерозумною і дикою Московщину. “Киньмо Московщину… Для кого ми працюємо?… Поїдемо до Києва, адже він наш, не їхній”, – писав він у листі до другого українця – Михайла Максимовича, видатного нашого вченого-природознавця, історика, філософа, фольклориста.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Протест російськомовним кольоровим журналам

Суспільне життя Регіон: м.Київ 10737 переглядів

Опубліковано - 11.05.2006 18:58 | Всі новини | Версія для друку

Юрко Зелений (ліворуч) - журналіст, музикознавець та Сергій Фоменко - лідер і вокаліст гурту "Мандри"
Юрко Зелений (ліворуч) - журналіст, музикознавець та Сергій Фоменко - лідер і вокаліст гурту "Мандри"
Вчора, 10 травня, на сходах біля Українського Дому відбулася невідомо ким ініційована акція, про яку всі, хто прийшов, дізналися з SMS-повідомлення, що йому надіслав друг, колега чи просто знайомий і яке потрібно було переслати своїм друзям, колегам чи знайомим.

А полягала акція в тому, щоб прийти і покласти на сходи біля Українського дому глянцевий журнал. Відомо, що кольорові глянцеві журнали видаються лише російською мовою. От і вирішили учасники акції продемонструвати свій тихий протест проти того, що в Україні за п’ятнадцять років "незалежності" українці так і не отримали змоги читати "модний" або популярний, або ж просто гарно ілюстрований журнал українською мовою.

Звичайно, можна послатися на маркетингові дослідження, які проводили видавці журналів щодо мови виходу своїх продуктів. Можна стверджувати, що "такі" журнали читають переважно російськомовні читачі, etc. Але факт залишається, стереотипи дедалі зміцнюються, а російськомовний глянцевий продукт набуває такої критичною маси, що з ним змагатися стає просто об’єктивно неможливо.

От і вирішили небайдужі люди такою акцією, що скоріше за все ні до чого не призведе, ще раз привернути увагу суспільства які до проблеми мови в суспільстві і державі, так і до проблеми видавництва друкованої продукції. Шкода, що погода не сприяла. Якби не дощ, який не припинявся, і несподівано холодна погода, безперечно, прийшло б набагато більше людей.

Серед учасників акції були помічені українські письменники (наприклад, Юрко Покальчук), представники громадських організацій (наприклад, "Громадянська платформа"), було немало українських музикантів – співачка Росава, Фома з гурту "Мандри", ну і, звичайно, небайдужі активісти акції "Не будь байдужим!": Сашко Положинський, Сергій Присяжний, Валерій Умрихін і Олександр Ярмола, який нещодавно долучився до цієї акції, що вже перетворилася на громадянський рух. Про це вони повідомили на своїй прес-конференції, що відбулася в Українському домі.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «Суспільне життя»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Нація не помирає від інфаркту, вона помирає тому, що в неї відібрали мову”
Ліна Костенко

 
Реклама на порталі
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.