Аратта - На головну

4 травня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в місті Батурин (Чернігівська область) 5 листопада 1702 року у генерального писаря Пилипа Орлика народився син Григор. Згодом вони будуть змушені покинути Україну. Пилип Орлик буде гетьманувати понад тридцять років, але більша частина його гетьманства пройде в еміграції. Григор Орлик стане визначним державним і військовим діячем Франції, генералом і довіреною особою короля Людовіка XV, отримає графський титул і велику кількість європейських нагород. В 1747 році Г.Орлик одружиться на Луїзі-Олені де Брюн де Дентельвіль і стане володарем значних земель у Франції. Під Парижем він буде мати замок. В середині ХХ ст. на землях, що колись належали Григору Орлику буде побудований міжнародний аеропорт “Орлі”...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Астрономи знайшли в космосі гігантські зірки-вампіри

У світі науки 6092 перегляди

Опубліковано - 31.07.2012 15:17 | Всі новини | Версія для друку

Астрономи знайшли в космосі гігантські зірки-вампіри
Астрономи знайшли в космосі гігантські зірки-вампіри
Вивчаючи зірки, що відрізняються вкрай високими температурами, масами і яскравістю, міжнародна група астрономів виявила, що більшість з них має зоряну пару з яскраво вираженими “вампірськими” нахилами.

Світила були розташовані в шести окремих зоряних кластерах Чумацького Шляху. Вчені використовували дані, зібрані "Дуже великим телескопом" (Very Large Telescope), розташованим в Чилі.

"Зірки спектрального класу О - найбільші і яскраві у нашій галактиці, - розповідає провідний автор дослідження Гуго Сана з університету Амстердама. - Вони мінімум в 15 разів більші за Сонце і до мільйона разів яскравіші. Температура їх поверхні сягає 30 000 градусів Цельсія, і вони сяють біло-блакитним світлом".

Такі зірки проживають коротке, але бурхливе життя, і закінчують його великим вибухом, розсіюючи навколо такі елементи, як кисень і залізо. Таким чином, вони дуже впливають на хімічний склад галактик.

Аналізуючи світло, що виходить від цих зірок більш детально, ніж раніше, дослідники виявили, що близько 75% з них утворюють подвійні зірки. Але найголовніше те, що вчені встановили - багато з них розташовані надзвичайно близько до зірки-компаньйона.

У прес-релізі Європейської південної обсерваторії вчені відзначають, що зірки в таких подвійних системах розташовані так близько одна до одної, що не розрізняються, як два окремих джерела випромінювання. Виявити їх вдалося тільки за допомогою ультрафіолетового спектрографа, встановленого на телескопі.

З’ясувалося, що гігантські зірки до того ж частенько перетягують на себе газ своїх компаньйонів і навіть можуть повністю поглинати своїх партнерів.

Отримуючи свіжий водень, зірки-гіганти висмоктують життя з компаньйона і, відповідно, продовжують своє.

Раніше вважалося, що подвійні зірки - це виняток із загальної системи. Нові дослідження дали вченим багато інформації для роздумів про справжню еволюцію подібних зірок.
Share/Bookmark
 
Більше новин за темою «У світі науки»:
Більше тем:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

У нашого Українського народу існує повір’я, що від тих батьків, які не дотримуються звичаїв, родяться діти, що стають вовкулаками. Вовкулака, бувши в людській постаті, до церкви не ходить, з людьми не вітається і звичаїв людських не знає”
Олекса Воропай

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.