Аратта - На головну

5 травня 2024, неділя

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в селі Лемеші (Чернігівська область) на початку XVIII століття народився хлопчик Олексій Розум. У вільний від випасу корів час, він співав у сільскому церковному хорі, де був помічений, відправлений до Петербургу й згодом став графом Розумовським й вінчаним чоловіком імператриці Елизавети (щоправда без права престолонаслідування). Брат графа Кирило у 18 років (!!!) очолив петербургську академію наук, а згодом ще й став гетьманом Лівобережної України...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Фізики довели, що подорожі в часі неможливі

У світі науки 5045 переглядів

Опубліковано - 27.07.2011 14:22 | Всі новини | Версія для друку

Фізики довели, що подорожі в часі неможливі
Фізики довели, що подорожі в часі неможливі
Фахівці технологічного університету Гонконгу довели, що навіть поодинокі фотони не можуть рухатися зі швидкістю, вищою за швидкість світла у вакуумі, що робить подорожі в часі ще менш можливими, ніж вважалося раніше.

У січні 2010 року Наталія Боржемська з Об'єднаного квантового інституту і її колеги описали в журналі Optics Express результати вивчення поширення світла крізь тонкі шари діелектричних матеріалів, що мають різні показники заломлення.

У ході дослідження група Боржемської виявила, що окремі фотони мали надсвітлову швидкість, що робило теорію про подорожі в часі більш реальною.

Проте дослідники з Гонконгу під керівництвом професора Шена Ван Ду вперше виміряли швидкість так званих оптичних прекурсорів одиничного фотона - хвиль, що виникають перед світловими імпульсами. Досі нікому не вдавалося зафіксувати прекурсори одиничного фотона.

В експерименті фізики генерували два одиничні фотони, які потім пропускали крізь групу охолоджених лазером атомів рубідію, в результаті чого їм вдалося зафіксувати прекурсори. Потім вчені встановили, що швидкість прекурсорів не перевищила швидкість світла у вакуумі, довівши таким чином непорушність теорії відносності.

Таким чином, їм вдалося показати, що навіть для одиничного фотона зберігається обмеження швидкості в 300 тисяч кілометрів на секунду. Раніше дані про те, що існують середовища з надсвітловими властивостями, породили надії, що фотони можуть переміщатися з надсвітловою швидкістю і порушувати тим самим закон причиннності, що означає теоретично можливість подорожей у часі.

Однак тепер вимірювання фізиків з Гонконгу спростували цю теорію.

Нагадаємо, на початку квітня дослідники з Університету Вандербільта Томас Уейлер і його колеги озвучили теорію про те, що великий адронний колайдер (ВАК) може бути машиною часу.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

...Всяк мусить пізнати свій народ і в народі себе. Чи ти рус?... Будь ним... Чи ти лях?... Ляхом будь. Чи ти німець? Німечествуй. Француз? Французуй. Татарин? Татарствуй. Все добре на своєму місці в своєму образі, і все красно, що чисто, природно, що не є підробкою, не перемішано з чужим по роду...”
Григорій Сковорода

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.